Slovenski frizer, ki dela s svetovnimi zvezdami #INTERVJU

Vili Koderman je Slovenec, ki ga v tujini poznajo pod imenom Loui Ferry. Frizira najslavnejša imena iz sveta mode, glasbe, filma, trenutno dela na vseh največjih tednih mode po svetu, če imate srečo, pa ga ujamete tudi v salonu v Ljubljani.

V Parizu se je pravkar končal sloviti teden mode. Kakšno vlogo ste imeli tam?

Tako je, v Parizu sem bil na tednu mode, na haute couture so me povabili urejati frizure na Armani Privé shovu. S strani Giorgia Armanija so me povabili frizirat, PR podjetje pa me je povabilo tudi, da sem med gledalci. Tako sem najprej friziral, nato pa imel čast gledati revijo. Ko si med povabljenci, je to videti tako, da ti uredijo vse, od osebnega prevoza, hotela in vsega vmes. Potem sem friziral tudi VIP goste, ki so prišli na revijo znamke Fendi.

FOTO: Stefano Guindani/@stefanoguindani

Na fotografijah s pariškega tedna se smehljate ob boku velikega italijanskega modnega oblikovalca Giorgia Armanija. Kako je delati za takšno ime?

Zanj delam zadnjih 10 let in to mi je res v veliko čast. Armani je legenda. Preden gre vsak model na modno brv, sam pregleda vse – od oblačil, do nohtov, vse ima pod nadzorom. Si štejem v čast, da si z dogodkov, ki jih delamo, zapomni moj obraz, tako sva se letos po dogodku tudi zaklepetala. In skoraj pozabila narediti to fotografijo (smeh).

FOTO: Stefano Guindani/@stefanoguindani

Modne trende vsak začetek leta napovedo štirje glavni tedni mode, ki se odvijajo v modnih prestolnicah – Parizu, Londonu, Milanu in New Yorku. Na katerih od teh ste bili prisotni tudi v prejšnjih letih? Kakšne razsežnosti imajo takšni prestižni dogodki?

Od svojega 18 leta sem bil vsako leto na vseh, tri mesece zapored. Zame je delo z lasmi poslanstvo, ker v tem res uživam. Je pa pri tem delu tako, da moraš v res kratkem času doseči 100-odstotno kakovost izdelka, delaš pod pritiskom in na zelo visoki ravni. Ko delaš na takšnem dogodku, moraš o laseh vedeti vse, znati vse postopke in trike in biti res dosleden, zagnan. Hkrati pa je nato tudi tvoje delo spoštovano.

Med drugim ste pričeske urejali številnim velikim zvezdam, kot so Oprah, Rihanna, Britney Spears, Heidi Klum, Kim Kardashian, Kylie in Kendall Jenner, Justin Bieber, Karl Lagerfeld, Jason Derulo, Eva Longoria, Snoop Dogg … Kdo vas je najbolj navdušil in kdo morda neprijetno presenetil?

Na seznamu želja tistih, ki jih želim urejati, je še vedno Angelina Jolie. Ampak kmalu! (smeh). Kot slišim je to ženska, ki ima super energijo, spoštuje ekipo in vse, ki nimajo tako znanega imena kot ona.

Vedno se najdejo tudi zvezdniki, o katerih bi lahko spisal knjige pritožb in pohval. Nenavadnih situacij sem doživel toliko, kot biblija ponatisov. Hkrati pa o imenih ne želim, niti ne smem govoriti. Lahko pa rečem, da sem hvaležen tudi za vsako tako izkušnjo, ki sem jo na tej poti nabral.

Torej ne bomo slišali, kakšnim zvezdniškim kapricam ste bili že priča v zaodrju? 

Ni jih bilo malo, ampak to nas krepi (smeh). Lahko povem, da so mimo moje glave že letele krtače za lase. A na srečo niso bile namenjene meni.

Dobrih frizerjev verjetno ni malo? In takšnih, ki jih vleče v vode visoke mode verjetno tudi ne? S čim vi skačete iz povprečja?

Verjamem, da je marsikdo lahko dober frizer, konec koncev nisem tu, da bi sodil delo drugih in verjamem, da se vsak trudi po svojih močeh. A odgovor, kdo je res dober, je po mojem v tem, ali se želje in zadovoljstvo stranke ter izvedba in vizija frizerja na koncu ujemata? Je zmaga na obeh straneh?

V resnici pa frizerjev, ki delajo to, kar delam jaz, niti ni veliko. To delo zahteva nek določen nivo znanja, pa tudi osebnost je del kompleta, da lahko delaš to. To, da že osebnostno skačem iz povprečja, sem pri sebi sprejel že pred leti. Svoboda se začne, ko se sprejmeš takšnega, kot si in vse ostalo pade na svoje mesto. Mislim pa, da me je do sem poleg znanja pripeljal tudi moj karakter, tista iskrica, ki je v meni od vedno.

Čeprav vas v tujini poznajo kot Loui Ferry, pa je vaše ime pravzaprav Vili Koderman. Vas v tujini kdo pozna pod tem imenom in kako ste izbrali umetniško različico?

Rojen sem bil kot Vili, Loui Ferry pa je moja osebna znamka in v tujini me poznajo pod imenom Loui. Meni osebno je vseeno, kako me ljudje kličejo, na koncu koncev so to samo črke, pomembneje se mi zdi, kdo je človek, ki stoji za temi črkami.

Do imena Loui Ferry pa sem prišel skupaj s prijateljem Tiborjem, ko mi je v drugem letniku srednje šole kar povedal, da ko bom enkrat frizer v tujini, bom moral imeti znamko. Takrat – pri 15 letih – nisem imel točne slike, kaj naj bi to pomenilo. A kar nekaj ur je šlo, da je nastal Loui Ferry. Spomnim se, da sem na Google tudi preverjal, če je domena s tem imenom, torej www.louiferry.com, še prosta. In potem sem tudi uradno prišel online.

Karierna pot vas je že zelo kmalu odnesla v tujino. Zadnjih 10 let ste delali in živeli že v Londonu, Milanu, New Yorku, Parizu, Los Angelesu … Kaj vam je dalo življenje v velikih prestolnicah?

Res je, odšel sem pri 18 letih. Najprej živeti v London, potem pa naprej. Lahko rečem, da sem res hvaležen za to potezo, sploh pri teh letih. To mi je dalo priložnost, da se bolje spoznam. Da se naučim sprejeti določene stvari, jih ne obsojam. Spoznal sem ogromno ljudi, vsak od njih je bil nekaj posebnega. Naučil sem se potrpljenja, vztrajnosti. Tu sem prvič dobil občutek, da sem sprejet točno tak, kot sem. Tujina je zame pomenila veliko rast. Sprejemanje. Potisk iz območja udobja samega sebe.

Vsakemu, ki se spogleduje s tujino, bi rekel, pojdi! Pojdi, poskusi in zmagaj. Vredno je narediti nekaj zase.

Kje je trenutno vaš dom?

Moj dom je ves svet, letala gredo v vse smeri, zato je danes to toliko lažje. Trenutno sem v Sloveniji, a kmalu letim novim izzivom naproti. Živimo le enkrat, vsaj v tej obliki in času, zato želim to izkoristiti za vse izkušnje, ki jih lahko ujamem.

Kaj pa Slovenija? Je dovolj velika za vaše sanje?

Slovenija je takšna, kot je. Jo sprejmem, lahko pa povem, da želim rasti in v Sloveniji tega prostora ni. A tudi to je povsem ok. Danes res ni težko zamenjati lokacije ali se tja vračati. Da bi živel svoje sanje, lahko priložnosti najdem marsikje.

Kaj po svetu od tu najbolj pogrešate?

Hmm. Morda kar ničesar? Ko sem po svetu, rad sprejmem svojo novo okolico. In kjerkoli sem, rad najdem nove stvari, ki me navdušijo ali česa naučijo.

Kam vas bo odneslo v prihodnje? Kakšne načrte imate?

Sanj in ciljev običajno ne delim, dokler jih ne izvedem. Ko bom torej na tem, vam povem kaj več (smeh).

FOTO: Stefano Guindani/@stefanoguindani / Arhiv Loui Ferry

PREBERITE ŠE: Slovenski par, ki potuje okoli sveta, dela na poti in je zaradi Tik Toka zaslovel v Savdski Arabiji #INTERVJU

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Navdihujoča moda Pariza, Milana, New Yorka in Londona

Z zadnjo modno revijo v Parizu se je v sredo zaključil sklop spomladanskih tednov mode, na katerih so svetovno znani oblikovalci predstavljali trende, ki jih bomo nosili prihajajočo jesen in zimo. A mnogi pravijo, da se še več mode dogaja na ulicah, pred samimi prizorišči modnih revij, ki so polne pravih fashionist.

Utrinki iz štirih modnih prestolnic, Pariza, Milana, New Yorka in Londona so modno navdihujoči, naj začarajo tudi tebe.

#London

01_london

02_london

03_london

#Milano

01_milano

02_milano

03_milano

#New York

03_ny

02_ny

01_ny

#Pariz

03_pariz

01_pariz

02_pariz

Foto: Imaxtree

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.