Sanjska služba na Manhattnu: plačajo za raziskovanje New Yorka!

Kdo bo tisti srečnež, ki se bo lahko preselil v New York? In še plačali mu bodo za to! Koga čaka sanjska služba na Manhattnu?

The Alliance for Downton New York išče dobrega raziskovalca, ki bi se preselil v NYC za celo poletje in delal kot glavni raziskovalec Spodnjega Manhattna. Sanjska služba za vse, ki radi potujejo. Na žalost samo za Američane.

Sanjska služba za 3 mesece

Izbrali bodo eno osebo, ki bo od junija do avgusta lahko brezplačno živela v New Yorku in dokumentirala njegov utrip. Ta oseba mora biti primerna za nastop pred kamero, imeti značilen glas in seveda biti sposobna ustvarjati privlačno in zabavno vsebino. Iskati bo morala skrite bisere območja, da bi s tem privabljali turiste k obisku.

Iščejo nekoga, ki bo šarmanten, a se hkrati zaveda, da mora biti glavna zvezda posnetkov lokacija. Ob enem bo kot VIP oseba lahko doživela najbolj zanimive znamenitosti Velikega jabolka, kot sta kip svobode, One World observatorij … Raziskala bo vse, kar je najbolj znanega starega in novega na tem delu svetovne metropole.

Poleg tega, da bodo omogočili brezplačno bivanje v luksuznih namestitvah, bo glavni raziskovalec prejemal še štipendijo, poleg tega pa mu bodo krili tudi vse stroške.

Prijave sprejemajo do 15. marca

Le kdo bo ta srečni Američan, ki bo odkril Spodnji Manhattan na novo? Prijave za to sanjsko priložnost sprejemajo do 15. marca na spletni strani. Poslati je potrebno do 60 sekund dolg video.

Bi šli tudi vi v New York?

Poiščite aktualne lete tukaj.

Bi raje ostali doma?

Potem pa si privoščite vsaj en oddih v termah (klik do PONUDBE).

Preberite še:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

New York: Jedi, ki jih morate poizkusiti, a niso newyorške

Eva Jurko, ki živi v New Yorku: “Spomnim se, da sem zadnjo noč pred odhodom na tihem prosila, da let odpovejo.” #intervju

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

New York, ki mu pogosto rečemo Veliko jabolko, je mesto, vredno obiska. Čeprav je v vrhu seznama najdražjih svetovnih mest, pa to ne pomeni, da tam z manjšim budgetom ne morete početi prav ničesar.

New York je ameriška finančna prestolnica, ki jo je lani obiskalo okoli 51,6 milijona Američanov in 13,5 milijona tujih turistov. V eni najbolj opevanih svetovnih prestolnic ne zamudite železniške centralne postaje, Time Squarea in seveda kipa svobode. Razgled nad sloviti Manhattan bo izjemen z Empire State Buildinga ali Rockefeller Centra, sprehodite se še čez Brooklyn Bridge in si oddahnite v Centralnem parku.

In kaj početi, ko želite privarčevati? To je top 11 brezplačnih stvari, skozi katere lahko spoznate dušo mesta.

Sprehod skozi Centralni park

Čeprav New York ljudje pogosto označijo za betonsko džunglo, pa to glasno mesto ponuja tudi številna zelena zatočišča. Centralni park je ogromen park sredi Manhattna, ki meri kar 3.4 kvadratne kilometre. Vstop v park je popolnoma brezplačen. Lahko se sprehodite mimo ikoničnega mostu Bow, ki so ga ujeli v številnih serijah in filmih, pa tudi na poročnih in zaročnih fotografijah. Prav v tem parku Newyorčani tečejo, telovadijo, igrajo bejzbol, se sončijo in meditirajo. Tu boste našli tudi kip Alice v Čudežni deželi in številne druge kotičke med krošnjami dreves, skozi katere boste lahko uzrli visoke stolpnice, ki jih obdajajo.

Trajekt na Staten Island in mimo kipa Svobode

Priljubljena newyorška atrakcija je tudi trajekt, ki vozi na Staten Island. Je alternativa dražjim turističnih ladjicam, ki vozijo na otok h kipu Svobode – torej v primeru, da ne želite do njega. Trajekt za Staten Island vozi vsake pol ure iz Battery Parka na jugu Manhattna, vožnja pa je brezplačna. V eno smer traja slabe pol ure, s trajekta pa boste ujeli čudovit pogled na Manhattan in kip Svobode, ne da bi se ustavili pod njim.

Sprehod čez Brooklynski most

Točno ta most, ki ga vidite v številnih film, lahko prehodite tudi vi. Brezplačno, seveda. Od tod boste ujeli lep razgled tako na Manhattan kot Brooklyn. Sprehod čez most je dolg 1,8 kilometra, priporočamo pa, da tam dočakate sončni vzhod. Mimogrede, ne bo vas razočaral niti sprehod čez Williamsburg Bridge ali Manhattan Bridge.

Coney Island 

Tudi to peščeno plažo, po kateri se sprehajajo fitneserji, ljubitelji sonca in bližnjega lunaparka, ste že videli v filmih. Do tja vozi podzemna železnica, če boste tam ob pravem letnem času, pa se lahko tudi kopate.

High line

V Chelsea se podajte na High Line, 2,3 kilometra dolgo sprehajalno ploščad, ki so jo leta 2009 zgradili na zapuščenih železnih tirih. Polna zelenja se dviga nad mesto, od tod pa ujamete tudi čudovite razglede na Chelsea in reko Hudson.

Glejte filme pod zvezdami 

Če boste New York obiskali v toplih mesecih in ob lepem vremenu, si oglejte kakšen brezplačen film pod zvezdami. HBO je filme v Bryant Parku začel predvajati že leta 1992. Preverite program filmov, ki jih lahko ujamete na različnih točkah – Brooklyn Bridge Park, Pier 63, Bryant Park, Hotel Hugo ali Coney Island je le nekaj lokacij, kjer je to mogoče. In ne pozabite na odejo ter prigrizke!

Preberite knjigo v New York Public Library

Obiščite glavno newyorško javno knjižnico, ki stoji ob Bryant Parku. V tretjem nadstropju namreč najdete mogočno glavno čitalnico Rose Main Reading Room, ki vas bo prevzela, tudi če niste knjižni molji. Tu namreč lahko posedite tako kot so nekoč posedali Nobelovi in Pulitzerjevi nagrajenci, veliki zgodovinarji in misleci.

Raziščite Times Square

Times Square je glavni trg, ki ste ga prav gotovo tudi že kdaj videli na velikem platnu. Gigantski svetlobni oglasni panoji, ki vam mežikajo in vabijo k zapravljanju, naj vas ne zavedejo, res vam ničesar ni treba kupiti. Le sedite na bližnjo tribuno in opazujte mestni vrvež, od uličnih umetnikov do hektičnih turistov in lokalcev, ki hitijo na delo.

Pojdite v muzej! 

Ok, vemo, večina muzejev ni brezplačnih. Vendar pa ima večina brezplačen vstop vsaj en dan v tednu ali ob določeni uri. Na uradnih spletnih straneh muzejev, ki jih želite obiskati, preverite, kdaj so ti dnevi in se na obisk odpravite takrat. Prav tako v primeru, da ste študent ali upokojenec preverite, če imate kakšen popust.

Grand Central Station

Centralna železniška postaja je res osupljiva. Njena arhitektura, hitenje množic potnikov in mogočen strop vas bodo očarali.

Sestavite si lov na filmske lokacije 

New York je resnično posnet že z vseh strani. Izberite nekaj vaših najljubših filmov in serij, si pripravite mapo lokacij, kjer so jih snemali in jih poiščite.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

 

 

 

 

14 stvari, ki jih niste vedeli o New Yorku

Oh, New York. Veliko jabolko, kot mu radi rečemo, je mesto, ki nikoli ne spi in vam bo kljub svoji mogočnosti znalo zlesti pod kožo. Česa o njem še ne veste?

Leta 2012 so doživeli prvi dan brez kriminala

New York, 28. novembra 2012. Policija je na ta tih dan nejeverno preživela prvi dan brez kriminala. Recimo temu tako. Na ta dan prvič v zabeleženi zgodovini v New Yorku ni bilo nobenega umora, streljanja, zabadanja in podobnih nasilnih kriminalnih dejanj. Male zmage!

FedEx, UPS in druge dostavne službe VSAK DAN prejmejo do 7.000 kazni za napravilno parkiranje

Dostavljalci paketov imajo vedno težavo s parkiranjem, New York pa na leto v žep na njihov račun s kaznimi pospravi po 102 milijona dolarjev letno. Podjetje UPS plača največ, saj na mesec pokasirajo kar 15.000 kazni, letno pa jim je po podatkih iz leta 2006 za kazni uspelo zapraviti že 18,7 milijona dolarjev! 

Kos pice vedno stane enako kot vožnja s podzemno

Zadnjih 50 let je v New Yorku znan fenomen “Pizza connection”. Kos pice namreč že toliko let stane enako ali skoraj enako kot enosmerna vožnja s podzemno železnico.

Empire State Building je imel nekoč celo nadstropje namenjeno dremanju

Med leti 2004 in 2008 je 24. nadstropje v stolpnici Empire State Building služilo kot prostor za počitek. Tam so bile elektronske postelje z umirjeno glasbo, namenjene za dremež med delom.

Ima divje živali

Urbana džungla morda ni tako napačen naziv. V mestu namreč lahko srečate sokole, v Centralnem parku ogromno vrst sladkovodnih želv, kojote in oposume. Najpogosteje jih lahko vidite na Manhattnu, v Bronxu in Staten Islandu.

Prvi “teroristični napad” se je zgodil leta 1920, ko je razneslo kočijo

Sodeč po FBI-jevih arhivih se je prvi teroristični napad v mestu zgodil leta 1920, ko je na Wall Streetu razneslo kočijo. Ta je bila polna eksploziva, umrlo je 30 ljudi, 300 jih je bilo poškodovanih. Razen podatka, da je kočijo s konjem “šofiral” moški, krivec ni znan.

7.000 ton zlata! 

The Federal Reserve Bank drži kar 25% vsega zlata na svetu. Kar je skora 7 tisoč ton!

Times Square se imenuje po The New York Timesu

Če boste čez lužo prelistali The New York Times in se sprehodili po Times Squaru, vedite, da se ta hektičen trg z utripajočimi oglasnimi panoji imenuje prav po kultnem časopisu. Ko se je ta leta 1904 preselil na Manhattan, so po njem preimenovali nekoč neznan Longacre Square.

Velika verjetnost, da je bil vaš najljubši park nekoč pokopališče

Pomanjkanje prostora v mestu prinaša spremembe namembnosti. Priljubljeni Washington Square Park, Union Square Park, Bryant Park in Madison Square Park so bili tako nekoč pokopališča za pokojne brez znanih identitet. In velik del trupel še vedno leži tam.

Nekje v mestu se skrivajo oči Alberta Einsteina 

Čakaj, kaj? Prav ste prebrali. Nekje v skrivnem trezorju v New Yorku naj bi bile shranjene oči genija Einsteina!

Vagoni podzemne železnice padejo v morje 

Odsluženi vagonu newyorške podzemne pristanejo na dnu morja. Tam jih je že več kot 2500!

Če vas napenja, raje ne hodite v cerkev

V newyorških cerkvah je po zakonu prepovedano spuščati vetrove.

Kam s konjskim … 

Preden so New York preplavili avtomobili, so po mestu vozile kočije. Vsak dan so morali z ulic očistiti 500 ton konjskega gnoja.

Vse najboljše! 

V New Yorku se vsake 4,4 minute rodi otrok! Poleg tega pa statistično 1 na vsakih 38 Američanov živi v NYC.

Foto: Shutterstock

Preberite še:

Vandraj insider, Eva Kosec: “V Torontu te neznanci ogovarjajo iz čiste prijaznosti”

 

 

Poletje v New Yorku – česa ne smeš zamuditi v Central Parku

Poletja v New Yorku si zagotovo ne moremo predstavljati brez obiska Central Parka, pravzaprav edine mestne zelene površine, ki se razprostira na kar 315 hektarjih New Yorka. Park je bil narejen umetno in sicer kot razširitev majhnega že obstoječega parka, ki ni bil urejen. Leta 1858 je tako v mestu potekal natečaj za izboljšanje zelene površine v New Yorku, zmagovalni načrt pa so pričeli izvajati že isto leto, dela pa so trajala kar 15 let. Danes največkrat na filmih posneti park daje vtis mogočnega zelenega zatočišča za vse newyorčane in turiste, kaj vse pa se da tam početi, ti razložimo v nadaljevanju.

Central park letno obišče 35,5 miljard obiskovalcev, s tem pa ga lahko upravičeno označimo za najbolj obiskan mestni park na svetu. V njem je nasajenih 25 tisoč dreves, narejenih sedem vodnih površin, rekreiramo pa se lahko na skoraj stotih kilometrih urejenih poti, ob katerih je postavljenih devet tisoč lesenih klopi.

central_shutterstock_153591230

Summer Stage

O zeleni oazi New Yorka govorimo v presežkih in enormnih številkah, legendaren pa je tudi že Summer Stage (poletni oder), ki ga vsako leto postavijo v park, da popestri poletno dogajanje v mestu. Dogodki se na njem odvijajo vsak dan ne glede na sonce ali dež, odpovedani pa so le, če bi se obiskovalci lahko znašli v nevarnosti, torej le v primeru zares slabega vremena. Program se prične že v maju ter traja do konca septembra, seznam nastopajočih pa si lahko ogledaš na tej povezavi.

Večina koncertov in prireditev na odru je brezplačnih, z izjemo nekaterih velikih dobrodelnih koncertov, katerih izkupiček podpira SummerStage organizacijo. V prireditveni prostor ni dovoljeno vstopati brez pregleda nahrbtnika, prepovedan pa je tudi vnos alkoholnih pijač in otroških vozičkov, slednji so dovoljeni le na Svetovni dan družine.

central_1_shutterstock_4436257

Central Park Carousel

Vrtiljak je bil leta 1951 v park prestavljen iz bližnjega Brooklyna. Pred obstoječim je bil že v 18. stoletju med otroci popularen njegov starejši predhodnik, ki so ga poganjale mule. Ena vožnja s z vrtiljakom danes stane tri dolarje, letno pa se na njem zavrti več kot četrt milijona obiskovalcev, večinoma otrok.

Central Park Zoo

Živalski vrt si v Centralnem parku lahko ogledaš vsak dan med 10.00 in 17.00. Čeprav ne spada med največje vrtove na svetu, se je newyorški živalski vrt pojavil v mnogih filmih, med drugim tudi v Pingvinih gospoda Poppersa ter knjigah, med drugim tudi v kultnem Catcher in the Rye. V živalskem vrtu si lahko ogledaš nekatere redke živali, kot je na primer polarni leopard, vrt pa vključuje tudi polarni del s pingvini ter bazen z morskimi levi.

central_2_shutterstock_64462777

Športne aktivnosti

Da je Centralni park najljubša rekreacijska destinacija newyorčanov, si gotovo izvedel že iz filmov. Poleg teka pa so v parku organizirane tudi mnoge skupinske vadbe joge, tai chija, skupinskega treninga za maraton, vadbe za starejše, fitness treningi ter plesne delavnice. Svež zrak zagotovo pripomore k boljši vadbi, gibanje v parku pa je predvsem najboljša anti-stres sprostitev.

central_3_shutterstock_228317347

Foto: Shutterstock, Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.