Road trip po Skandinaviji: Vse kar morate vedeti še preden se usedete v avto #intervju

Road trip po Skandinaviji je gotovo zapisan na bucketlistu marsikaterega strastnega popotnika. Ko smo pred časom klepetali s Katjo Mikoš, katere izredno zanimivo zgodbo lahko preberete tukaj, nas je navdušila s svojim načinom potovanja. In ker je s svojim sopotnikom ravno vrnila iz road tripa po Skandinaviji, smo jo povprašali po vtisih in nasvetih za vse, ki si želite podobne izkušnje.

Zakaj sta se odločila za road trip po Skandinaviji? Po Skandinaviji

Po osmih letih v tujini sem se končno opogumila in še pred poletjem pustila službo, ki me že dolgo ni več osrečevala. Ker sva vedela, da bo na račun tega veliko več prostega časa, sva že pozimi kupila starejši terenski avto in ga sama predelala v neke vrste offroad spalno vozilo. Prav Skandinavija je ena izmed boljših destinacij za tovrstna road trip potovanja in ker nikoli ni bilo dovolj dopusta za en daljši road trip po severu, se je zdaj zdel pravi čas.

Kaj je boljša opcija? Letalo ter najem rent a carja, ali štart iz Slovenije s svojim? Po Skandinaviji

Za dva ali več tednov priporočam pot z avtom iz Slovenije, še posebno če kampirate. Prevozi se sicer res ogromno, ampak si bolj svoboden, pa še več stvari lahko vzameš s sabo. Če imate le en teden časa, pa se vsekakor bolj splača na letalo. Predlagam, da se osredotočite na manjše območje, na primer okolico norveških krajev Stavanger, Bergen ali pa Lofote. Danska je tudi dobra izbira za teden dni.

Kakšna je bila vajina tura, katera mesta in kraje sta obiskala? Po Skandinaviji

Vse skupaj sva potovala kar pet tednov. Preko Danske, Norveške in Švedske na Finsko, potem pa s trajektom v Estonijo in preko Latvije, Litve in Poljske nazaj v Nemčijo. Največ časa, okoli tri tedne, sva preživela na Norveškem. Na poti med Kristiansandom na jugu in Narvikom na severu sva obiskala več fjordov, nekaj mest, dva ledenika, nešteto plaž, jezer, gozdov in slapov, za konec pa sva skočila še na Lofote. Bolj kot v mestih sva se sicer zadrževala v naravi, šla sva tudi na kar nekaj pohodov. Po Skandinaviji

Kateri kraj vaju je najbolj navdušil?

Težko rečem, veliko jih je bilo. Kot najlepše presenečenje lahko izpostavim norveški arhipelag Vega. Teh 6000 divjih otočkov, odmaknjenih od trum turistov, je res nekaj posebnega.

Kje sta doživela najlepši razgled? Skandinavija

Okoli Lysefjorda, z razgledne točke nad Geirangerfjordom, z vrha prelaza na vrtoglavo cesto Trollstigen in na več koncih po Lofotih.

Katere severnjaške jedi so vaju navdušile?

Že lani sva se v Kopenhagnu navdušila nad obloženimi kruhki Smørrebrød. Povsod po Skandinaviji imajo tudi dober kruh in cimetovo pecivo, na Norveškem so naju najbolj navdušili prvovrstni losos, raki, jakobove pokrovače in zanimive jedi z algami. Na Finskem je treba poskusit lososovo juho in vložene kisle ribe.

Kakšne so cene, je low budget v Skandinaviji opcija?

Cene so seveda veliko višje kot doma, a z malo iznajdljivosti se lahko kar ugodno potuje. Low budget je opcija, če kuhaš sam, ne hodiš v restavracije, alkoholne pijače pripelješ od doma in sproti kupuješ res najnujnejše. Morda ne greš v vsak muzej in ne hodiš na organizirane dnevne izlete. Ker je divje kampiranje povsem dovoljeno (z izjemo Danske) tudi ni treba plačati za prenočišča. Če ste v avtu štirje so tudi stroški za gorivo in trajekte po osebi občutno nižji.

Kje sta spala?

V avtu, kjer imava dva metra dolgo posteljo, kuhinjo s hladilnikom in vse ostalo kar rabiva. Tako da je dejansko bolj udobno, kot se morda sliši. V petih tednih sva le tri noči preživela v kampih, zato sva skupno za prenočišča porabila rekordno nizkih 55€. Seveda to ni za vsakega. Šotor je dobra opcija, večina pa jih sicer potuje z avtodomi. V kampih so včasih na voljo tudi lesene hišice. Hoteli seveda so, ampak imajo svojo ceno.

Kaj moramo vedeti, preden se podamo v Skandinavijo?

Da se vreme lahko res v trenutku spremeni, da so po cestah stroge omejitve, zato se nikamor ne pride hitro in da zna biti poleti veliko komarjev ter ostalega mrčesa.

Kakšen je bil vajin budget?

Nisva bila omejena na neko številko, kakšen dan sva porabila več, drugič manj. Z vsem skupaj (gorivo, trajekti, hrana, prenočišča, restavracije, izleti, vstopnine, parkirnine itd.) sva v petih tednih porabila nekaj čez 3000 €.

Koliko kilometrov sta prevozila?

Okoli 8000, s tem da sva pot začela in končala v severni Nemčiji.

Obvezna oprema? Po Skandinaviji

Vetrovka, dobri pohodni čevlji, nepremočljiv nahrbtnik ali torba, steklenica za vodo in sprej proti komarjem. Kreditna kartica, ker na bencinskih črpalkah velikokrat ni možno plačati z bankovci. In pa maska za oči, ker se ponoči v poletnih mesecih ne stemni.

Kaj si želita, da bi vedela, preden sta se podala na ta road trip?

Popolnoma sva pozabila, da Norveška ni v EU. Ker sva večinoma plačevala s kartico, sva tule kar nekaj € po neumnosti porabila za višjo provizijo.

Katere kraje sta izpustila, pa si želita, da jih ne bi?

Zaradi slabega vremena sva morala na žalost izpustiti pohod na Trolltungo in Kjeragbolten. Prav tako nama ni uspel pohod po ledeniku Jostedalsbreen.

Sta obiskala kakšen kraj, ki vaju je razočaral?

Hmm, niti ne. To je bil moj že tretji obisk Skandinavije in približno sva vedela kaj naju čaka. Baltske države so nama bile sprva večja neznanka, ampak tudi tam težko rečem, da bi naju kaj zares razočaralo.

Kakšni so Skandinavci in kaj se lahko od njih naučimo?

Sicer sva imela tokrat bolj malo stika z domačini, nekaj sva pa vseeno opazila. So športni in fit. Radi se vozijo s kolesi, tečejo, plavajo, hodijo v javne savne po službi, radi so vsak dan v naravi. Vrtovi hiš nimajo ograj, zdi se, da si med sabo zelo zaupajo. Otroci so bosih nog, tudi kadar je mrzlo. Vidi se, da večinoma dobro živijo in znajo uživati v malenkostih.

Kako sprejemajo turiste?

Z odprtimi rokami. Vse je lepo organizirano, urejeno, čisto in obiskovalcem prijazno. Večinoma govorijo vsi dobro angleško in ne spomnim se niti ene slabe izkušnje oziroma neprijetnega dogodka.

S čim sta imela na tripu največ težav?

Deloma s slabim vremenom, ker je dober teden prav vsak dan deževalo in pa z večno dnevno svetlobo. Zato še enkrat, maska za oči je obvezna oprema za tiste, ki raje spite v popolni temi.

Najboljša izkušnja?

Veliko lepih je. Čisto nepričakovano sva od sreče v zrak skakala na vrhu Lofotov, kjer sva se udeležila izleta na odprto morje in smo poleg štirih kitov naleteli še na jato kakšnih 50 ork. To je bil brez dvoma najbolj fantastičen trenutek.

Najslabša izkušnja?

Kazen za prekoračitev parkirnine v Helsinkih. Tistih 20 minut naju je stalo kar 60€.

Se bosta v Skandinavijo še vrnila? Po Skandinaviji

Definitivno. Ob naslednji priliki se za dlje časa vrneva na Švedsko, ki sva jo tokrat malo zanemarila. Mika pa naju tudi Norveška v snegu.

Več Katjinih zapisov najdete na njenem blogu Placesandnotes.com, Facebooku in Instagramu.

Imate tudi vi prijatelja, ki živi v tujini, veliko potuje in bi z Vandraj bralci delil svojo izkušnjo? Ali pa morda sami živite v zanimivem mestu in radi raziskujete svet? Pišite na eva@vandraj.si! 

Preberite še: Ana in Rok: “Čar potovanj je ravno to, da se izven Evrope počutiva (ne)domače!”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.