6 najboljših destinacij za ljubitelje joge

Joga postaja vedno bolj priljubljena oblika sproščanja, predvsem med ljudmi s stresnimi službami. Zato ni presenetljivo, da so vse bolj iskane tudi destinacije, ki ponujajo vodene ure joge.

Za vas smo na kup zbrali 6 najboljših destinacij po izboru Lonely planeta:

#1 Rishikesh, Indija

Mesto Rishikesh, ki se nahaja ob vznožju Himalaje in bregovih svete reke Ganges, je idealen kraj za duhovno sproščanje. Joga se je rodila v Indiji, Rishikesh pa je v starodavni umetnosti dobro znan, ker so v šestdesetih letih tam postavili enega od prvih ashramov. Izberite Parmarth Niketan, enega najbolj znanih centrov joge, ki nudi vadbe za vse stopnje fizične pripravljenosti.

#2 Ibiza, Španija

Čeprav Ibiza še vedno ponosno brani naslov ene najbolj znanih žurerskih destinacij, se zadnja leta vse bolj usmerja tudi k bolj umirjenim aktivnostim. Obdarjen s skrivnimi zalivi in zaščitenimi plažami, je ta Balearski otok prava izbira za iskanje notranjega miru in ravnovesja. Priporočamo Hidden yoga center, ki ponuja vadbe na čudovitih lokacijah v naravi.

#3 Sveta dolina, Peru

Sveta dolina oziroma Róo Urubamba je duhovno mesto z energijo Pachamame. Vsako leto privablja zagrete jogiste iz vseh koncev sveta. Naj gre za duhovnost ali pokrajino, Sveta dolina je pravi raj za prakticiranje joge. Nidra Wasi center ponuja dnevne andske in hatha joga tečaje – in daljše tečaje za usposabljanje učiteljev. Trenirali boste v prelepem studiu z okni od tal do stropa in spa centru.

#4 Tofo, Mozambik

Tofo se nahaja na grebenu bele peščene plaže in je majhno, a karizmatično mesto. Obalna skupnost mesta gleda na koralni greben, ki ga preplavijo mante, delfini in selitveni grbavci. Pravi raj tudi za potapljače in ljubitelje morja. Najboljša izbira je zagotovo Tilak Lodge, kjer boste potaplanje lahko združili z vadbo joge.

#5 Boulder, ZDA

Živahno mesto Boulder v Koloradu je velika atrakcija za ljubitelje ameriškega podeželja. Uokvirjen z dramatičnimi planinskimi gorami, razgibanimi potoki in prelepimi parki, je idealna izbira za joga počitnice. SUP Yoga se osredotoča na temeljno kontrolo dihanja. Za bolj tradicionalno joga vadbo pa priporočamo Iyengar Yoga Center v središču mesta.

#6 Bali, Indonezija

Vulkanske gore, bleščeča obala in tihi templji so sinonim za dobro počutje, ki ga boste brez dvoma našli na Baliju. Za ta otok je značilna božanska energija, ki se prepleta po njem. Bali je res svojevrsten in ta seznam bi bil težko popolen brez njega. Priporočamo vam obisk Taksu Spaja, ki leži v Ubudovem deževnem gozdu in ponuja več različnih vrst joge. Za daljša obdobja pa izberite Desa Seni v Cangguju, ki nudi osebno prilagojene programe.

Foto: Unsplash.com

Preberite še:

Barbara in Blaž: “Če še niste bili na skuterju, mogoče ni pametno, da se učite na Baliju” #intervju

Na tej farmi vas čaka joga v družbi puhastih alpak

Joga vsako leto postaja bolj priljubljena med vsemi generacijami, kot kaže, pa tista različica, kjer potrebujete samo lastno telo in podlago, ni več dovolj zanimiva. Zdaj greste lahko celo na jogo, kjer vam družbo delajo alpake!

V Devonu, pokrajini v jugozahodni Angliji, stoji farma Rosebud Alpacas, kjer goste čaka prav posebna joga. Na ranču namreč bivajo tudi alpake, ki se pasejo na travniku, kjer sicer gostje prakticirajo jogo.

Joga z alpakami kot način zniževanja ravni stresa

Lastnika farme Nick in Lucy Aylett sta za Metro povedala, da sta želela ustvariti kotiček, kamor bodo gostje lahko ušli na oddih, se umaknili od tehnologije in prenatrpanih urnikov ter se raje povezali z naravo, živalmi in samim seboj.

“Iz lastnih izkušenj veva, da družba alpak in njihova umirjena narava znižujeta raven stresa,” sta povedala. Alpake in kokoške se po farmi prosto gibljejo, zelo rade pa se pridružijo tudi vodenim vadbam joge in tai chija.

Foto: Rosebud Alpacas

PREBERITE ŠE: Kam z mulcem: “Zmotno je mišljenje, da so potovanja za majhne otroke breme in stres ter da nimajo nič od tega”

Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo. Preberi več

Poletje v New Yorku – česa ne smeš zamuditi v Central Parku

Poletja v New Yorku si zagotovo ne moremo predstavljati brez obiska Central Parka, pravzaprav edine mestne zelene površine, ki se razprostira na kar 315 hektarjih New Yorka. Park je bil narejen umetno in sicer kot razširitev majhnega že obstoječega parka, ki ni bil urejen. Leta 1858 je tako v mestu potekal natečaj za izboljšanje zelene površine v New Yorku, zmagovalni načrt pa so pričeli izvajati že isto leto, dela pa so trajala kar 15 let. Danes največkrat na filmih posneti park daje vtis mogočnega zelenega zatočišča za vse newyorčane in turiste, kaj vse pa se da tam početi, ti razložimo v nadaljevanju.

Central park letno obišče 35,5 miljard obiskovalcev, s tem pa ga lahko upravičeno označimo za najbolj obiskan mestni park na svetu. V njem je nasajenih 25 tisoč dreves, narejenih sedem vodnih površin, rekreiramo pa se lahko na skoraj stotih kilometrih urejenih poti, ob katerih je postavljenih devet tisoč lesenih klopi.

central_shutterstock_153591230

Summer Stage

O zeleni oazi New Yorka govorimo v presežkih in enormnih številkah, legendaren pa je tudi že Summer Stage (poletni oder), ki ga vsako leto postavijo v park, da popestri poletno dogajanje v mestu. Dogodki se na njem odvijajo vsak dan ne glede na sonce ali dež, odpovedani pa so le, če bi se obiskovalci lahko znašli v nevarnosti, torej le v primeru zares slabega vremena. Program se prične že v maju ter traja do konca septembra, seznam nastopajočih pa si lahko ogledaš na tej povezavi.

Večina koncertov in prireditev na odru je brezplačnih, z izjemo nekaterih velikih dobrodelnih koncertov, katerih izkupiček podpira SummerStage organizacijo. V prireditveni prostor ni dovoljeno vstopati brez pregleda nahrbtnika, prepovedan pa je tudi vnos alkoholnih pijač in otroških vozičkov, slednji so dovoljeni le na Svetovni dan družine.

central_1_shutterstock_4436257

Central Park Carousel

Vrtiljak je bil leta 1951 v park prestavljen iz bližnjega Brooklyna. Pred obstoječim je bil že v 18. stoletju med otroci popularen njegov starejši predhodnik, ki so ga poganjale mule. Ena vožnja s z vrtiljakom danes stane tri dolarje, letno pa se na njem zavrti več kot četrt milijona obiskovalcev, večinoma otrok.

Central Park Zoo

Živalski vrt si v Centralnem parku lahko ogledaš vsak dan med 10.00 in 17.00. Čeprav ne spada med največje vrtove na svetu, se je newyorški živalski vrt pojavil v mnogih filmih, med drugim tudi v Pingvinih gospoda Poppersa ter knjigah, med drugim tudi v kultnem Catcher in the Rye. V živalskem vrtu si lahko ogledaš nekatere redke živali, kot je na primer polarni leopard, vrt pa vključuje tudi polarni del s pingvini ter bazen z morskimi levi.

central_2_shutterstock_64462777

Športne aktivnosti

Da je Centralni park najljubša rekreacijska destinacija newyorčanov, si gotovo izvedel že iz filmov. Poleg teka pa so v parku organizirane tudi mnoge skupinske vadbe joge, tai chija, skupinskega treninga za maraton, vadbe za starejše, fitness treningi ter plesne delavnice. Svež zrak zagotovo pripomore k boljši vadbi, gibanje v parku pa je predvsem najboljša anti-stres sprostitev.

central_3_shutterstock_228317347

Foto: Shutterstock, Unsplash

Vandramo z Ano Hribar, Fensišmensi

Ana Hribar je tista simpatična punca, ki nas že deset let navdušuje s svojo ljubko znamko za vse fensi in šmensi modne navdušenke. Poleg Fensišmensi denarnic ustvarja tudi istoimenski blog, za katerega lahko rečemo, da je dobesedno “za oči spočit”. Zraven tega vsak dan uspe oddelati še poln delovnik, v objektiv ujeti kakšen lep trenutek, jogirati in uživati polno življenje. Skratka, kreativni multipraktik. Ker tako kot mi zelo rada potuje, smo z njo poklepetali o najljubših destinacijah, fotografiji in še marsičem.

petitenget-bali-fensismensi-blog

Tvoje najljubše potovanje, ki si ga že doživela?

Vsa potovanja so mi bila ljuba zaradi krajev in občutkov, ki sem jih doživljala, eno pa še vedno ostaja na vrhu. To je bila Florida leta 2004. Tri ženske, veliko smeha, veliko shoppinga, veliko zabave.

Destinacija, ki je naslednja na seznamu potovanj?

Berlin. Obiskala bom delavnico joge Kino MacGregor in jo združila z nekaj dnevi vandranja po mestu. Tja se odpravljamo štiri punce.

Sanjska destinacija, za katero pa veš, da te bo morala še malo počakati?

Japonska in ZDA. Deželi, ki bi ju obiskala po dolgem in počez, a rabiš več časa in malo več v denarnici.

Najbolj fotogenično mesto je…

Do sedaj še najbolj Seminyak na Baliju. Ta mi najbolj sede na oko.

seminyak-bali-fensismensi-blog

Kaj na potovanjih najraje fotografiraš?

Mini trenutke. Poulične impresije.

Kaj vsebuje tvoja potovalna torba?

Zemljevid z označenimi točkami, ki jih želim obiskati, bidon za vodo, krema za sončenje, sončna očala in nova Fensišmensi denarnica.

FENSISMENSI-DENARNICA

Najboljša družba na potovanju je…

Tisti, ki je najboljša družba tudi doma.

Letalo ali vlak?

Letalo. Obožujem letenje. Obožujem letališča.

Kaj si najraje kupuješ na potovanjih?

Običajno kupujem malenkosti. Stvari, ki jih ne najdeš nikjer drugje. Takšne stvari, ki jih doma uporabljaš pogosto in ti uporaba vsakokrat odpelje misli tja. Na primer male krožnike, posodice, celo lokalno sol. Morda se sliši smešno, da bi z Balija prinesel sol, doma pa si potem vsak dan posuješ malo Balija na hrano.

bali-canang-fensismensi-blog

Če ne bi živela v Ljubljani, bi svoj naslov najraje spremenila v…

V Sloveniji nekje na Primorsko, v svetu pa v Singapur.

Tri najboljše koncept trgovine v Evropi?

Rossana Orlandi v Milanu, Gud Shop v Ljubljani in Manufactum.

Kje pa črpaš navdih za svoje ustvarjanje?

V svoji radosti do lepega. Iz ideje, da lahko nekaj lepega ustvariš sam, s svojimi rokami in dobrim okusom.

Ano lahko obiščete na instagramu, blogu ali pa si privoščite kakšno njeno denarnico v trgovinici Ika na naslovu Ciril Metodov trg 13 v Ljubljani.

bali-street-food-fensismensi-blogcocoon-club-fensismensi-blogbloesem-shop-singapore-fensismensi-blogpri-frizerju-fensismensi-blogrevolver-cafe-bali-fensismensi blogSINGAPORE-CHINATOWN-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-MARINA-SANDS-FENSISMENSI-BLOGJALAN-AJRUNA-BALI-FENSISMENSI-BLOGSINGAPORE-TIONG-BAHRU-FENSISMENSI-BLOG (1)singapore-fensismensi-blog (1)

Foto: Ana Hribar

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.