Citybreak: Trendi Stockholm za gurmane in ljubitelje lepega

Nad njim so navdušeni turisti, pa tudi njegovi prebivalci, ki mu pravijo “lepota na vodi”.

INSTANT STOCKHOLM:

Število prebivalcev: 1,5 milijona
Valuta: Švedske krone ( 1 evro = 9,84 švedskih kron)
Muzeji: Vasa, Skansen, Stockholm Palace, Nobel museum, ABBA The museum, Fotografiska, Nordic museum

Marsikdo ne ve, da se Stockholm razlega po 14 otočkih, a kljub temu se je po mnenju vodiča Lonely Planet v mestu popolnoma preprosto znajti. Otočki so namreč po večini povezani z mostovi in trajekti, odlična je tudi podzemna povezava, ki ji domačini pravijo tunnelbana in čeprav je javni promet izjemno dobro urejen, boste mesto še vedno najbolje občutili, če večji del raziščete kar peš.

A dostopnost in preglednost seveda nista edini vrlini skandinavske prestolnice. Tako kot v večini severnoevropskih držav se boste v mestu odlično znašli tudi zaradi angleških označb in dobrega znanja angleščine domačinov. Ti vam bodo vedno vljudno pokazali pot, poleg prijaznosti pa Švedi posedujejo tudi izjemen smisel za modo in dizajn.

O skandinavskem dizajnu ste gotovo že veliko slišali in čeprav je zadnje čase v modi tudi pri nas, boste pravi pomen severnjaškega minimalizma občutili šele, ko boste prispeli v Skandinavijo. Odprtost in svetlost prostorov ter moderna notranja oprema so na Švedskem pravzaprav tako prepleteni s kulturo, kot je pri nas v zgodovino zakoreninjena orehova potica.

In ko smo ravno pri hrani, ne smemo pozabiti omeniti dejstva, da je Stockholm obvezna bucket list destinacija za vse kulinarične navdušence. Nekatere (variacije) tipične švedske jedi ste morda spoznali že na pladnjih v menzi svetovno prepoznane (a švedske) Ikee, ko pa boste prestopili prag Stockholma, boste popolnoma navdušeni nad njihovo gurmansko ponudbo.

Losos, pecivo in kava

Bližina morja v kombinaciji z mnogimi rodovitnimi površinami lokalno kulinariko bogati s kvalitetnimi in dragocenimi sestavinami. Brez lososa seveda ne bo šlo in našli ga boste v kar nekaj tipičnih švedskih jedeh. Posebno pozornost prebivalci Švedske posvečajo tudi kavi, saj so eden izmed narodov, ki črne pijače na prebivalca popije največ na svetu. Opojno skodelico najraje popijejo v družbi prijateljev, sodelavcev ali družine, to pa večinoma storijo vsaj enkrat dnevno. Ritual, kjer se (točno, brez zamude) družba zbere ob skodelici kave, imenujejo fika.

Kot nadvse napredna in socialna država Švedska omogoča veliko brezplačnih dejavnosti in marsikaj boste brez plačila lahko v Stockholmu počeli tudi turisti. Svoboda gibanja po državi je zapisana celo v ustavi in se imenuje Allemansratten, kar pomeni, da lahko prosto koristite vse parke, gozdove in druge naravne znamenitosti znotraj švedskih meja. Tako lahko brezplačno celo taborite – kjerkoli želite in ne motite ljudi okoli sebe – a pri tem morate spoštovati pravila. Ne onesnažujte in ne uničujte ter s pravico so Allemanstrattena ravnajte odgovorno.

Kot si lahko predstavljate, Stockholm seveda sodi med hladna mesta, zato se pred njegovim obiskom dobro založite s toplimi oblačili. Več priprav pa za obisk države ne bo potrebnih, saj je vse urejeno nadvse pregledno, prijaznost in znanje angleščine pa vas bosta pripeljala daleč, prav tako pa si boste vse, kar boste pozabili doma, lahko kupili v švedskih velikanih H&M in IKEA.

Foto: Unsplash

Preveri še druge Vandraj ideje za citybreak:

– MADRID

– RIM

– BRUSELJ

– MUNCHEN

– LONDON

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.