Vandraj insider: London ti nikoli ne da občutka, da ne bi mogel biti to, kar si v resnici

Po svetu vandra vedno več Slovenk in Slovencev, nekateri med njimi pa so si prek naših meja našli tudi nov dom. Beg možganov ali lov za boljšim življenjem? V rubriki Vandraj insider bodo mladi, ki živijo in ustvarjajo v tujini, vsak teden z nami delili svojo zgodbo, izkušnje in najljubše kotičke mesta, v katerem živijo.

*****

Tokrat smo klepetali s Suzano Marinkovič, 28-letno Slovenko, ki kljub napornemu delavniku uspe potovati, spremljati modo, fotografirati in pisati blog. Zase pravi, da je tipična strelka – prijazna, komunikativna, pozitivna in vedno pripravljena pomagati ljudem; zato se je tudi odločila za poklic medicinske sestre. Svoj dom je našla v Londonu, z nami pa delila svoje najljubše kotičke v mestu in še marsikaj.

Od kdaj živiš v Londonu?

V Veliko Britanijo (natančneje v Wales) sem se preselila Januarja 2017, kjer sem delala kot medicinska sestra na domu. Ker sem nekako vedno našla ljubezen do večjih mest in ker je London moje najljubše mesto, sem se v London preselila junija letos, ko sem dobila novo priložnost za službo.

S čim se tam ukvarjaš/preživljaš?

Po poklicu sem medicinska sestra, trenutno v Londonu delam s paraplegiki in tetraplegiki, kjer nudimo zdravstveno nego in oskrbo na domu. V prostem času pa se ukvarjam tudi s fotografijo in neizmerno me zanima moda, zato pišem tudi blog, ki je namenjen modi, življenjskemu stilu in potovanjih.

Zakaj si se odločila za tujino?

Tujina me je vedno zelo zanimala, nekako se v Sloveniji nikoli nisem našla. Po letu 2013, kok sem bila na izmenjavi na Finskem in sem se tam super počutila, sem vedela da je tujina nekaj zame. In ker mi je šla Angleščina vedno super, je bila moja prva izbira Velika Britanija. V Slovenijo se rada vrnem, tukaj imam družino in prijatelje, vendar sem kot medicinska sestra težko našla dobro službo, pa tudi za ostale poklice se mi zdi, da je v Sloveniji osnova za dobro službo najprej imeti poznanstva, potem šele znanje in ostalo.

Te kdaj muči domotožje?

Iskreno, nikoli nimam krize glede domotožja in nisem tip človeka, ki bi doma jokal, ker ni v domačem okolju, vsekakor pa pogrešam družino in prijatelje in včasih po napornem dnevu potrebujem mamin objem ali pa kavo z najboljšo prijateljico.

[O mestu:]

Pridevnik, ki najbolje opiše mesto, v katerem živiš?

Opisala bi ga kot barvitega. Je pa vsekakor tudi kaotičen.

Kako pa bi ga opisala z več besedami?

London je neverjeten, tam se nikoli ne počutim samo. Nikoli nimam občutka, da ne bi mogla biti tisto kar sem. V Sloveniji smo še vedno nekako omejeni, še posebej, če si iz manjšega mesta, te kdaj pa kdaj ljudje čudno gledajo, če imaš oblečeno nekaj, kar ni vsakdanje. V Londonu tega ni, si lahko točno to, kar si, oziroma kar hočeš biti. Lahko imaš klobuk, roza lase, črno šminko na ustnicah … Ima toliko neverjetnih restavracij, nešteto odprtih kuhinj, čudovitih muzejev, v glavnem nešteto možnosti za početi karkoli. V Londonu ti ne more biti dolgčas.

Kakšni pa so Londončani?

Vsi pravijo, kako so v Londonu vsi nesramni. Vsaj jaz zaenkrat tega nikoli nisem doživela. V bistvu mislim, da je ravno nasprotno. So zelo dostopni, vljudni, pripravljeni pomagati … Vedno, ko se na podzemni mučim s kovčkom, mi vsaj eden priskoči na pomoč pri dvigovanju.

Tvoji trije razlogi za obisk mesta so…

Vse znamenitosti, ki jih London ponuja; od London Eye-a, do Buckinghamske palače, Tower Bridga in Hyde parka. Pa tudi shopping na Oxford Streetu je nujen in pa seveda dobra hrana.

Mesto je najlepše…

Poleti! Glede na to, da je to v Londonu veliko dežja, je vseeno poleti najlepše, ko je toplo, vendar ne prevroče in ko se mogoče dež malo umakne.

Kako varno se počutiš v mestu?

Glede na pretekle dogodke, se seveda počutim rahlo ogroženo, vendar se mi zdi, da v nobenem večjem mestu ne moreš čutiti 100% varnosti.

[O urbanih kotičkih:]

Najljubši kotiček za sprostitev: Nekako me najbolj sproščajo knjižnice, v Londonu jih je ogromno, najljubša zagotovo British Library na King Crossu. Pa tudi Hyde park je čudovit za sprostitev.

Najboljšo kavo potrežejo v: Zelo neizvirno vem, ampak jaz obožujem Starbucks ali Costo.

Najboljše kosilo najdeš pri: Jamies Italian. Best pasta ever. Ali pa Azijska restavracija Wagamama je odlična.

Tradicionalna jed, ki te je navdušila: Tipični angleški zajtrk mi je super, čeprav ga prej nisem marala, pa tudi scones ali pa tradicionalna carrot cake.

Muzej ali galerija, kamor te rado zanese: Zadnjič sem obiskala Design Museum v Kensingtonu in je super, za vse tiste, ki vas zanima industrija, arhitektura, grafika, moda. Poleg tega gre denar, s katerim kupiš karto za vstop v muzej, v dobrodelne namene.

Park, kjer najraje poležavaš: Hyde park

Najbolj podcenjena atrakcija v mestu: Open food marketov je ogromno, ki so super, vendar niso toliko omenjeni.

Najbolj precenjena turistična točka v mestu: Muzej voščenih figur Madame Tussauds

Najboljša zabava v mestu: Soho Street

Najljubši festival/dogodek v mestu: British summer time festival v Hyde parku

[Uporabno:]

Najugodnejši prevoz po mestu?

Avtobus, vlak, podzemna. Brez Oyster card v Lodonu ne gre.

Najugodnejša pot iz Slovenije do tja?

Vsakodnevni nizkocenovni leti iz Londona z Ryanair, Wizzair ali Easyjet.

[Plus in minus:]

Prednosti in slabosti v primerjavi z življenjem v Sloveniji.

London je ogromen, hiter in še posebej na začetku finančno velik zalogaj. V Sloveniji je vseeno veliko ceneje in bolj umirjeno.

Prednosti in slabosti dela v tujini?

Prednosti so vsekakor spoznavanje sebe in novih ljudi, kultur in neskončne možnosti za razvoj. Slabosti? Drugačen pristop ljudi, druga kultura, katere včasih nismo navajeni. Poleg tega gre za tuj jezik, v katerem se lahko kdaj težje izraziš.

[Na hitro:]

Stopnja težavnosti iskanja stanovanja od 1 do 10 (10 najtežje): 7!

Stopnja težavnosti iskanja službe od 1 do 10: 7

Stopnja občutka varnosti v mestu od 1 do 10: 9

Stopnja težavnosti navezovanja novih prijateljstev od 1 do 10: 5

Foto: osebni arhiv

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.