Road trip po Skandinaviji: Vse kar morate vedeti še preden se usedete v avto #intervju

Road trip po Skandinaviji je gotovo zapisan na bucketlistu marsikaterega strastnega popotnika. Ko smo pred časom klepetali s Katjo Mikoš, katere izredno zanimivo zgodbo lahko preberete tukaj, nas je navdušila s svojim načinom potovanja. In ker je s svojim sopotnikom ravno vrnila iz road tripa po Skandinaviji, smo jo povprašali po vtisih in nasvetih za vse, ki si želite podobne izkušnje.

Preberi več

Citybreak: Stockholm in povratni let iz Ljubljane za le 115 evrov!

Ni naključje, da se je švedske prestolnice prijelo tudi ime severne Benetke. Stockholm leži na vzhodni obali Baltika, mesto na ustju jezera Mälaren je zato zgrajeno na več otokih, ki jih povezujejo številni mostovi.

POVRATNI LET: Ljubljana – Stockholm – Ljubljana: 115 evrov (cene se spreminjajo glede na termin)

Eno najbolj zelenih prestolnic na svetu zaznamuje nekoliko drugačna arhitektura, tista skandinavska, ki je zadnja leta tako priljubljena tudi pri nas. To je mesto, kjer sonce poleti praktično ne zaide, zato so toplejši meseci kot nalašč za obisk. Česa ne smete zamuditi?

Gamla Stan

Slikovit, umirjen in romantičen stari Stockholm stoji na največjem otočku, prepredajo pa ga ozke tlakovane ulice in visoke hiše, trgovinice s spominki, dišeče kavarne in številni ulični umetniki. Tu je tudi švedski parlament, pred kraljevo palačo – eno največjih naseljenih zgradb na svetu – pa lahko ujamete tudi menjavo straže. Tu boste našli tudi kup spominkov povezanih s kraljevo družino – Švedi izjemno spoštujejo svojega kralja Carla Gustava in kraljico Silvio, spremljajo pa tudi princesi Victorio in Madeleine ter princa Carla Philipa.

Muzeji – od Nobela do ABBE

Stockholm ima tudi kup zanimivih muzejev – eden ikoničnih je muzej Alfreda Nobela in Nobelove nagrade. V muzeju VASA najdete tudi ladjo, ki so jo po 333 letih dvignili z morskega dna, kamor se je potopila na krstni vožnji. Tu je tudi Skansen, najstarejši muzej na prostem, na Švedskem pa ne gre brez zasedbe ABBA, ki ima tudi svoj muzej. V Junibacken boste našli vse o literaturi pomembnih otroških avtorjev – vlak vas bo popeljal skozi zgodbe Astrid Lindgren in do hiše Pike Nogavičke. Ljubitelji fotografije skočite še do Fotografiske, enega največjih stičišč sodobne fotografije na svetu.

Mestna hiša in Nobelov banket

Eden najbolj zapomnljivih stolpov v mestu je zagotovo tisti na mestni hiši s tremi kronami na vrhu. Nanj se lahko tudi povzpnete in uživate v razgledu, prav v tej zgradbi pa 10. decembra vsako leto prirejajo tudi Nobelov banket. Tu najdete tudi zlato dvorano z mozaikom iz 18.500.000 zlatih ploščic.

Sprehod skozi parke

Stockholm je poln zelenih površin, kjer lahko med pohajkovanjem malo posedite in pomalicate. To je tudi prvo mesto, ki ima nacionalni park prav v mestu. Na otočku Djurgården je tudi živalski vrt.

Na rakce in mesne kroglice

Zaradi obmorske lege je tamkajšnja kulinarika močno povezana z morsko hrano – rakci in ribe so nuja, znani pa so tudi po mesnih kroglicah s krompirjem.

Po nakupih

Skandinavski minimalizem vas bo očaral tudi med nakupovanjem. Med tlakovanimi uličicami je kup trgovin – od nizkocenovnih verig do tistih bolj butičnih, pa tudi trgovine z vintage kosi. Nekaj za vsakogar, torej.

Foto: Shutterstock

 

I, Wanderlista: Pustila službo, prihranke za hišo pa namenila za potovanje po Aziji #intervju

Tokrat sem klepetala s Patricijo, Slovenko, ki že 10 let ne živi v Sloveniji, ampak na Švedskem – ter povsod vmes. Trenutno smo jo ujeli na Baliju. Poznamo jo tudi po njenem blogu z imenom I, Wanderlista. In to je njena zgodba.

Kako bi se predstavili tistim, ki vas še ne poznajo?

Sem Patricija, Slovenka, ki se je od doma odselila pred skoraj 10 leti in prav te dni piham 30. svečko. Po 4 letih študija v Londonu me je pot zanesla v Göteborg na Švedsko, kjer sem se sedaj tudi ustalila. Rada fotografiram, potujem in pišem blog I, Wanderlista.

Kje smo vas ujeli tokrat in kolikšen del leta preživite med raziskovanjem novih krajev?

Trenutno sem na Baliju. S fantom sva začela najino 6-mesečno potovanje po Aziji. To je najino prvo tako dolgo potovanje. Pred tem sva potovala med dopustom in med vikendi, ko sva le imela priložnost.

Lansko jesen ste v redni službi na Švedskem naznanili, da dajete odpoved in odhajate v svet. Kakšna odločitev je to in koliko poguma zahteva?

Res je. Preden sem dala odpoved sem delala kot marketing manager in s službo nisem bila povsem zadovoljna. Namesto, da bi iskala novo zaposlitev in spet delala nekaj, kar me ne veseli, sem se odločila, da malo počakam s pisarno, in grem raje na plažo. Nekako se mi je zdelo, da je to tisti “zdaj ali nikoli” trenutek. Kupila sva enosmerne letalske vozovnice do Balija. Švedsko sva zapustila pred dvema tednoma.

Za leto 2019 sva imela sicer drugačne načrte. Načrtovala sva nakup hiše, vendar sva se odločila, da take stvari lahko malo počakajo. Mislim, da vsak, ki bi rad potoval, bo. Pogum pa že pride.

Vaša dogodivščina se torej začenja v jugovzhodni Aziji. Jo nameravate krojiti po trenutnem navdihu?

Načeloma sem prej vedno vse splanirala vnaprej in za vsako uro vedela, kaj bova počela. Sedaj pa bova obiskala toliko destinacij, da planirava večinoma 1 dan vnaprej, vsaj kar se tiče aktivnosti v državi, v kateri sva.

Omejuje naju dejstvo, da morava zaradi vize, vedno imeti letalsko karto tudi ven iz drzave, v katero vstopava. Zaenkrat imava po 2 mesecih Balija planirano Malezijo. Všeč nama je, da ne veva točno, kje bova. In da si s tem tudi dava priložnost rezervirat karte za kraje, ki nama jih npr. priporočajo popotniki, ki jih spoznava med potovanjem.

Nameravata svojo azijsko dogodivščino financirati predvsem iz prihrankov ali bosta delo poiskala tudi kje na poti?

Oboje. Najnini prihranki so bili prvotno namenjeni nakupu hiše, ampak sva se odločila, da jih nekaj porabiva za malo bolj zabavne stvari v življenju. Delo namerava tudi poiskati preko spleta, in zaenkrat je izbira v najinih strokah kar velika.

Kam (če sploh) se torej vračata po tem?

Nazaj na Švedsko. To je vsaj trenutni načrt.

Živeli ste tudi na Otoku – v Londonu in na Švedskem. Sta to kraja, kjer bi lahko ostali vse življenje?

V Londonu sem živela 4 leta in sem se z velikim veseljem iz mesta tudi odselila. Obožujem London, ko ga obiščem kot turist, za življenje in delo je pa Švedska veliko bolj prijazna. V Göteborgu sem sedaj že več kot 5 let in tam bom ostala najverjetnje vse življenje. Z malimi oddihi v  toplejše kraje, seveda.

Na katerem kontitentu se počutite najbolj domače? Zakaj?

V Evropi. Ker je, po mojem mnenju, kvaliteta življenja neprimerno boljša v Evropi kot kjerkoli drugje.

Si predstavljate potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Ne znam si predstavljati potovanja brez spominov v obliki fotk in videev, ker res zelo rada fotografiram. Raje potujem s praznim kovčkom, kot pa brez moje foto-opreme.

Kakšne motive najraje lovite v objektiv?

Najraje imam sončne zahode in fotografije posnete z dronom, top down. Vedno znova me fascinira svet s ptičje perspekitve.

Na Instagramu vam sledi prek 13 tisoč sledilcev. Kaj je ključ do grajenja takšne baze?

Vztrajnost in pa veliko dela. Jaz sem imela srečo, da so moje fotografije objavili v angleški reviji Grazia UK in na kar nekaj znanih IG računih. Veliko časa posvetim novim fotografijam, rednim objavam in odgovarjanju na sporočila in komentarje.

Z Instagramom tudi služite?

Trenutno ne. Moj račun je čisto premajhen za zaslužek. Rada sicer sodelujem z različnimi podjetji, dokler imajo v ponudbi nekaj, kar bi zanimalo mene in moje sledilce.

Ustvarjate tudi blog I, Wanderlista. Ciljate na to, da bo postal vaša prva služba?

Sem realist in bi rekla tako: rada imam “klasično službo”, rutine in zanesljiv dohodek. Bi pa z veseljem delala manj kot 40 ur na teden za nekoga drugega. Blog bi v idealnem scenariju zame predstavljal part-time job. Večinoma zato, ker je bloganje precej osamljeno delo, jaz pa rada delam tudi v timu.

Kakšen tip popotnika ste?

Vedno raje aktivno preživljam počitnice, nekako 80-20. Večji delež (80%) zame predstavlja hoja po mestih, obisk templjev, hoja v hribe, nakupi po lokalnih marketih, vožnje z motorjem v neznano in pa turistične aktivnosti. Tistih 20% pa ležim na plaži, se sončim in snorklam.

Kako izbirate naslednjo destinacijo in na kakšen način načrtujete svoja potovanja?

Poskušam se izogniti destinacijam z veliko turisti. Prav poseben užitek mi je najti skrite, neraziskane kotičke ali pa že znane lokacije predstaviti skozi drugačen/svoj pogled.

5 stvari, ki jih najprej spakirate?

Nahrbtnik s foto-opremo, kopalke, potni list, slamnik in telefon.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenite drugim popotnikom?

Vprašaj ljudi, če jih lahko fotografiraš in naj bo to uvod v pogovor. Rada spoznavam tuje kulture in z veseljem zapravim nekaj minut v pogovoru z domačini.

Top 3 jedi, ki ste jih spoznali po svetu?

Martabak (Bali), kottu roti (Šrilanka), tacos na švedski način. Extra: king coconuts na Šrilanki so moja najljubša pijača, sok iz teh kokosov je resnično okusen.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Zaenkrat nisem še imela kakšne izrazito neprijetne izkušnje.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Potovanje, ko je destinacija v sezoni. Midva sva že tretjič v Aziji v deževni sezoni in ne samo, da so cene hotelov bolj ugodne, tudi veliko manj ljudi je – kar je zame ogromen bonus. Kljub temu kaj vremenoslovske aplikacije pravijo, dež skoraj vedno pada samo ponoči ali pa se močno ulije za 10 minut čez dan.

Katerih življenjskih lekcij so vas naučila potovanja?

Živeti na bolj trajnosten način. Zelo veliko lahko tudi turisti pripomoremu k temu, da okolja ne uničujemo, temveč stremimo k temu, da ga zapustimo lepšega kot smo ga ‘prejeli’.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Pogled na gore iz skoraj vsakega kotička Slovenije. In pa seveda, mojo družino. Po skoraj 10 letih od doma, si včasih res želim, da bi bil svet malo manjši.

HITRIH 6

Najljubša država: Šrilanka

Najljubše mesto: Ljubljana

Najljubša plaža: Fushifaru (Maldivi)

Najljubša kulinarika: Mehiška

Naljubši način transporta: Avto

Najljubši jezik: Švedščina

Foto: I, Wanderlista

Patriciji lahko sledite na njenem blogu I, Wanderlista in pa na Instagramu.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite mi na maja@vandraj.si!  

PREBERITE ŠE:  

Barbara in Blaž: “Če še niste bili na skuterju, mogoče ni pametno, da se učite na Baliju” #intervju

Bi prenočil na -5 stopinjah Celzija?

Zamisli si, kako bi bilo nekaj dni preživeti v hotelu, narejenem skoraj izključno samo iz ledu (z izjemo rjuh in odej). Edini takšen hotel na svetu se nahaja le 200 km stran od arktičnega kroga, narejen pa je iz več kot 1000 kubičnih metrov mešanice snega in ledu, ki jo lokalci priročno imenujejo kar “snice” (snow and ice).

Don't Get Lost

Vodstvo hotela sezonsko različico postavlja že od leta 1989, z letošnjim novembrom pa je svoja vrata premierno odprl še Icehotel 365, ki skozi celo leto nudi prenočitev v sobah s temperaturo -5°C. V kolikor si bolj zmrzljive narave, pa vodstvo hotela obljublja možnost postavitve grelnega elementa ob posteljo. Nastanitev je možna v eni izmed devetih luksuznih suit z lastno kopalnico in savno ali pa v eni izmed 11 umetniških sob, ki so jih oblikovali različni oblikovalci z vsega sveta.

Dancers in the dark,

Oh Deer

Hotel se v poletnih mesecih hladi s pomočjo električne energije, ki jo proizvaja kar 875 kvadratnih metrov solarnih celic, ponaša pa se tudi z ledenim barom, kjer lahko v ledeni kocki naročimo enega izmed 27000 koktajlov. Nepozabne dogodivščine, ki so na voljo – oblikovanje lastne ledene skulpture, tradicionalni savna ritual s kopanjem v ledeno mrzli reki Thorne, tečaj preživetja v arktični divjini, ogled severnega sija z vlečnimi psi pozimi in pohod ob polnočnem soncu poleti – pa si boš poleg mraza zagotovo zapomnil za vse življenje.

Ice chandelier

Foto: arhiv hotela

Švedska pilotka, ki jo lahko spremljaš tudi v pilotski kabini

Spoznajte Mario Pettersson, švedsko pilotko, ki leti za letalsko družbo Ryanair. Trenutno živi na Siciliji in je ena redkih v svojem poklicu, ki javno objavlja svoje dogodivščine. Postati pilot so sanje marsikaterega otroka, ki pa jih velikokrat ne uresniči zaradi zahtevnosti šolanja in finančnega zaledja, ki ga ta zahteva. Prav zato ima Instagram profil te simpatične pilotke vsak dan več sledilcev (že več kot 130 tisoč), ki zvesto spremljajo njeno dinamično pilotsko življenje. Mario lahko v živo iz cockpita spremljaš na Instagramu pod imenom pilotmaria, več o pilotskem poklicu, življenju in kariernih nasvetih pa lahko iz prve roke izveš na njenem blogu Pilot Maria.

IMG_4002

IMG_4003

IMG_4004

IMG_4005

IMG_4006

IMG_4007

IMG_4008
IMG_4010

IMG_4009

IMG_4011

Foto: Pilot Maria

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.