Urška Pečnik: “Zelo hitro prideš do spoznanja, da enakopravnosti tukaj ni.”

Urška Pečnik je mlada in nadvse perspektivna modna fotografinja, ki je svoje fotografsko oko kalila tudi v Milanu. Tja se je najprej odpravila študirat, kmalu pa dobila tudi službo, o kateri mnogi sanjajo. Več pa izdamo v spodnjem intervjuju.

Urška, kako bi se predstavili tistim, ki vas še niso imeli priložnosti spoznati?

Večni kreativec, fotograf in ljubitelj erotike v tesnem odnosu s psihologijo. Navdihuje me vse, kar je telesno. In ne hitro dojemljivo, včasih me pritegnejo »čudne stvari«. Moje misli so moja avtorska fotografija, nedokončane. Urška.

S kakšnim namenom ste se preselili v Milano?

Zaradi mode in pojma, da je Milano svetovna prestolnica mode. Malo pa tudi zaradi zaljubljenosti v italijansko estetiko in umetnost.

S čim ste se v Milanu preživljali?

Prva postaja je bil študij na akademiji, ki se je kasneje prelevil tudi v delo v fotografski agenciji, ki je pokrivala teden mode. Sodelovala pa sem tudi z oblikovalci ter različnimi društvi. Urška.

Je bilo težko najti delo?

Vedno štejejo veze. Če pa se izkažeš in si v svojem delu res dober, se stvari hitro odvijajo. Predvsem štejeta vztrajnost in delavnost. In kar je najpomembnejše, Milano ti daje priložnost, da se dokažeš.

Na kakšen način ste sodelovali na milanskem tednu mode?

Kot fotograf v backstagu. Urška je fotografinja.

Kakšno je vzdušje na milanskem tednu mode?

Veličastno! Zame je bilo to prvo srečanje s tednom mode ter uresničile so se mi sanje, biti fotograf backstaga v italijanski prestolnici mode. Lahko si predstavljate, kakšni občutki so me obdajali.

Gre za veliko večji trg ter organizacijo, kot je naš teden mode. Ogromen stroj. Priložnost imaš v živo srečati svetovno znane kreatorje, znane modele, dihaš ta adrenalin in vonj te milanske mode. Po drugi strani pa doživiš tudi realnost. To realnost, ko ugasnejo vsi žarometi. Predvsem pa je vzdušje napeto in adrenalinsko.

Sodelujete tudi pri organizaciji ljubljanskega tedna mode, ki se bo odvijal konec meseca. Kako se milanski teden mode razlikuje od ljubljanskega?

Organizacije se razlikujejo v odnosu na samem tednu mode, v odnosih med sodelujočimi. Vzdušje v backstagu je veliko bolj sproščeno, na Ljubljanskem tednu mode čutiš pripadnost, na milanskem si eden od mnogih. Čas se hitro odvija, odnosi so neosebni. Oblikovalci so odraz kulture, kateri pripadaš …

Kakšni so ljudje v modni industriji?

Pha! Specifični. Predvsem moraš imeti jekleno kožo. Urška.

Ste imeli priložnost spoznati koga res »pomembnega«?

Na različnih backstagih sem spoznala priznane modele, kot so Adriana Lima, Naomi Campbell, ameriškega igralca Kevina Spaceya ter veliko znanih italijanskih kreatorjev.

Je Milano mogoče doživeti ločeno od mode?

Težko. Milano je moda, v Milano pridejo ljudje zaradi mode in zaradi nje tudi gredo.

 

Kakšen je tempo dela na milanskem tednu mode?

Naporen, ves čas pod pritiskom. Celotni življenjski ritem se razlikuje od slovenskega. Ljudje večino dneva delajo, v kavarnah sedijo in pijejo kavo v povprečju samo turisti.

Kje ste najraje preživljali svoje proste dneve v Milanu?

V galerijah, muzejih, na koncertih, ulicah in trgovinah. Ne pozabimo, da ima Milano fantastične trgovine, ki so že same po sebi skoraj umetnine. Mestno jedro je zelo živo. V primeru, da te zagrabi depresija, se oblečeš in odpraviš po milanskih ulicah. V dobro voljo te spravi že vonj po mestu. Najbolj v spominu so mi ostale tudi knjigarne, kjer sem, ko sem le lahko, prebirala in si ogledovala fotografske, modne in oblikovalske knjige ter revije.

Kako bi opisali mesto?

Pričakovala sem tipično italijansko mesto, pa je v resnici precej mednarodno. Veliko je ljudi od vsepovsod … Gre za bolj resno mesto, posvečeno biznisu, modi in umetnosti. Z drugim občutkom pa ga lahko z eno besedo opišem kot čarobno. Zaljubiš se v arhitekturo in italijansko estetiko.

Najboljša izkušnja življenja v Milanu?

Predvsem je bila to izkušnja življenja s samim sabo. Kdo si in komu pripadaš, rast osebnosti. Omejitve in spoznanja.

Ter odlična hrana in kava. Po peti uri popoldne, ko nastopi aperitivo.

Morda kakšna slaba izkušnja?

Biti ženska. Odnosi moškega do ženske kot ustvarjalke na tednu mode. Zelo hitro prideš do spoznanja, da enakopravnosti tukaj ni.

TOP 5

Najljubša kavarna: Bar Brera

Najljubša restavracija: Erba Brusca

Najljubši urbani kotiček v mestu: Ulice Brere, Milanski kanali

Najljubša galerija/muzej: Corso Como 10, Palazzo della Ragione, Pinacoteca di Brera

Najljubši dogodek/festival v mestu: Fashion Film Festival Milano

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite na eva@vandraj.si! 

Foto: Arhiv Urške Pečnik

Preberite še: Nika Ličen: “Takoj, ko sem stopila v svojo sobo, sem klicala domov, naj pričakujejo prvi let, s katerim se vračam.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.