Vandraj insider: za leto dni v svobodno Lizbono

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak torek z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokrat letimo v sončno Lizbono, kjer že dobro leto živita Ajda Sever in Špela Han, študentki tržnega komuniciranja, ki sta se študentsko rutino v Ljubljani za dva semestra odločili zamenjati za pisane uličice portugalske prestolnice. Kljub temu, da sta odpotovali skupaj, sta si zelo različni, tako pa sta doživeli tudi mesto – zato lahko danes Lizbono spoznaš z dveh zornih kotov.

Kako bi se opisali našim bralcem?

Špela: Najtežje vprašanje že na začetku! Sem rahlo izgubljena duša z včasih zaskrbljujoče slabim spominom in orientacijo (tako pravijo, čeprav mislim, da pretiravajo). Uživam v družbi pozitivnih ljudi, zato si živeti sama sploh ne predstavljam; uživam debatirat o krivicah in nepravičnostih v svetu, pa čeprav do prave rešitve nikoli ne pridem; uživam ob dobrem filmu s tortilla chipsom in pločevinko coca-cole! Za ljudi, ki so ob meni dlje časa znam biti nadležna s konstantnim prepevanjem, momlanjem in improvizacijo vseh možnih instrumentov – dneva brez glasbe pač ni!

Ajda: Obožujem ocean, spontane pobege v neznano, izzive, ki me preplavijo s pozitivnim nemirom in ustvarjalne ljudi z dobro energijo. Sem večni nostalgik, zato se kljub vsem slovesom še vedno nisem povsem sprijaznila, da so le ti sestavni del mojega načina življenja. Neznansko uživam v svobodi, mladosti in vseh neskončnih možnostih, ki mi jih ponuja življenje, zato verjamem, da je moja dolžnost, da vse to izkoristim na najboljši možni način. Bolj ko odkrivam svet, bolj razumem sebe – kar pa ni vedno enostavno.

[O mestu:]

Pridevnik, ki najbolje opiše Lizbono?

Ajda: Artistično.

Špela: Domače!

Kako pa bi jo opisali z več besedami?

Špela: Zagotovo eno ljubših mest, ki sem jih kadarkoli obiskala. Vzdušje, ki ga ima Lizbona je fantastično. Predstavljajte si skoraj vedno sončno mesto, z najlepšimi razglednimi točkami na celotno staro jedro in reko Tejo, peščenimi plažami, surfersko kulturo, glasbo na vsakem koraku, vzorčastimi stavbami in poceni pivom!

Ajda: Lizbona je mesto polno sonca, pozitivne energije in srčnih ljudi. Pot do oceana je enostavna, takšen pa je tudi lifestyle, ki ti ga bivanje v mestu prinese. Vse to skupaj pa tvori kreativno-srečni utrip mesta, ki nikogar ne pusti ravnodušnega.

Kakšni pa so njeni ljudje?

Ajda: Gostoljubni, odprti, prijazni, družabni in vedno pripravljeni na pozno večerjo in kozarec piva.

Špela: No, ravno ljudje so bili pri meni faktor, da sem se od začetka počutila dobrodošlo in del njih. Morda je bila sreča, da sem spoznala ljudi, ki bi bili zame pripravljeni narediti vse in mi razkazati vse (zaenkrat) skrite, lokalne kotičke. Upam si trditi, da sem tam spoznala ene najboljših prijateljev. Aja, pa še to, so neverjetno počasni in nikoli točni! (Mogoče sem se prav zaradi tega super integrirala.)

Vajini trije razlogi za obisk Lizbone so…

Špela: Lizbonska arhitektura, dobra zabava in poceni take-a-way suši!

Ajda: Bližina oceana in priložnost za surfanje, vedno živahno nočno življenje, nešteto kotičkov, polnih inspiracije in pozitivne energije.

Lizbona je najlepša…

Ajda: … spomladi, ker se mesto takrat spremeni v vijolično cvetočo pravljico, polno sonca in priložnosti za druženje na prostem. Tudi turistov še ni preveč, zato lahko doživite mesto na bolj lokalen in tudi cenovno ugoden način.

Špela: Skozi celo leto, zares! Ampak ker obožujem poletja, poleti – mesto je narejeno za sončne dni in druženja z ljudmi v parkih, na miradourih (razglednih točkah) in plažah.

Kako varno se počutiš v mestu?

Ajda: Na začetku sem potrebovala nekaj tednov, da sem se privadila in se začela počutiti varno in domače. Sicer pa je mesto zelo varno, saj nisem nikoli imela slabih izkušenj.

Špela: Vedno sem se počutila zelo varno, čeprav je dobro biti pazljiv na bolj turističnih mestih, saj lahko kaj kmalu ostaneš brez denarnice ali telefona.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sporostitev:

Špela: Jih je toliko, da težko izpostavim le enega, ampak naj bo – Adamastor.

Ajda: Miradouro (razgledna točka) Graca in Santa Catarina, Praia do Guincho.

Najboljšo kavo postrežejo v:

Ajda: Fabrika

Špela: Cafe de Garagem.

Najboljše kosilo najdeš pri:

Špela: Zagotovo pri bivšemu cimru Gaganu, ampak to za vas verjetno ne pride v poštev. Ilegalna kitajska restavracija je zanimiva, dobra in poceni.

Ajda: Tu e Eu in v ostalih številnih malih lokalnih restavracijah in na Time Out marketu.

Tradicionalna jed, ki vaju je navdušila:

A&Š: Pastais de nata!

Muzej ali galerija, kamor vaju rado zanese:

A&Š: Muzej Maat.

Park, kjer najraje poležavata:

A&Š: Park de Estrela, Jardim do Torel

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu:

Špela: Glede na vedno večjo obiskanost Lizbone, malokatera turistična atrakcija ostane podcenjena.

Ajda: Zapuščena restavracija Monstanto sredi gozda.

Najbolj precenjena atrakcija v mestu?

Ajda: Dvigalo Santa Justa.

Špela: Vožnja s tramvajem na Bici.

Najboljša zabava:

Špela: Teh je kar nekaj… Bairro Alto, Cais do Sodre, Lux, JazzOut, vsi Sun Set dogodki … v bistvu se lahko zabavaš vsak dan v tednu. Brez heca!

Ajda: Najprej sangrija na Santa Catarini, potem druženje na Bairro Alto in potem zabava v Lux Fragilu.

Najljubši festival/dogodek v mestu:

Špela: Festival Santo Antonio, žura se cel mesec junij!

Ajda: Out Jazz in Brunch Electronic.

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu:

Metro, vlak, avtobus in tram. Cene vseh so zelo primerljive, je pa metro zagotovo najhitrejši in najbolj zanesljiv.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja:

Letalo iz Zagreba ali Milana. Izven sezone lahko najdeš povratne vozovnice Milano-Lizbona tudi za 40 evrov.

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji.

Špela: Prednosti je zame ogromno, od ugodnejšega podnebja, počasnejšega življenjskega stila, odprtosti in topline ljudi. Kot slabost bi izpostavila dokaj nizke mesečne plače (seveda je odvisno kaj in kje delaš) in skorajda nujno znanje portugalskega jezika (kar je sicer prej logično kot pa slabost).

Ajda: Prednost je zagotovo vreme, saj temperature nikoli ne padejo pod ničlo. Veliko je sončnih dni in zelo malo dežja. Ljudje so veliko bolj odprti, kar za Slovenijo ni mogoče vedno trditi. Tempo življenja je počasnejši in zato tudi manj stresen. Slabost pa je morda ta, da so nekatere stvari slabše organizirane in, da je upoštevanje pravil precej nižje. Prav tako je Slovenija boljše izhodišče za potovanja v druge države, saj Portugalska meji samo s Španijo in so zato razdalje precej daljše.

Prednosti in slabosti študija v tujini:

Ajda: Študij v tujini je gotovo nekaj, kar bi svetovala vsakomur. Erasmus program je razvit do takšne mere, da ti omogoči precej brezskrbno urejanje dokumentacije in finančno podporo, ki je pri življenju v tujini nepogrešljiva. Poleg novih znanj, izboljšanja znanja angleščine, osnov drugih tujih jezikov in novih poznanstev, lahko iz te izkušnje odneseš še en kup lepih spominov in motivacije za nadaljnjo izobraževanje.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje):
Š: 4; A: 5

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10:
Š: 5 A: 4

Stopnja občutka varnosti v mestu od 1 do 10:
Š: 9; A: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10:
Š: 0; A: 1

Imaš tudi ti prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sam živiš v zanimivem mestu? Piši nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Foto: osebni arhiv

Vandraj insider: London ti nikoli ne da občutka, da ne bi mogel biti to, kar si v resnici

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokrat smo klepetali s Suzano Marinkovič, 28-letno Slovenko, ki kljub napornemu delavniku uspe potovati, spremljati modo, fotografirati in pisati blog. Zase pravi, da je tipična strelka – prijazna, komunikativna, pozitivna in vedno pripravljena pomagati ljudem; zato se je tudi odločila za poklic medicinske sestre. Svoj dom je našla v Londonu, z nami pa delila svoje najljubše kotičke v mestu in še marsikaj.

Od kdaj živiš v Londonu?

V Veliko Britanijo (natančneje v Wales) sem se preselila Januarja 2017, kjer sem delala kot medicinska sestra na domu. Ker sem nekako vedno našla ljubezen do večjih mest in ker je London moje najljubše mesto, sem se v London preselila junija letos, ko sem dobila novo priložnost za službo.

S čim se tam ukvarjaš/preživljaš?

Po poklicu sem medicinska sestra, trenutno v Londonu delam s paraplegiki in tetraplegiki, kjer nudimo zdravstveno nego in oskrbo na domu. V prostem času pa se ukvarjam tudi s fotografijo in neizmerno me zanima moda, zato pišem tudi blog, ki je namenjen modi, življenjskemu stilu in potovanjih.

Zakaj si se odločila za tujino?

Tujina me je vedno zelo zanimala, nekako se v Sloveniji nikoli nisem našla. Po letu 2013, kok sem bila na izmenjavi na Finskem in sem se tam super počutila, sem vedela da je tujina nekaj zame. In ker mi je šla Angleščina vedno super, je bila moja prva izbira Velika Britanija. V Slovenijo se rada vrnem, tukaj imam družino in prijatelje, vendar sem kot medicinska sestra težko našla dobro službo, pa tudi za ostale poklice se mi zdi, da je v Sloveniji osnova za dobro službo najprej imeti poznanstva, potem šele znanje in ostalo.

Te kdaj muči domotožje?

Iskreno, nikoli nimam krize glede domotožja in nisem tip človeka, ki bi doma jokal, ker ni v domačem okolju, vsekakor pa pogrešam družino in prijatelje in včasih po napornem dnevu potrebujem mamin objem ali pa kavo z najboljšo prijateljico.

[O mestu:]

Pridevnik, ki najbolje opiše mesto, v katerem živiš?

Opisala bi ga kot barvitega. Je pa vsekakor tudi kaotičen.

Kako pa bi ga opisala z več besedami?

London je neverjeten, tam se nikoli ne počutim samo. Nikoli nimam občutka, da ne bi mogla biti tisto kar sem. V Sloveniji smo še vedno nekako omejeni, še posebej, če si iz manjšega mesta, te kdaj pa kdaj ljudje čudno gledajo, če imaš oblečeno nekaj, kar ni vsakdanje. V Londonu tega ni, si lahko točno to, kar si, oziroma kar hočeš biti. Lahko imaš klobuk, roza lase, črno šminko na ustnicah … Ima toliko neverjetnih restavracij, nešteto odprtih kuhinj, čudovitih muzejev, v glavnem nešteto možnosti za početi karkoli. V Londonu ti ne more biti dolgčas.

Kakšni pa so Londončani?

Vsi pravijo, kako so v Londonu vsi nesramni. Vsaj jaz zaenkrat tega nikoli nisem doživela. V bistvu mislim, da je ravno nasprotno. So zelo dostopni, vljudni, pripravljeni pomagati … Vedno, ko se na podzemni mučim s kovčkom, mi vsaj eden priskoči na pomoč pri dvigovanju.

Tvoji trije razlogi za obisk mesta so…

Vse znamenitosti, ki jih London ponuja; od London Eye-a, do Buckinghamske palače, Tower Bridga in Hyde parka. Pa tudi shopping na Oxford Streetu je nujen in pa seveda dobra hrana.

Mesto je najlepše…

Poleti! Glede na to, da je to v Londonu veliko dežja, je vseeno poleti najlepše, ko je toplo, vendar ne prevroče in ko se mogoče dež malo umakne.

Kako varno se počutiš v mestu?

Glede na pretekle dogodke, se seveda počutim rahlo ogroženo, vendar se mi zdi, da v nobenem večjem mestu ne moreš čutiti 100% varnosti.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Nekako me najbolj sproščajo knjižnice, v Londonu jih je ogromno, najljubša zagotovo British Library na King Crossu. Pa tudi Hyde park je čudovit za sprostitev.

Najboljšo kavo potrežejo v: Zelo neizvirno vem, ampak jaz obožujem Starbucks ali Costo.

Najboljše kosilo najdeš pri: Jamies Italian. Best pasta ever. Ali pa Azijska restavracija Wagamama je odlična.

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Tipični angleški zajtrk mi je super, čeprav ga prej nisem marala, pa tudi scones ali pa tradicionalna carrot cake.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Zadnjič sem obiskala Design Museum v Kensingtonu in je super, za vse tiste, ki vas zanima industrija, arhitektura, grafika, moda. Poleg tega gre denar, s katerim kupiš karto za vstop v muzej, v dobrodelne namene.

Park, kjer najraje poležavaš: Hyde park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Open food marketov je ogromno, ki so super, vendar niso toliko omenjeni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Muzej voščenih figur Madame Tussauds

Najboljša zabava v mestu: Soho Street

Najljubši festival/dogodek v mestu: British summer time festival v Hyde parku

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobus, vlak, podzemna. Brez Oyster card v Lodonu ne gre.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vsakodnevni nizkocenovni leti iz Londona z Ryanair, Wizzair ali Easyjet.

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji.

London je ogromen, hiter in še posebej na začetku finančno velik zalogaj. V Sloveniji je vseeno veliko ceneje in bolj umirjeno.

Prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so vsekakor spoznavanje sebe in novih ljudi, kultur in neskončne možnosti za razvoj. Slabosti? Drugačen pristop ljudi, druga kultura, katere včasih nismo navajeni. Poleg tega gre za tuj jezik, v katerem se lahko kdaj težje izraziš.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 7!

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 7

Stopnja občutka varnosti v mestu od 1 do 10: 9

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 5

Foto: osebni arhiv

Vandraj insider: Skok v Sydney, mesto dobrih vibracij

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

 *****

Tokrat smo odvandrali na drug konec sveta – v Avstralijo, kjer se nam je iz Sydneya oglasila Natalija Brumec. A še prej poglejmo, kako se je tam znašla. V Mariboru rojena gospodična iz Poljčan se je po končanem študiju na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, smer Komunikologija – medijske in komunikacijske študije, preselila v London, kjer je dobila ponudbo za službo. Čeprav naj bi na Otoku ostala le nekaj mesecev, so se ti raztegnili na sedem let, v katerih je vmes raziskovala tudi druge zanimive kotičke Evrope in Afrike, se za dobrodelne namene povzpela na Kilimanjaro in skoraj leto dni potovala po Južni Ameriki, kjer je učila španščino in sodelovala pri različnih prostovoljnih projektih.

Glavna krivca za njeno ljubezen do potovanj, nemiren raziskovalni duh in strast do odkrivanja novih kultur sta verjetno kar njena starša, oba velika avanturista. Skupaj z njima in bratom Renejem, ki sedaj živi v Pragi, je že kot otrok veliko prepotovala, največkrat so bile to dolge ture z avtodomom. “Danes sem jima hvaležna za čarobno otroštvo, saj sta pripomogla k temu, kar sem in da zmeraj sledim svojim sanjam,” nam je zaupala Natalija. In kako je pristala v Sydneyu?

Od kdaj živite v Sydneyju in s čim se tam ukvarjate oziroma preživljate?

V Sydney sem se s fantom preselila oktobra 2015. Fant je dobil možnost napredovanja v službi in s tem povezano sponzorstvo, tako da sva prišla v Sydney oborožena z delovnima vizama, ki nama omogočata, da tukaj delava štiri leta. Glede na nedavne legislacijske spremembe migrantov in viz, je to izjemna sreča in neizmerna priložnost, ki je enostavno nisva mogla izpustiti.

Še prej sem v Londonu delala kot projektni vodja javnomnenjskih raziskavah, kar je bilo področje mojega študija. S prihodom v Sydney pa sem se podala na novo karierno pot “wellbeinga” in ravno končujem diplomski študij iz manualne terapije. V prostem času pa se redno ukvarjam z jogo in plesom.

Se boste kdaj vrnili v Slovenijo?

V prihodnosti bi rada prišla bližje domu, vsaj na isto celino. Avstralija je čaroben kontinent, edina slaba stran je, da je na drugem koncu sveta.

Vas kdaj ujame domotožje?

Menim, da je dom tam, kjer si ga ustvariš. Je pa res, da je pomembno deliti trenutke z ljudmi, ki so nam blizu. Zato pogrešam družino in prijatelje, nostalgija na Slovenijo pa me vedno znova omehča.

Kaj iz Slovenije najbolj pogrešate?

Najbolj pogrešam babičino kuhinjo (smeh)!

[O mestu:]  

Kako bi opisali Sydney?

V Sydneyu ti nikoli ne zmanjka plaž in kotičkov za raziskovanje, vendar je dokaj mlado in neidentificirano mesto, predvsem glede na faktor oddaljenosti in sveže zgodovine, zaradi česar Avstralija za zgled še zmeraj gleda proti Zahodu. To je zelo aktivno mesto, diha z letnimi časi – oziroma v poletnem surferskem stilu – in težko najdeš koga, ki se ne ukvarja s športom. Je mesto, ki odpira vrata ogromno študentom in backpackerjem, ki polnijo ulice, hostle in plaže s svežimi vibracijami.

Trije razlogi za obisk mesta so … sončni vzhodi ob obali, surfanje in hrana!

Mesto je najlepše … na začetku poletja, ker še ni prevroče in so dnevi že daljši.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Coogee Beach.

Najboljšo kavo potrežejo v: Kavarnic je tukaj malo morje in težko je najti eno, kjer delajo najboljšo kavo, saj jo najdeš skoraj povsod. Kdo bi si mislil, da so Avstralci takšni “kofetkarji”. Dobro kavo v povprečju dobiš za 4 avstralske dolarje.

Najboljše kosilo najdete pri: Prav tako kot kava, je tudi tukajšnja hrana odlična. Ne samo vpliv Azije, tudi njihov odnos do hrane in zdravega načina življenja je nalezljiv. Če sem v Londonu na vse pretege iskala kakšen dober plac z ugodno, vendar zelo okusno hrano, mi tukaj tega ni treba. Avstralci spominjajo na ležerne gurmane in je obisk restavracij tukaj res nestresna in denarnici prijazna izkušnja. Povprečno lahko dobiš zelo dobro kosilo / večerjo za 15 avstralskih dolarjev na osebo.

Tradicionalna jed, ki vas je navdušila: Pica, obložena s kengurujevim, emujevim in krokodiljim mesom.

Muzej ali galerija, kamor vas rado zanese: Museum of Contemporary Art.

Park, kjer najraje poležavate: Rushcutters Bay in Botanical Gardens.

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Sydney Observatory.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Opera House Bar.

Najboljša zabava v mestu: The Glenmore Hotel, Sydney Opera Bar, Coogee Pavilion in vsekakor poletni BBQ na plaži.

Najljubši festival/dogodek v mestu: Sydney Summer Festival in New Years Eve.

[Uporabno:]

Kateri je najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobus! Ali vlak, če živiš bolj izven centra mesta. Tukaj ni podzemnih železnic in promet na cesti je zjutraj lahko nočna mora. Povprečna cena povratne avtobusne vozovnice iz Bondi Beach do centra mesta je na primer AUD$10. Lahko pa skočiš na ferry ladjo, če si na severni strani mostu – povratna karta stane okoli AUD$7.

Kakšna je najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Letalo: Dunaj – Dubaj – Sydney bi bila ena od možnosti, saj ni direktnega leta iz Evrope. Če naletiš na povratno karto okoli 800-900 evrov, je to izjemno dobra cena, drugače pa se vse vrti okoli 1000-1200 evrov, sploh v poletnih mesecih (december, januar, februar) lahko še več.

[Plus in minus:]

Katere so prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji?

Menim, da ima enega najlepših pristanišč na svetu, z ikonično Sydney operno hišo in Harbour Bridgom. Zime tukaj dejansko ni, trenutno smo v sezoni zime in imamo povprečne dnevne temperature okoli 20 stopinj, ponoči lahko včasih pade tudi do 5 stopinj nad ničlo. Slabost je ta, da njihova infrastruktura ni pripravljena na mrzle temperature in je lahko včasih v stanovanju bolj mrzlo kot na cesti.

Kaj pa prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednost je ta, da Slovenci večinoma govorimo kar nekaj tujih jezikov in se mi zdi, da nas to velikokrat postavi v prednost pred drugimi. Slabost življenja v Sydneyu je predvsem drago zdravstvo in cene nepremičnin so izjemno visoke.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10: 7

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 5

Občutek varnosti od 1 do 10: 8

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 5

 

Foto: Osebni arhiv Natalije Brumec

 

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu? Pišite nam na maja@vandraj.si ali eva@vandraj.si!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.