Preverite kje in kako boste v letu 2020 lahko opazovali severni sij

Severni sij, kopica snega in magično vzdušje. Če je to tudi na vašem seznamu želja, potem preverite kje in kdaj se vam bo želja lahko uresničila.

Res je, da bo potrebno malo več načrtovanja, a na koncu ne boste razočarani. Severni sij ali aurora borealis, se namreč pokaže samo ob določenem času in na določenem kraju.

Je 2020 dobro leto za opazovanje severnega sija?

Kako močno bo severni sij sijal, je najbolj odvisno od sončne aktivnosti. Strokovnjaki iz Nacionalne uprave za oceane in podnebje iz Amerike, so za Lonely planet pojasnili več o tem. Sonce ima približno 11 letni cikel, ki je sestavljen iz treh do štirih let sončnega maksimuma, nekaj let prehodov in ponovno tri do štiri leta sončnega minimuma. Na žalost bo leto 2020 čas sončnega minimuma, kar pomeni slabšo vidljivost severnih luči.

Ali bomo lahko še vedno videli severni sij med sončnim minimumom?

Na srečo ima tudi sončni minimum svojo prednost. Severne luči bodo bolj predvidljive in jih bo lažje opazovati, če se boste pozanimali vnaprej. Za primerjavo – v sončnem maksimumu je sonce bolj aktivno, kar pomeni da je severni sij bolj nenaden in kratkotrajen.

Kje je najboljše opazovati severni sij?

Po priporočilu Lonely planeta so najboljša izbira zagotovo severna mesta. Največ možnosti boste brez dvoma imeli v mestih kot so Fairbanks, Aljaska, Whitehorse, Yellowknife in Churchill v Kanadi ter Islandija ter severna Norveška.

Koristni nasveti

Za začetek je za opazovanje nujno jasno nebo. Če prvi dan ne boste imeli sreče, vam priporočamo, da se odpravite bolj severno in tako povečate svoje možnosti. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo pa je, da ostanete potrpežljivi.

Južni sij

Če planirate dopust v Avstralijo ali Novo Zelandijo imate dobre možnosti, da ulovite auroro. Aurora australis oziroma južni sij, je podoben pojav, ki se pojavi na drugi strani zemlje. O njem se ne govori veliko, večinoma pa se pojavi nad vodo. Največ možnosti za opazovanje boste imeli v predelih Nove zelandije, Avstralije in Tasmanije.

Foto: Unsplash

Preberite še: Finska: “Preden se tja preseliš, te vsi svarijo pred mrzlo zimo, meni pa se sploh ne zdi grozna.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.