Alja Perne: Prednost mojega dela je, da lahko delam tudi na potovanjih #intervju

Alja Perne je tista instagramerka, na katero se lahko vedno zaneseš, da te bo razveselila z dovršenimi fotografijami, polnimi modnih navdihov. Kje ona dobiva navdih, katere so “must-see” modne destinacije in kako žonglira z vsemi svojimi življenjskimi vlogami, sva se pogovarjali v tokratnem intervjuju.

1. Alja Perne, kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Alja Perne, mamica dvema fantkoma, podjetnica – vodim svoje podjetje The Base Label – in ustvarjalka vsebin na družbenih omrežjih. Obožujem modo in vse, kar je povezano z njo, v prostem času pa rada potujem in raziskujem nove kraje.

 

2. Ste vsestranska ženska, mama, podjetnica, modna influencerka,… hkrati veliko potujete. Kako uskljajujete vse skupaj?

Prednost je zagotovo to, da nobena od mojih služb, tako The Base Label kot moj Instagram, ne zahtevata fizične prisotnosti, kar pomeni da sem lahko pogosteje in dlje odsotna. Je pa res, da nobeno moje potovanje ni popolnoma na off in brez dela, vsa moja potovanja so delovna. Ponavadi tam najraje ustvarjam vsebino, ki je ljudem bolj zanimiva in ima večji doseg, hkrati pa sem na potovanjih lahko tudi bolj kreativna in svobodna. Kadar potujem sama ali potujeva z možem sama, pa je seveda ogromna prednost ta, da imava praktično kadarkoli varstvo (moja mami ali Lukovi starši).

 

3. Težko se je osredotočiti na samo en del vaših potovanj, saj potujete z družino, v poslovne namene, za dopust… ampak, če se tokrat osredotočiva na modo: Katere so za vas tiste “naj naj” modne destinacije?

Moja naj modna destinacija bo vedno Pariz, kamor se z največjim veseljem vračam vsaj 1x letno. Veliko modne inspiracije vedno najdem tudi v New Yorku ali pa v nam bližnji Italiji. To so destinacije, kjer sem povsod bila že večkrat in si mesta dejansko ne ogledujem, ampak ga poskusim začutiti. Moj najljubši “hobi”, ko potujem, je posedanje v kavarnah in opazovanje mimoidočih. Ravno takrat največkrat dobim kakšno idejo.

 

 

4. Kaj v bistvu sploh pomeni “modna destinacija” ali “prestolnica mode”? Kaj nekomu taka destinacija da v modnem smislu? Kaj izžareva?

Mislim, da je vsaka destinacija po svoje modna destinacija, saj se moda od države do države razlikuje, tako da kamorkoli grem najdem inspiracijo oz. drugače začutim ljudi preko njihovega stila oblačenja. Bodo pa prestolnice mode vedno Milano, Pariz in New York, mesta kjer potekajo Fashion Week-i in mesta, kjer lahko na enem mestu vidiš največ modno ozaveščenih ljudi, ki modo dejansko živijo. Pa to ne pomeni, da redno slediš trendom in oblečeš kar je “trendy” ta trenutek, ampak da si ustvariš svoj stil in ga živiš.

 

5. Se redno udeležujete fashion week-ov? Kateri vas je res navdušil in kateri res ne? Kateri je “must-see”?

Fashion Week-a se že nekaj časa nisem udeležila, sem dala to, odkar sem mama, malo na stran, imam pa v naslednjem letu željo in tudi namen, da se udeležim Fashion Week-a v Milanu, morda tudi v Parizu. Zadnje čase je priti do dizajnerjev in revij kar težko, sploh v Parizu, ampak z dobro strategijo in malo sreče mi uspe. Mislim da je must see Chanel revija v Parizu, za katero je izredno težko dobit vabilo. Letos me najbolj zanima kakšna bo LV revija v Parizu, saj sem pred parimi dnevi spremljala kako postavljajo prizorišče. Dejansko so za en dan oz. par ur revije na Elizejskih poljanah celo stavbo oblekli v njihov ikoničen kovček. Gre res za presežek in me zanima, kakšen bo odziv. Je pa zanimivo videt, v kakšne ekstreme z lokacijami in postavitvijo prizorišča samega, grejo v Parizu. Tudi iz tega vidika je mogoče začutiti, da tam res živijo modo.

 

5. Ste tudi lastnica modne znamke The Base Label. Črpate navdih za kolekcije tudi iz potovanj? Kako?

The Base Label kosi so dokaj klasični in namenjeni temu, da jih res lahko nosimo leta, tako da se tu držimo predvsem nekih ustaljenih dizajnov in klasičnih linij. Seveda vsaki kolekciji dodamo tudi kakšen bolj “trendy” kos, za katerega ponavadi pride inspiracija ravno iz potovanj. Ponavadi vidim na ulici neko osebo, oblečeno v obleko, katere kroj mi je všeč, in iz tam izhajamo. Za osnovo poskušamo vzeti osnovni kroj (ki je večinoma zelo preprost) in spreminjamo rokava, ovratnik, patente, način pletenja, itd.

 

6. Pred kratkim ste bili v Parizu…

Res je, ravno včeraj sem se vrnila iz Pariza, tja potujem vsaj 1x letno. Pariz ima nekaj, kar me pomirja, inspirira in navda z energijo, zato je to nujen “city trip” pred izidom nove kolekcije. V Pariz grem s sestro, najin namen pa je vdihniti mesto in začutiti njegov “vibe”. Brez ogledov, brez obveznosti – večinoma samo sprehajanje po mestu, sproščanje v parku, sedenje v pristnih pariških kavarnah in opazovanje ljudi.

7. Kateri so vaši najljubši kotički v Parizu? Iz fotk na instagramu je izgledalo, da res uživate in obvladate mesto. Kdo te fotografira na potovanjih?!

V Parizu je praktično vsak kotiček idiličen in res se rada vračam tja. Moji najljubši kotički so:
  • Jardin de Luxemborug
  • Jardin des Tuileries
  • Cafe de Flore
  • Lou Lou restaurant
  • Palais Royal
  • Saint Germain in vse kavarnice tam
  • sprehod ob reki Seni in opazovanje uličnih umetnikov

8. Kdo vas fotografira na potovanjih, da so fotografije tako dovršene?!

Na potovanjih me fotografira sestra ali mož, ponavadi so slike posnete s telefonom.

9. Je Pariz tudi kulisa za promocijo vaše nove jesenske kolekcije?

Tako je, v Parizu je nastalo tudi nekaj vsebine za predstavitev nove kolekcije AW24.

 

10. Že veste, katera je vaša naslednja modna destinacija?

Naslednja modna destinacija bo Barcelona, kamor se v novembru odpravljam na krajši oddih, potem pa po novem letu na en malo manj modni in bolj sproščen oddih v Mehiko.

 

Modnim potovanjem in ustvarjanju čudovite Alje Perne lahko sledite
na Instagramu TUKAJ

Foto: Alja Perne

PREBERITE ŠE: “Na naših dopustih je veliko štetja.” – Na morju s šestimi otroki #intervju

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini? Ali pa veliko potuje, pozna najboljše kotičke za izlete po Sloveniji ali sosedih? Bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na anja@vandraj.si!

Navdihujoča moda Pariza, Milana, New Yorka in Londona

Z zadnjo modno revijo v Parizu se je v sredo zaključil sklop spomladanskih tednov mode, na katerih so svetovno znani oblikovalci predstavljali trende, ki jih bomo nosili prihajajočo jesen in zimo. A mnogi pravijo, da se še več mode dogaja na ulicah, pred samimi prizorišči modnih revij, ki so polne pravih fashionist.

Utrinki iz štirih modnih prestolnic, Pariza, Milana, New Yorka in Londona so modno navdihujoči, naj začarajo tudi tebe.

#London

01_london

02_london

03_london

#Milano

01_milano

02_milano

03_milano

#New York

03_ny

02_ny

01_ny

#Pariz

03_pariz

01_pariz

02_pariz

Foto: Imaxtree

Oblikovalka Katja Kuhar je navdih našla v botaničnem vrtu v Singapurju

Modna oblikovalka Katja Kuhar je mlada ustvarjalka na več oblikovalskih področjih. Je dobitnica mednarodne nagrade Lift by Perwol na mednarodnem natečaju mladih oblikovalcev v regiji. Inspiracije za nove kolekcije pa ji dajejo tudi potovanja.

Predstavljamo njeno aktualno kolekcijo pomlad poletje 2016 REBORN, katere glaven vir navdiha je bilo nedavno potovanje v azijske dežele. Katjina zadnja kolekcija je poklon navdihujočim, bujnim in tropskim botaničnim vrtovom. Kolekcija REBORN ostaja zvesta oblikovalkinemu stilu. To je lahkotna, sveža in vsakodnevna moda z minimalnimi dodatki. V zadnji kolekciji dodatki predstavljajo ročni potiski tekstilij.

Katja, velika ljubiteljica narave in popotništva pravi, da je obisk botaničnih vrtov postal že njena obvezna stalnica vsakega potovanja. Potepanje ter vtisi iz njenih poti so pogost navdih oblikovalkinega ustvarjanja.

In kam se je tokrat zatekla po novo in svežo idejo?

»Spomnim se, ko sem prišla v botanični vrt v Singapurju, da sem obstala. Zares me je očarala ta bujnost tropske vegetacije in spokojnost samega prostora. Takšna doživetja se zapišejo v tebi in potem ideje pridejo kar same od sebe. Res je, velikokrat najdem navdih prav na poti, saj sem velika ljubiteljica potovanj. Še posebej so mi pri srcu azijske dežele, saj je njihov način življenja tako drugačen od našega. Kot ustvarjalka sem odvisna od zunanjih impulzov in čutim potrebo po tem, da občasno menjam okolje. Če je le mogoče, spoznavam nove kulture in običaje s skicirko v roki.«

Ne samo botaničen vrt, Singapur v celoti je bil zares posebno doživetje. Novodobno mesto v pravem pomenu besede. »Gre za pisano prestolnico kjer vlake upravljajo računalniki in kjer se žvečilni dobijo le na recept. To je zagotovo najčistejše mesto na svetu, občasno že zaskrbljujoče urejeno in s pravili omejeno, vendar vredno obiska,« pravi Katja.

Kolekcija REBORN z motivi in vtisi botaničnega vrta v Singapurju.

 

naslovna slika vandraj

vandraj3

vandraj vzorec

vandraj4

vandraj 2

vandraj BROŠURA

 

www.kkfashiondesign.com

Foto: Mateja Skledar
Model: Nuša Fekonja

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.