Si želiš za nekaj dni zamenjati okolje in doživeti nekaj novega? Tokrat predlagamo Bruselj. Središče Belgije in Evropske unije kar kliče po prijetnem citybreaku, obiskati pa se ga splača iz več razlogov.shutterstock_247934461

#1 Ker je Bruselj diplomatsko mesto, je dosegljivo iz skoraj vseh večjih mest. Leti so zelo pogosti, letalske karte pa so na voljo po zelo ugodnih cenah.

#2 Grand Place ali Grote Markt oziroma glavni mestni trg je prava arhitekturna umetnina. Obkrožen z mestno hišo in drugimi čudovitimi pročelji stavb, je bil večkrat označen za najlepši mestni trg na svetu.

shutterstock_157163408

#3 Vaflji, vaflji, vaflji. Ne glede na stopnjo tvoje sladkosnednosti, se belgijskim vafljem ne boš mogel upreti. Prodajajo jih namreč povsod, na voljo so z vsemi možnimi prilogami in prelivi, ki si jih lahko zamisliš, po njih pa diši celo mesto.

#4 Belgija slovi po odlični čokoladi. Kako ne bi, saj se na njenih tleh letno proizvede kar 172 tisoč ton čokolade, ki jo lahko kupiš v eni izmed 2130 trgovin v državi. Skrivnost belgijske čokolade je v tem, da vanjo ne mešajo kateregakoli rastlinskega olja temveč pri izdelavi uporabljajo le kakavovo maslo.

shutterstock_310835525-1

#5 Bruselj je tudi evropska prestolnica stripov. Verjetno nikjer drugje na svetu slikanic z oblački ne jemljejo tako resno, kot v Belgiji. Od tu izvirajo najslavnejši pisci stripov, ki so ustvarili svetovno znane Smrkce in pustolovskega Tin Tina. Stripe si lahko ogledaš in kupiš v številnih trgovinah in knjigarnah.

#6 Bruselj je odlična izhodiščna točka za obisk bližnjih mest. Skoči na vlak in razišči čudoviti Amsterdam, skrivnostni Bruges, francoski Lille ali Pariz.

#7 Tako kot Eifflov stolp v Parizu, je bil tudi Atomium zgrajen za svetovno razstavo Expo, ki jo je Bruselj gostil leta 1958. 102 metra visoka stavba iz nerjavečega jekla je danes muzej in panoramska točka belgijske prestolnice.

#8 Vsak pravi pivoljub zagotovo ve, da najboljša piva varijo prav v Belgiji. Njihova posebnost je močan okus in ponavadi tudi nekoliko višja stopnja alkohola. Pivo varijo po vsej državi, Bruselj pa je poln specializiranih trgovin, pivnic in barov, kjer lahko poskusiš prav vse, kar ponuja belgijska varilska scena.

#9 Ob vrčku piva se zagotovo prileže tudi škrnicelj ocvrtega krompirčka. Belgija namreč slovi po najbolj hrustljavem krompirčku odličnega okusa, ki ga Belgijci  poznajo kot tradicionalen prigrizek ob pijači. (Predvidevamo, da si do te točke že ugotovil, da v Bruslju ne boš ravno shujšal.)

shutterstock_305987921-1

#10 Muzeji. Bruselj je prava obljubljena dežela za vedoželjne obiskovalce. Obišči Naravoslovni muzej z okostji dinozavrov, čudovit muzej glasbil, Kraljevi muzej umetnosti, muzej BELvue, Parlamentarium, čokoladni muzej, muzej stripov, muzej igrač in še bi lahko naštevali.

#11 Bruselj slovi tudi po številnih bolšjih trgih in pop-up tržnicah. Ob nedeljah lahko brskaš med starinami na Marche du midi, ob sredah iščeš hipsterske kose na Chatelain marketu,  priporočamo pa tudi nekakšno verzijo ljubljanske Odprte kuhne imenovane Flagey market v Sablonu in “vintage nebes” na bolšjem trgu Place du Jeu de Balle.

#12 Središče EU je med drugim tudi Art Nouveau prestolnica. Prav v Bruslju sta slavna arhitekta Victor Horta in Paul Hankar zasnovala prvi dve Art Nouveau stavbi na svetu – Hotel Tassel in Maison Hankar. Oglej si tudi Horta Museum, Maison Cauchie in Flagey Building.

Prepričanje, da je Bruselj dolgočasno mesto, je torej popolnoma zgrešeno, priporočamo pa, da se o tem prepričaš kar sam.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.