Pariz: Pet napak, ki jih ne smete zagrešiti ob obisku mesta

Oh, Pariz. Mesto romantike in mnogoterih zgodb, ki navduši vsakega obiskovalca.

Pariz je eno izmed tistih mest, ki navdušuje na vsakem koraku. Prestolnica mode, kulinarike in kulture je odlična ideja za city break v vsakem letnem času. Na srečo so letalske vozovnice skozi vse leto precej ugodne, zato romantično mesto kar kliče po obisku.

A čeprav je Pariz ena izmed turističnih klasik, ki jo pozna vsak, se je pred njenim obiskom vseeno pametno malce pripraviti. Danes vam svetujemo, katerih napak v Parizu nikar ne počnite, če želite v mestu doživeti največ. In seveda, da mesta ne zapustite s popolnoma izpraznjeno denarnico.

Ne privoščite si univerzalne vstopnice. Gremo v Pariz.

Pariz velja za precej drago mesto, a če se na to pripravite že pred obiskom, se vam stroškov ni treba bati. Za začetek naj vam povemo, da so vstopnine v vse javne muzeje za mlade med 18 in 25 letom brezplačne. Louvre, Slavolok zmage in druge atrakcije si boste tako lahko ogledali brez, da bi odprli denarnico. Sicer pa za mesto priporočamo nakup univerzalne vstopnice. Paris pass vam bo omogočil vstop v več kot 60 muzejev in drugih atrakcij, prav tako je v ceno vštet tudi javni prevoz. Od dva do šest dnevno vstopnico si lahko uredite tukaj.

Pozabljate na brezplačne atrakcije

Tudi če ne sodite med študente, ki si lahko muzeje ogledajo brezplačno, v Parizu obstaja mnogo atrakcij, ki si jih lahko ogledate brez plačila vstopnine. Povzpnite se na Montmartre in Pariz doživite s stopnišča pred čudovito katedralo Sacre-Coeur. V tem delu si lahko ogledate tudi nastope mnogih uličnih umetnikov, slikarjev in glasbenikov. Priporočamo tudi ogled največjega pokopališča v mestu, kjer počivajo tudi znana imena kot so Jim Morrison, Oscar Wilde in drugi. Pariz.

Mešate Metro za RER

Čeprav pariška podzemna železnica velja za precej preprosto, se lahko kaj hitro izgubite. Predvsem pomembno je, da mestnega metro sistema ne zamešate z RER linijo. Slednja je hitrejša in povezuje mesto z deli predmestja. Preden vstopite na vlak tako dvakrat preverite, ali imate v rokah pravo vstopnico za pravo linijo. Pariz je najlažje obiskati z metrojem.

Pozabljate na bonton

Vsako mesto ima svoje navade in ker se v Parizu veliko je zunaj, je dobro poznati lokalni bonton. Natakar vam bo najprej postregel z vprašanjem, če želite steklenico mineralne ali navadne vode. Voda iz pipe je v Parizu pitna, zato lahko naročite tudi takšno. Tako boste prihranili nekaj evrov, česar vam ne bo zameril prav nihče. Ugodna kosila boste v Parizu našli med 12. in 15. uro, zato priporočamo, da si en obrok splanirate v tem času. Pa napitnine? Večina pariških restavracij jo ima že vračunano v cenah jedi. Napitnina tako ni obvezna, navada pa je, da natakarju prepustite tistih nekaj deset centov, ki manjkajo do okrogle številke. Pariz.

V enem dnevu si želite ogledati preveč

Pariz si lahko ogledate v nekaj dnevih, a najboljše ga boste doživeli, če se mestu prepustite. Čim več atrakcij poskusite obiskati peš, tako boste doživeli tudi skrite kotičke mesta, ki jih sicer ne bi našli. Nikar se v enem dnevu ne namerite obiskati vseh večjih atrakcij, saj boste tako le hiteli in zamudili bohemsko ozračje mesta, ki navdušuje turiste od blizu in daleč.

Foto: Unsplash
Vir: Thediscoverer blog

Preberite še: Urška Pečnik: “Zelo hitro prideš do spoznanja, da enakopravnosti tukaj ni.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.