Vandraj insider: Amsterdam skozi oči nomadske vaditeljice joge

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

V tokratnem Vandraj insiderju smo klepetali z Blažko Sršen, Slovenko, ki je po številnih nomadskih podvigih zadnjih nekaj mesecev ustaljena na Nizozemskem. Njen začasni novi dom je postal Amsterdam, kamor jo je prvič zaneslo pred dvema letoma. Od tam jo je po slabem letu odneslo na dolgo potovanje po svetu, zadnje pol leta pa je spet nazaj v nizozemski prestolnici, ki ji zaradi številnih kanalov nekateri rečejo kar severne Benetke.

Novopečena učiteljica joge zase pravi, da živi po načelu “work hard, play hard”. Kaj to pomeni? – “Del leta trdo delam in služim denarce, drug del leta pa rada z enosmerno karto zbežim v neznano,” nam pojasni Blažka, ki danes v Amsterdamu dela kot učiteljica joge in managerka najstarejše vegetarijanske restavracije v mestu.

Se bo kdaj vrnila v Slovenijo? “Definitivno, rada bi se ustalila v Sloveniji, saj me vsakič, ko se vrnem, bolj preneseti s svojo lepoto. Kar pogrešam, je še tistih nekaj prijateljev, kar jih je ostalo v Sloveniji in pa prečudovito naravo, jezera, gozdove in gore,” nam zaupa, a dodaja, da je domotožje sicer ne ujame prav pogosto. “Po duši sem nomad in dom lahko najdem kjerkoli,” sklene, preden nam skozi svoje oči predstavi Amsterdam.

[O mestu:]  

Kako bi opisali Amsterdam?

To je vibrantno mesto, ki nikoli ne spi, je polno energije in najrazličnejših dogodkov. Tu si vedno fizično aktiven – beri: kolo – tudi v dežju, vetru in snegu. Skratka, v Amsterdamu ti je težko dolgčas.

Kakšni pa so njegovi ljudje?

Amsterdam je kot cel svet, zajet v eno mesto, kar je super za navezovanje stikov z najrazličnejšimi ljudmi in vsak od njih je tu iz istega razloga – šel je s trebuhom za kruhom. Tu so open minded ljudje brez predsodkov, ki te takoj sprejmejo in ti vzbudijo občutek domačnosti.

Trije razlogi za obisk mesta so …

Trava&zabava, arhitektura&parki, svobodomiselnost ljudi.

Mesto je najlepše ….

… kadarkoli posije sonce.

[O urbanih kotičkih:]  

Najljubši kotiček za sprostitev: V lepem vremenu katerikoli od parkov.

Najboljšo kavo potrežejo v: Domači džezvi :).

Najboljše kosilo najdete pri: V naši vegetarijanski restavraciji Golden Temple.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Tradicionalna nizozemska hrana ni preveč znana z razlogom … Hvala bogu za hidroponiko in obilico svežega sadja ter zelenjave!

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Rembrandtova hiša.

Park, kjer najraje poležavate: Vondelpark.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Red light district ČEZ DAN.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: I am Amsterdam znak.

Najboljša zabava v mestu: Gej klubi.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Pride parade, katerikoli glasbeni koncert.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Kolo.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Transavia Ljubljana – Amsterdam.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Mesto je vedno polno turistov.

In prednosti in slabosti dela v tujini?

Najdem samo prednosti – večji in bolj razvit trg, boljši življenjski standard …

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 10 (zelo težko)

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 1 (zelo lahko)

Občutek varnosti od 1 do 10: 10 (zelo varno)

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 1 (zelo lahko)

 

 

Foto: Arhiv Blažke Sršen

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.