Prihodnost turizma: Kmalu potovanja brez potnih listov?

Potovanje skozi eno izmed najboljših letališč na svetu bo naslednje leto še bolj enostavno. Kmalu sledijo še ostala.

Potniki si želijo udobnejšega in hitrejšega potovanja, zato se letališke družbe po vsem svetu trudijo optimizirati postopek identifikacije. Preverjanje letalskih kart in potnih listov je zamuden in za leto 2023 nepotreben postopek. Kakšne so rešitve?

Biometrična tehnologija

Letališče Changi v Singapurju naj bi z letom 2024 uvedlo avtomatizirano carinsko odobritev. To bo potnikom omogočilo odhod iz države brez potnih listov. Potniki bodo tako potovali le s pomočjo biometričnih podatkov.

Singapur bo ena izmed prvih držav na svetu, ki bo uvedla avtomatizirano carinsko odobritev brez potnih listov. Biometrična tehnologija, skupaj s programsko opremo za prepoznavanje obraza, je na letališču Changi deloma že v uporabi v avtomatiziranih pasovih na carinskih kontrolnih točkah.

Prihajajoče spremembe bodo zmanjšale potrebo potnikov po ponovnem predstavljanju svojih potnih dokumentov na kontrolnih točkah. Tako bodo omogočile bolj tekočo obdelavo podatkov. Biometrija bo uporabljena za ustvarjanje “enotnega žetona za preverjanje pristnosti”, ki bo uporabljen na različnih avtomatiziranih kontrolnih točkah. To bo odpravilo potrebo po fizičnih potovalnih dokumentih, kot so letalske karte in potni listi.

Letališče Changi

Letališče Changi v Singapurju je pogosto ocenjeno kot najboljše letališče na svetu in tudi eno izmed najbolj obiskanih. Obratuje za več kot 100 letalskih družb, ki letijo v približno 100 držav po vsem svetu. Letališče je destinacija že samo po sebi, trenutno pa ima štiri terminale. Načrtuje tudi širitev, z dodajanjem petega terminala za rastoče število potnikov.

Prihodnost potovanj?

Napovedi pravijo, da je nemoteno potovanje že zajelo svet in biometrična identifikacija bi kmalu lahko postala prihodnost potovanja.

Leta 2018 je letališče Dubaj uvedlo biometrična “pametna vrata”, ki uporabljajo prepoznavanje obraza za preverjanje identitete potnikov v samo petih sekundah. Potniki lahko prav tako uporabijo svoje prstne odtise ali skeniranje obraza za overjanje, namesto da bi se zanašali na fizične potne liste. Drugod po svetu se tehnologija prepoznavanja obraza že delno uporablja na letališčih kot so hongkonško mednarodno letališče, letališči Narita in Haneda v Tokiu, letališče Indira Gandhi v Delhiju, londonsko letališče Heathrow in pariško letališče Charles de Gaulle.

Digitalni identifikacijski dokumenti, skladni z mednarodnimi standardi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) na Arubi, omogočajo popotnikom, da potujejo z varnimi digitalnimi različicami svojih potnih listov na mobilnih telefonih. V ZDA večje letalske družbe, kot so American Airlines, United in Delta, že nekaj let eksperimentirajo z biometričnim prijavljanjem, oddajo prtljage in vkrcanjem na izbranih letališčih.

Kako je z varnostjo podatkov?

Pri vsem tem se poraja vprašanje, kako bo v tem primeru z varnostjo podatkov? Razvojalci sistemov obljubljajo, da bodo potniki ohranili nadzor nad svojimi podatki. Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) bo poslrbela za visoko varnost s posebnimi standardi, ki bodo morali biti izpolnjeni.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Uslužbenca, ki je na letališču načrtno mešal prtljago, čaka zapor

Izgubljena prtljaga, ki ne pride na končno destinacijo, je ena od nočnih mor vsakega letalskega potnika. In čeprav gre večinoma za napako in nedolžno pomoto, so bili na singapurskem letališču potniki priča nameremu mešanju prtljage.

Kje pa je vaša prtljaga? Tay Boon Keh je letališki uslužbenec, ki je delal na singapurskem letališču Changi, ki velja za enega najlepših in najprometnejših letališč na svetu. 66-letni uslužbenec je pošteno zamešal štrene potnikom. Med novembrom 2016 in februarjem 2017 je na Changiju namerno zamenjal oznake na kar 286 kosih prtljage.

Ta je zaradi napačnih oznak odletela drugam kot njeni lastniki. Šlo je za prtljago potnikov, ki so bili v Singapurju zgolj v tranzitu in so potovali z letalsko družbo Singapore Airlines in njenim regionalnim prevoznikom SilkAir. Na napačne destinacije so odpotovali kovčki, ki bi morali med drugim odleteti v Perth, Manilo, Frankfurt, London in San Francisco.

Igubljena prtljaga zaradi jeze nad nadrejenimi

Zaradi zmešnjave s prtljago se je 66-letnik znašel pred sodiščem, za svoja dejanja pa bo odgovarjal z zaporno kaznijo. V zaporu mora preživeti 20 dni. Boon Keh je dejanja priznal, kot pravi, pa je to storil zaradi razočaranja in jeze, hkrati pa je bil v tem obdobju v hudi depresiji. Njegovi nadrejeni naj bi namreč ignorirali vse prošnje, naj na oddelku okrepijo število zaposlenih, saj so delavci preobremenjeni.

Foto: Unsplash

*UGODNE LETALSKE POVEZAVE: PREVERITE NA ISKALNIKU*

PREBERITE ŠE: Nasveti za racionalno pakiranje, ki jih morate poznati

10 stvari, zaradi katerih vas v Singapurju hudo kaznujejo

Singapur je čudovita mestna država. Je čista, varna in polna osupljivih arhitekturnih presežkov. Znana pa je tudi po tem, da strogo prepoveduje kup stvari. Kar je sicer tudi eden od razlogov, da je tako čista in varna.

“Singapore is a “fine” city” je ena od šal, ki jih tiskajo na suvenirje. Fine angleško namreč pomeni globa, torej – ne le da je mesto “fajn”, ampak slovi tudi po tem, da vas lahko ob nespametnosti hitro udari po žepu. Singapur slovi po striktnih zakonih, po vsem mestu pa vas spremljajo znaki, kaj se bo zgodilo, če kakšnega od njih kršite. Veste, česa tam ne smete?

Brez žvečilnih gumijev!

Izgon žvečilnih gumijev je ena najslavnejših singapurskih prepovedi. V zadnjih letih so ta zakon malo omilili in zdaj dovolijo celo žvečilke, ki jih potrebujete zaradi zdravstvenih, predvsem dentalnih razlogov. Drugih žvečilk v trgovinah ne boste našli. Vsekakor pa je uvažanje vseh ostalih vrst strogo prepovedano. Če boste v to državo pretihotapili žvečilke in jih poskušali preprodajati na žvečilnem črnem trgu, vas lahko kaznujejo s kaznijo v višini 100.000 singapurskih dolarjev, oziroma dvemi leti zapora!

Tisti, ki jih radi žvečite, se sicer ne sekirajte preveč, če imate v žepu na letališču en paketek za lastno uporabo, takšnih količin načeloma ne preganjajo.

Elektronske cigarete pustite doma

V nasprotju z drugimi državami, ki so jih sprejele kot manj škodljivo alternativo cigaretam, so v Singapurju zakonsko prepovedane elektronske cigarete! Od februarja 2018 jih je nelegalno imeti v posesti, uvažati in prodajati. Če vas ujamejo med vejpanjem, vas bo to stalo do 2.000 singapurskih dolarjev, medtem ko vas uvažanja in prodaja lahko odneseta v zapor. Kajenje običajnih cigaret je dovoljeno, a se število prostorov, kje je kajenje prosto dovoljeno, hitro manjša.

Smrdljiv durian nima vstopa na javni prevoz! 

Če ste že kaj potovali po Aziji, ste ga zagotovo spoznali. Durian. Sadež, ki ga lahko zgolj ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti ni. Njegov vonj je precej intenziven in zelo prepoznaven. Zato z durianom ne smete povsod. Na primer niti na javni prevoz, sicer vas čaka 500 singapurskih dolarjev visoka kazen.

Smeti gredo v koš!

Singapur je čist tudi zato, ker so kazni za smetenje visoke med 2.000 in 10.000 singapurskimi dolarji! Poleg denarne kazni, vas pošljejo tudi na družbeno koristna dela, kjer čistite ulice.

Golota prepovedana tudi doma 

Če se po svojem stanovanju ali hotelski sobi najraje sprehajate goli, poskrbite, da bodo zavese dobro zagrnjene in vas ne bo kdo uspel videti skozi okno in prijavil policiji. Javna golota je namreč tudi to, če vas kdo vidi v zasebnosti lastnega domovanja. Golota velja za razžalitev in vas lahko stane 2 tisoč singapurskih dolarjev ali vzame do tri mesece v zaporu. In ja, policija ima pravico stopiti v vaš dom brez dovoljenja, da vas aretira, če se jim to zdi potrebno.

Igranje na ulici brez licence

Med mladimi backpackerji z Zahoda, se je razširila nenavadno pogosta praksa služenje denarja na ulici. Bodisi zgolj beračenja za financiranje poti okoli sveta ali pa inovativnejše ulične umetnosti od igranja različnih instrumentov, plesanja, različnih nastopov … A ne v Singapurju! Za to potrebujete licenco, potrjeno pri Nacionalnem svetu umetnosti, sicer vas čaka 20.000 singapurskih dolarjev težka kazen, če vas ujamejo med brenkanjem na ulici s klobučkom, polnim kovančkov pred vami. Licenco morajo obnoviti vsako leto, ulična umetnost pa je dovoljena le na določenih lokacijah.

Brez hranjenja golobov!

Podobno kot tega po novem več ne dovolijo v Benetkah, je hranjenje golobov v Singapurju prepovedano že od leta 1973! Kazen? 500 singapurskih dolarjev.

Pazljivo z drogami! 

Droge so v Singapurju zelo, zelo, zelo preganjane, poleg visokih kazni prinašajo tudi doooolge zaporne kazni, del kazni pa je tudi mučenje s kovinsko palico. Če vas ujamejo med izdelovanjem drog ali preprodajo večjih količin, pa vas lahko doletita celo doživljenjska ječa ali smrtna kazen.

Ne smete niti POMISLITI na smrt predsednika

Medtem ko je na Tajskem strogo prepovedano govoriti karkoli slabega o kralju, je v Singapurju z zakonom prepovedano samo pomisliti na škodovanje predsedniku države. Če bi vam kaj takšnega prišlo na misel in bi to delili s kom drugim, ki bi vas prijavil, vas lahko doleti celo smrtna kazen! Kazni so nekoliko milejše – le zapor – če razmišljate o smrti preostalih državnih pomembnežev.

Preberite še: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Ničelna toleranca do rasne in verske nestrpnosti 

Verska in rasna harmonija je nekaj, kar v Singapurju jemljejo resno, zato preganjajo karkoli in kogarkoli, ki jo skuša skaziti. Ne le visoke denarne kazni, tudi do tri leta zapora vas čaka, če žalite in diskriminirate, tudi prek družbenih omrežij! V to kategorijo pade tudi nespoštljivo vedelje v templjih in na pokopališčih in pijančevanje v okolici verskih objektov.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Iz Singapurja v New York spet z najdaljšim letom na svetu

Pri Singapore Airlines so znova vzpostavili najdaljšo neposredno komercialno letalsko povezavo na svetu – iz Singapurja v New York. Prvi let je minil kot po načrtih.

Singapurski letalski prevoznik Singapore Airlines je po petih letih mirovanja spet vzpostavil najdaljšo neposredno komercialno letalsko povezavo na svetu. Najdaljši let na svetu povezuje singapursko letališče Changi z newyorškim letališčem Newark. 

Prvi let je trajal 17 ur in 52 minut. Letalo Airbusa je imelo na krovu 150 potnikov in 17 članov posadke, prvi let pa so opravili iz Singapurja proti New Yorku. V tem času so preleteli več kot 15.000 kilometrov!

Preberite še: Novozelandci prodajajo svež zrak v pločevinki

Rekorderju sledita liniji Nova Zelandija – Katar ter Avstralija – Anglija

Rekorderska linija sicer ni novost, nazadnje je bila vzpostavljena pred petimi leti. Takrat so jo ukinili, ker ni bila dobičkonosna, a kot kaže, so odločitev spremenili in se vrnili po titulo najdaljšega komercialnega leta na svetu.

To so prevzeli od Qatar Airlines, ki je zdaj z linijo med Aucklandom in Doho na drugem mestu. To razdaljo njihovo letalo namreč premaga v 17 urah in pol. Tretjo najdaljšo linijo ima avstralska letalska družba Qantas. Ta povezuje Perth in London, leti pa 17 ur.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Kako premagati jet lag z dnevom v SPA centru

 

Najslavnejši bazen v Singapurju z osupljivim razgledom

Azijska prestolnica presežkov se lahko pohvali s številnimi arhitekturnimi podvigi, eden njenih najslavnejših leži visoko nad tlemi.

Ena najbolj fotografiranih stvari v Singapurju je med drugim Marina Bay Sands hotel, tista zgradba, ki spominja na ladjo in se dviga visoko nad singapursko finančno okrožje. Prav na vrhu mogočne zgradbe na treh stolpih, 57 nadstropij visoko, najdete bazen z več kot tisoč tonami vode.

Hotel vsako leto gosti več kot milijon ljudi, srečnežev, ki lahko tudi zaplavajo v bazenu, ki podira kar nekaj rekordov. Med drugim je to najdaljši zunanji bazen na svetu, ki je postavljen na takšno višino – velik je namreč za tri olimpijske plavalne bazene.

Infinity pool je zaradi nevidnega roba videti, kot da voda v neskončnost izginja za obzorjem, zato je pogled nad bogato azijsko otoško mestno državo s ptičje perspektive toliko bolj osupljiv.

Za gradnjo celotnega kompeksa so – skupaj z zemljiščem – odšteli vrtoglavih osem milijard dolarjev, pod bazenom pa so poleg hotela še kazino, nakupovalno središče, številne vrhunske restavracije, pa gledališče in druga zabavna ponudba.

Vandraj nasvet: Hiter oddih v Singapurju

V Singapurju se veliko slovenskih popotnikov ustavi le za en dan, saj je tamkajšnje letališče pogosta postojanka za lete v druge azijske države. Že samo letališče je kraj, kjer vam ne bo težko čakati niti 24 ur, saj ponuja kup aktivnosti in prestižnih atrakcij, a vseeno vam toplo priporočamo tudi krajši skok v mesto. Utrip izjemno varnega mesta lahko ujamete že ob kratkem obisku. Večino zanese v Marina Bay, kjer lahko ponoči ujamete tudi osupljiv svetlobni šov, ogleda vredna sta tudi bližnji botanični vrt ali akvarij, če že ne z bazena, pa lahko mesto z višine vidite tudi s Singapore Flyerja, gigantskega panoramskega kolesa.

Foto: Marina Bay Sands Hotel, Unsplash

Vandramo z Ano Hribar, Fensišmensi

Ana Hribar je tista simpatična punca, ki nas že deset let navdušuje s svojo ljubko znamko za vse fensi in šmensi modne navdušenke. Poleg Fensišmensi denarnic ustvarja tudi istoimenski blog, za katerega lahko rečemo, da je dobesedno “za oči spočit”. Zraven tega vsak dan uspe oddelati še poln delovnik, v objektiv ujeti kakšen lep trenutek, jogirati in uživati polno življenje. Skratka, kreativni multipraktik. Ker tako kot mi zelo rada potuje, smo z njo poklepetali o najljubših destinacijah, fotografiji in še marsičem.

petitenget-bali-fensismensi-blog

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Vsa potovanja so mi bila ljuba zaradi krajev in občutkov, ki sem jih doživljala, eno pa še vedno ostaja na vrhu. To je bila Florida leta 2004. Tri ženske, veliko smeha, veliko shoppinga, veliko zabave.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Berlin. Obiskala bom delavnico joge Kino MacGregor in jo združila z nekaj dnevi vandranja po mestu. Tja se odpravljamo štiri punce.

Sanjska destinacija, za katero pa veš, da te bo morala še malo počakati?

Japonska in ZDA. Deželi, ki bi ju obiskala po dolgem in počez, a rabiš več časa in malo več v denarnici.

Najbolj fotogenično mesto je…

Do sedaj še najbolj Seminyak na Baliju. Ta mi najbolj sede na oko.

seminyak-bali-fensismensi-blog

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Mini trenutke. Poulične impresije.

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Zemljevid z označenimi točkami, ki jih želim obiskati, bidon za vodo, krema za sončenje, sončna očala in nova Fensišmensi denarnica.

FENSISMENSI-DENARNICA

Najboljša družba na potovanju je…

Tisti, ki je najboljša družba tudi doma.

Letalo ali vlak?

Letalo. Obožujem letenje. Obožujem letališča.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Običajno kupujem malenkosti. Stvari, ki jih ne najdeš nikjer drugje. Takšne stvari, ki jih doma uporabljaš pogosto in ti uporaba vsakokrat odpelje misli tja. Na primer male krožnike, posodice, celo lokalno sol. Morda se sliši smešno, da bi z Balija prinesel sol, doma pa si potem vsak dan posuješ malo Balija na hrano.

bali-canang-fensismensi-blog

Če ne bi živela v Ljubljani, bi svoj naslov najraje spremenila v…

V Sloveniji nekje na Primorsko, v svetu pa v Singapur.

Tri najboljše koncept trgovine v Evropi?

Rossana Orlandi v Milanu, Gud Shop v Ljubljani in Manufactum.

Kje pa črpaš navdih za svoje ustvarjanje?

V svoji radosti do lepega. Iz ideje, da lahko nekaj lepega ustvariš sam, s svojimi rokami in dobrim okusom.

Ano lahko obiščete na instagramu, blogu ali pa si privoščite kakšno njeno denarnico v trgovinici Ika na naslovu Ciril Metodov trg 13 v Ljubljani.

bali-street-food-fensismensi-blogcocoon-club-fensismensi-blogbloesem-shop-singapore-fensismensi-blogpri-frizerju-fensismensi-blogrevolver-cafe-bali-fensismensi blogSINGAPORE-CHINATOWN-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-MARINA-SANDS-FENSISMENSI-BLOGJALAN-AJRUNA-BALI-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-TIONG-BAHRU-FENSISMENSI-BLOG (1)singapore-fensismensi-blog (1)

Foto: Ana Hribar

Uganeš, katero je najdražje mesto na svetu?

The Economist Intelligence Unit je objavil seznam najdražjih mest za bivanje v letu 2016. Raziskava je vključevala 400 posameznih cen za 160 različnih produktov in storitev v 133 posameznih mestih sveta. V vsaki izmed tovrstnih raziskav statistika skupaj zajame več kot 50 000 posameznih cen. V raziskavo so vključene cene hrane, pijače, oblačil, gospodinjskih aparatov, stroški elektrike in goriva, kozmetičnih izdelkov, najemnin, rekreacijskih programov, šolnin…

Letos, že tretje leto zapored, na lestvici najdražjih mest vodi Singapur. Sledita mu bančniška prestolnica Zurich in Hong Kong, ki se je v zadnjih dvanajstih mesecih povzpel kar za sedem mest. Top 10 zaokrožujejo še Ženeva, Pariz, London, New York, Copenhagen, Los Angeles in Seul.sing3sing1

Zakaj Singapur?

Singapur se v najvišji cenovni razred uvršča predvsem zaradi visokih cen javnega prevoza, saj so njegove cene kar 2,7 krat višje kot v New Yorku. Vseeno pa singapurske cene ne vodijo v vseh kategorijah. Svetovljanski gurmani namreč pravijo, da se obisk Singapurja lahko celo izplača. Cene hrane so namreč kar za 33% nižje, kot v Seulu.

Za lažjo predstavo

Za trikilometersko vožnjo s taksijem boste v povprečju odšteli 6€. Steklenica piva vas v singapurskih trgovinah stane med 5€ in 7€, v barih pa kar 8€. BigMac sendvič v McDonaldsu znaša 3€, za liter mleka pa boste v povprečju morali odšteti 2,13€. Mesečna najemnina za 85 kvadratnih metrov veliko opremljeno stanovanje v dražjem delu mesta znaša 2600€, v cenejšem delu mesta pa 1860€. Za ljubitelje prebujanja s skodelico kave in pokajeno cigareto Singapur ni najbolj ugodno mesto, saj kapučino stane od 4€ naprej, škatlica cigaret pa 8€.sing6singapurbR

Najcenejše mesto je zambijski Lusaki

Čeprav kar tri azijske prestolnice zasedajo najvišja mesta na lestvici, pa so na dnu lestvice kar štiri indijska mesta. New Delhi, Mumbai, Bangalore in Chennai so najcenejša mesta na cenovni lestvici 133 držav, še manj denarja pa boste odšteli za bivanje v zambijski Lusaki, zato priporočamo, da kar začnete planirati obisk njihovega safarija!

Foto: Shutterstock, Colorcoat

Oblikovalka Katja Kuhar je navdih našla v botaničnem vrtu v Singapurju

Modna oblikovalka Katja Kuhar je mlada ustvarjalka na več oblikovalskih področjih. Je dobitnica mednarodne nagrade Lift by Perwol na mednarodnem natečaju mladih oblikovalcev v regiji. Inspiracije za nove kolekcije pa ji dajejo tudi potovanja.

Predstavljamo njeno aktualno kolekcijo pomlad poletje 2016 REBORN, katere glaven vir navdiha je bilo nedavno potovanje v azijske dežele. Katjina zadnja kolekcija je poklon navdihujočim, bujnim in tropskim botaničnim vrtovom. Kolekcija REBORN ostaja zvesta oblikovalkinemu stilu. To je lahkotna, sveža in vsakodnevna moda z minimalnimi dodatki. V zadnji kolekciji dodatki predstavljajo ročni potiski tekstilij.

Katja, velika ljubiteljica narave in popotništva pravi, da je obisk botaničnih vrtov postal že njena obvezna stalnica vsakega potovanja. Potepanje ter vtisi iz njenih poti so pogost navdih oblikovalkinega ustvarjanja.

In kam se je tokrat zatekla po novo in svežo idejo?

»Spomnim se, ko sem prišla v botanični vrt v Singapurju, da sem obstala. Zares me je očarala ta bujnost tropske vegetacije in spokojnost samega prostora. Takšna doživetja se zapišejo v tebi in potem ideje pridejo kar same od sebe. Res je, velikokrat najdem navdih prav na poti, saj sem velika ljubiteljica potovanj. Še posebej so mi pri srcu azijske dežele, saj je njihov način življenja tako drugačen od našega. Kot ustvarjalka sem odvisna od zunanjih impulzov in čutim potrebo po tem, da občasno menjam okolje. Če je le mogoče, spoznavam nove kulture in običaje s skicirko v roki.«

Ne samo botaničen vrt, Singapur v celoti je bil zares posebno doživetje. Novodobno mesto v pravem pomenu besede. »Gre za pisano prestolnico kjer vlake upravljajo računalniki in kjer se žvečilni dobijo le na recept. To je zagotovo najčistejše mesto na svetu, občasno že zaskrbljujoče urejeno in s pravili omejeno, vendar vredno obiska,« pravi Katja.

Kolekcija REBORN z motivi in vtisi botaničnega vrta v Singapurju.

 

naslovna slika vandraj

vandraj3

vandraj vzorec

vandraj4

vandraj 2

vandraj BROŠURA

 

www.kkfashiondesign.com

Foto: Mateja Skledar
Model: Nuša Fekonja

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.