”Tako veličastno je, polno skrivnosti!” – Rusija z Valentino Žabkar

Valentino Žabkar je želja po odkrivanju novih kultur in ljubezen do jezika odpeljala marsikam, letošnja destinacija pa je bila čudovita in čarobna Rusija. Je študentka ruščine in nemščine na Filozofski fakulteti, njena želja v življenju pa je, da bi bila srečna. Veliko bere in se ukvarja z glasbo, zraven tega pa potuje, kadar le ima čas.

Kje ste bili nazadnje in zakaj ste se tako odločili?

To je bil Sankt-Peterburg, Rusija. Moje najljubše mesto do sedaj. Tam bi lahko živela! Preprosto sem se zaljubila vanj. Ne rečejo mu zaman Severne Benetke. Za potovanje v Rusijo sem se odločila predvsem zaradi študija. Želela sem si uporabiti ruski jezik v praksi in videti turistične znamenitosti. Spoznati kulturo. Rusija je za 10 dni postala moj dom.

Kateri nasvet vam je na potovanju prišel najbolj prav?

Najboljši nasvet je bil od prijateljice Hane. V celoti načrtovati potovanje. Tudi vse stranske načrte in možne situacije. Dobro je, da se prej podrobno seznaniš z državo, v katero potuješ. Predvsem pa je pomembno, da se sprostiš in uživaš, ter odmisliš težave in stres vsakdanjika.

Zakaj radi potujete?

Zaradi želje po spoznavanju novih kultur, jezikov in odkrivanju novega. Stvari, ki jih ne vidiš vsak dan. Dajejo mi notranje zadovoljstvo in vpogled v druge kulture. Zavem se, da ljudje drugače živijo od nas. Zaradi potovanj sem bolj tolerantna in razumevajoča. Sprejemam drugačnost. Potovati bi morali predvsem zato, da nismo ves čas v svojem balončku. Videti in sprejemati je potrebno vse. Ne le znano in običajno. Pomembno je odpraviti svojo ozkoglednost. Seveda pa navsezadnje tudi za lasten užitek.

Katera je bila najbolj nenavadna prigoda, ki se vam je na potovanju zgodila?

Preko Bookinga smo s prijateljicami v Moskvi našle res poceni hostel. Tri nočitve z zajtrkom bi nas stale 2700 rubljev oziroma slabih 40€. Ker smo iz Budimpešte v Moskvo priletele šele ob šestih popoldne, smo lastnika hostla seznanile z pozno uro našega prihoda. Izkazalo se je, da je ta hostel pravzaprav v njegovem stanovanju. Zdelo se mi je smešno, ampak nič zato. Prvo vprašanje je bilo, kako bomo plačale. Nenavadno se mi je zdelo, da se nam ob prihodu ni predstavil, niti izrekel dobrodošlice. V sobi smo ugotovile, da je ne moremo zakleniti. Ko smo lastnika prosile za ključ, nas je zavrnil češ, da je on vedno tam in nihče ne bo stopil v našo sobo.

V hostlu je bila ena toaleta za šestnajst gostov, stranišče pa je bilo nasproti mize, kjer je lastnik preživel celo noč. Res je bilo neprijetno hoditi na stranišče mimo njega. Tudi tople vode ni bilo. Odločile smo se, da bom potrpele, saj se nismo nameravale veliko zadrževati v hostlu.

Kljub temu ni šlo gladko. Naslednji dan smo se  po raziskovanju mesta vrnile ponoči. Gospod je sedel za svojo mizo in nas vprašal, kdaj imamo namen plačati še za ta dan. Seveda smo bile začudene, saj smo račun že poravnale. Pokazal nam je ponarejeno sporočilo iz Bookinga (v ruščini), da je prišlo do podražitve cene. To sporočilo naj bi prejele že pred mesecem dni.

Seveda ga nismo, kar smo mu tudi povedale. Ponudil nam je možnost, da za dodatnih 800 rubljev ostanemo do konca rezervacije. Ogorčene smo odgovorile, da zjutraj odhajamo. Gospod bi nam to dovolil pod pogojem, če bi plačale še 500 rubljev. Odšle smo v sobo, pospravile stvari in se odpravile iskat nov hostel sredi noči.

Kaj vse je potrebno urediti pred potovanjem v Rusijo?

Potrebna je viza. Zanjo potrebuješ potni list, zdravstveno zavarovanje in uradno povabilo države. Jaz sem to urejala pri Rusinji, ki se ukvarja s pridobivanjem vize za tujce. Potrebuješ pa tudi potrjeno rezervacijo prenočišča na Bookingu, kot dokaz, da imaš res prenočišče. Ruska denarna valuta so rublji. Dostopni za menjavo so samo v Ljubljani. Zame so jih morali dostaviti v Krško. Ne nazadnje pa sem se na internetu pozanimala, kaj vse lahko vidim in si seveda pomembne stvari tudi izpisala.

Kakšna je bila stroškovna plat potovanja v Rusijo?

Povratna karta je bila 200€. Morale smo še doplačati prtljago na letališču in še check – in med potjo nazaj. Kljub temu, da smo vse to že prej uredile na strani letalske družbe. Kar malo so nas oguljufali. Za pot ne priporočam wizzair!
Potem pa seveda še hrana in prenočišča ter ostale aktivnosti. Vse skupaj je stalo okoli 700€ po osebi. Odvisno je tudi, kje stvari kupuješ. Cene pa so se mi zdele primerljive z našimi. Pomembno dejstvo: dražje je za tujce, ki rusko ne govorijo. Vstopnine za atrakcije bodo dražje.

Je Rusija izpolnila vaša pričakovanja?

Je kar ustrezalo mojim pričakovanjem. Letos smo morali pri ustnem izpitu iz lektorata ruščine prebrati nekaj člankov. Eden izmed njih je bil o tem, kakšni so Rusi. Na prvi pogled hladni, resni, nedosegljivi. Ko pa jih spoznaš in si jim všeč, so najbolj prijazni na svetu ter ti hitro pokažejo svoja čustva. Znajo pa biti arogantni do tujcev, še posebaj, če ne govoriš jezika. Ponavadi so to uslužbenci v muzejih ali na metroju. Zanimivo dejstvo: do lani so bili vsi napisi v Rusiji v ruščini in v cirilici, zaradi svetovnega prvenstva pa so dodali še angleške napise.

Kaj bi svetovali našim bralcem za pot v Rusijo?

Svetovala bi jim, da čimprej uredijo vse formalnosti. Torej letalske karte, vizo in prenočišče. To je najtežji in najbolj stresen del potovanja. Svetovala bi, da naj jih sprva hladen odnos domačinov ne užali. Naj si preberejo tudi nasvete za potovanje v Rusijo na strani ministrstva za zunanje zadeve. In še nasvet za študente: v študentskih domovih so še vedno največji problem ščurki. Grozno in neprijetno, ampak se da preživeti. Če je lahko to preživel moj sošolec, ki je najbolj pedantna in redoljubna oseba na svetu, potem lahko vsak (smeh)! Predvsem pa uživajte!

S čim vas je Rusija najbolj prevzela?

Najbolj me je prevzelo vzdušje v mestih. Sankt Peterburg je čudovit. Stavbe imajo toliko zgodovine. Je mesto, ki ga je zasnoval Peter I. Veliki. Veliko je carjevih dvorcev, ki jih je dal zgraditi za ljubljene osebe. Sankt Peterburg je bil glavno mesto Rusije v času največjega razcveta ruske literature, času Dostojevskega, Tolstoja in Turgenjeva ter mnogih drugih. Tako veličastno mesto je, polno skrivnosti. To mi je všeč. Rada bi se še kdaj vrnila in šla na kakšno poletno šolo. Rusija.

Top lokacije:

1. Rdeči trg (Moskva)
2. Hram Vasilija Blaženega (Moskva)
3. Sankt Peterburg – celotno mesto je čudovito.
4. Nevski prospekt
5. Ermitaž
6. Peterhof
7. Carsko selo

FOTO: Valentina Žabkar, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Urška Pečnik: “Zelo hitro prideš do spoznanja, da enakopravnosti tukaj ni.”

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.