New York: Jedi, ki jih morate poskusiti, a niso newyorške

New York je mesto zabave, pestre kulture in poslovnih priložnosti. Je mesto, v katerem si želi živeti marsikdo izmed nas. Big apple, kot mu pravijo njegovi prebivalci, pa ni le modni in borzni center sveta, temveč tudi prestolnica dobre hrane.

No, ne poskušajte si pred oči naslikati newyorške tradicionalne jedi, ki bi bila tako avtentična, kot so za Slovenijo značilni štruklji ali potica. New York namreč ni izumil veliko svojega. Je pa mojstrsko izkoristil kulturni koktajl, ki je tako značilen za to betonsko džunglo.

Multikulturnost tega mesta boste namreč najbolje zaznali s svojimi brbončicami. Vprašajte Newyorčane in pokazali vam bodo restavracije, v katerih strežejo najboljšo italijansko pizzo na svetu, najokusnejšo japonsko ramen juho in mehiške takose, ki jih boste sanjali do konca svojega življenja. Spodaj nizamo jedi, ki jih v New Yorku ne gre zamuditi. New York

Pizza

Pizzo so v New York prinesli italijanski priseljenci v začetku 20. stoletja. Hitro je postala ena večjih gurmanskih uspešnic, sloves specialitete pa uživa še danes. NYC pizza je znana po tankem testu, mehki mozzarelli in tradicionalno mediteranski paradižnikovi omaki. Poznavalci hrane v šali pravijo, da je skrivnost pregrešno dobre newyorške pizze v lokalni vodi, bolj verjetno pa gre zasluga modrostim starih italijanskih picopekov, ki so te ohranili vse do danes.

Bagel New York

Kombinacija takeaway latte-ja in okrogle štručke z luknjo je eden najbolj zaželenih newyorških zajtrkov. Sočna mehka sredica in hrustljava skorja; te štručke so kot nekakšna ameriška različica francoske bagete. Tovrstno pekovsko pecivo sicer izvira iz starih židovskih pekarn, newyorški peki pa so njihov recept prevzeli in izpilili. Danes namreč obstaja več deset različnih variacij teh štručk, med drugim zelo znane “rainbow bagels”, ki jih pripravljajo v mavričnih barvah. New York

Hotdog

S prodajo “vročih psov” se je prvi ukvarjal nemški mesar Charles Feltman že davnega leta 1871. Zaradi hitre in preproste priprave pa se je ta jed globoko zakoreninila v bliskovit newyorški tempo. Ogled tekme ameriškega nogometa, hot dog in liter coca-cole se sliši kot popolna nedelja moške populacije New Yorka. New York

Doughnuts New York

Preprosto povedano krofi z luknjo, so že druga luknjasta hrana na našem ameriškem seznamu. Tako kot luknjaste štručke so tudi doughnuti globoko zakoreninjeni v newyorško kulinarično podzavest. Ko rečemo globoko, v resnici mislimo tako globoko, da je newyorški mestni muzej relikvij nekoč celo gostil razstavo v njihovo čast. Doughnuti naj bi v mesto prišli že skupaj z nizozemskimi priseljenci, najnovejša izvedenka pa je tako imenovani “cronut”, mešanica med krofom in rogljičkom.

Cheesecake

Ameriška sirova torta je prva avtentična lokalna jed na našem seznamu. Zgodba pravi, da je leta 1929 recept za slavno sladico izumila družina Arnolda Reubna, kmalu pa se je pojavila na številnih menijih newyorških restavracij. Ravno prav zapečena skutina slaščica se v vrhunskih restavracijah pripravlja na tisoč in en način, če gre verjeti lokalcem, pa je torta tukaj po kvaliteti in okusu vsaj za en razred višje, kot v drugih ameriških mestih.

Cupcakes

Prvi recept za majhne tortice, pečene v skledicah, najdemo v kuharski knjigi iz leta 1796. Z leti so pridobile na popularnosti, danes pa so ena najljubših malih pregreh newyorških deklet. Tudi to enostavno testo, pečeno v majhnem papirnatem lončku in prelito s kremastim prelivom, je kot skoraj vsa ameriška hrana na voljo v nešteto različnih okusih in barvah.

Burgerji

Težko si predstavljamo jed, ki bi bila bolj ameriška kot hamburger. Vendar pa, kot ostale jedi, tudi ta ni plod ameriških glav. Legenda pravi, da so hamburgerje servirali domotožnim nemškim mornarjem, da bi jih spomnili na njihovo rodno mesto Hamburg. Verjamemo, da ste v življenju doživeli že marsikaj, a če še niste poizkusili ameriškega burgerja, priporočamo, da že danes kupite letalsko karto za New York!

Foto: Unsplash

Preberite še: Maja Sonc: “Ljudje tam so čisto drugačni od nas.” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.