Ana in Rok: “Čar potovanj je ravno to, da se izven Evrope počutiva (ne)domače!”

Ana Strunčnik in Rok Poteko sta dva popotnika, ki sta vedno rada v pogonu in iščeta nove dogodivščine. Skoraj ni vikenda, ki bi ga preživela doma, saj želita prav vsak trenutek izkoristiti za raziskovanje novih krajev, športne aktivnosti in spoznavanje novih stvari. Če pa se slučajno za nekaj časa znajdeta doma, najverjetneje načrtujeta, kam se bosta podala na naslednje potovanje.

Kje smo vaju ujeli tokrat?

Ravno sva se vrnila s hrvaške obale, kjer sva preživela super dva tedna. Pred tem pa sva imela krajši road trip po Irskem.

 

Po kakšnem ključu zbirata naslednjo destinacijo?

Ključne besede najinih potovanj so gotovo vroče, plaža, narava, zeleno, razpoložljive aktivnosti. Ponavadi se začneva pogovarjati o okvirnih destinacijah, ki jih vidiva dokaj naključno: ali na internetu, televiziji, instagramu … Potem pa nama pomaga dobri stari Google, ko začneva malo bolj podrobno raziskovati, kaj vse se da početi v tej državi. Ponavadi so ključni dejavniki, ki naju prepričajo za neko destinacijo, kakšna je narava (nisva največja ljubitelja mest), ali se bova lahko tam potapljala, ali se lahko odpraviva na kak treking, kakšno je podnebje, kakšna je kultura. In ko zbereva dovolj informacij, če nama destinacija ustreza, se začne lov na najcenejšo letalsko karto.

Katero od preteklih potovanj vama je najbolj pri srcu? Zakaj?

Uf, to naju vsak vpraša in res nimava čisto pravega odgovora. Čeprav se sliši še tako klišejsko, je vsako potovanje do sedaj bilo nekaj posebnega in čisto vsako potovanje je imelo nekaj nepozabnih trenutkov in dogodivščin. Na primer Filipini imajo rajske plaže, na Maldivih sva izkusila najboljše potapljanje, Islandija na vsakem koraku preseneča s slapovi in divjino (pa seveda tudi cenami), Kostarika je neverjeten miks nenavadnih živalskih vrst in zelenja, Malezija naju je navdušila s prečudovitim tropskim pragozdom, Maroko navdušuje s kulinariko …

Na kakšen način si financirata svoje poti?

Po navadi si na začetku postaviva budget potovanja, ki pa ga (žal) VEDNO prekoračiva.Pred vsakim potovanjem si rečeva, da bova zdaj porabila res samo toliko, ampak vedno najdeva še kakšno dodatno zanimivo aktivnost, kraj oziroma nekaj, kar pomeni dodatne stroške in posledično prekoračitev budgeta. Ampak sva se naučila, da nama nikoli do sedaj ni bilo žal zapravljenega denarja, po drugi strani pa nama je bilo že nekajkrat žal da sva se zaradi »šparanja« odločila preskočiti nekaj, kar sva kasneje zelo obžalovala. Zato je najin moto »izkoristi, ker verjetno se v to državo ne bova več vrnila (vsaj ne tako kmalu).«

Na katerem kontinentu se počutita najbolj domače?

Najbolj domače se bova verjetno vedno počutila v Evropi, ampak čar potovanj je ravno to, da se počutiva NE-domače in sva prisiljena stopiti iz cone udobja in izkusiti nove svari, zato nama je zelo (ne)domača Azija.

Imata v tujini veliko stikov z lokalci? Kje so vama najbolj prirasli k srcu?

Vedno se trudiva, da spoznava čim več lokalcev in preko njih spoznavava neko državo in do sedaj se je to izkazalo za najboljšo in najpristnejšo opcijo spoznavanja kulture in neobleganih lokacij. Ravno oni nama velikokrat povejo za kakšne ne tako turistično oblegane skrite kotičke, ki jih obožujeva.

Kakšen tip popotnika sta?

Ugotovila sva, da se je najin slog potovanja z leti malce spremenil. Ko sva bila študenta, sva res vedno gledala za čim bolj nizkocenovne možnosti in vedno iskala najcenejše opcije, pa čeprav je to kdaj pomenilo 12 ur daljše potovanje od točke A do točke B, ali pa veliiiiko slabšo nastanitev, ki sva si jo delila s kakšnimi čudnimi žuželkami. Sedaj, ko sva pa (malo) starejša in ko recimo zelooo pomembno vlogo igrajo tudi dnevi dopusta v službi in želja po malo več udobja, pa raje izbereva »učinkovitejše« opcije, ki pa po navadi niso najugodnejše. Ampak si res maksimalno želiva izkoristiti tiste dneve, ko sva v neki državi in zato si včasih privoščiva tudi malo več.

V večini pa vedno potujeva z backpackom, ki se je za zdaj izkazal za najboljšo opcijo, sploh ker so nama nekajkrat zapored dobesedno razbili kovčke na letališču.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom?

Samo pojdi in raziskuj!

View this post on Instagram

Finally arrived…😁🇲🇽🇲🇽 #aqc17

A post shared by Rok Poteko (@rok_poteko) on

Najljubši kraj na svetu?

Ogromno jih je. El Nido – Filipini, Los Cabos – Mehika, Pom Pom island, Ella – Šrilanka, Puerto Viejo – Kostarika … Ampak še vedno velja povsod je lepo, a doma je najlepše.

Katera destinacija vaju je najbolj očarala?

Res čisto vse destinacije do sedaj so naju na nek način očarale. Pravijo pa, da prve ne pozabiš nikoli, zato bi verjetno izbrala Filipine.

Vaju je katera razočarala?

Malo več sva pričakovala od Šrilanke, ampak to so res tiste pikolovske zadeve, ko izbereva »najslabšo« destinacijo, le da odgovoriva na tole vprašanje.

Najbolj čudna/strašna izkušnja s potovanj?

Je bilo kar nekaj prigod, ampak vse so se na najino srečo končale dokaj dobro. Na primer, ko sva prvi dan pripotovala na Filipine v glavno mesto Manila, ki velja za eno izmed nevarnejših mest sveta, sva sredi najprometnejše ceste izgubila denarnico z vsem denarjem in dokumenti. Po prvotnem šoku in paniki sva čez nekaj minut od prijaznega taksista dobila namig kje leži najina denarnica, ki je bila nedotaknjena.

Ali pa, ko si je Ana prvi dan v Maroku na surfanju zlomila nogo, kar je pomenilo, da ne bo nič iz planiranega surf dopusta, zato sva v celoti spremenila plane. Najela sva avto, si izposodila karto in se odpravila na road trip po celotnem Maroku. Izlet z mavcem na nogi ni bil najlažji, ampak na srečo je v Maroku veliko kamel, ki so Ani pomagale pri transportu po puščavah.

Ali pa, ko sva se zaradi časovne stiske z letali odločila, da se na drug otok, s katerega sva letela, odpraviva en dan prej in tako zagotoviva pravočasni prihod na letališče. Nato pa tik pred vzletom ugotoviva, da je en potni list ostal na prvem otoku. Po nekem čudežu nama je manager hostla v katerem sva bivala, pravočasno dostavil dokument in sva lahko ujela letalo.

Najboljša stvar, ki se vama je zgodila na potovanjih?

Ena izmed norih izkušenj je definitivno Tao Expedition na Filipinih, kjer smo 5 dni z barko pluli po najbolj sanjskih otokih Filipinov, ki niso turistično oblegani in so res pravi balzam za dušo. Vsako jutro smo se zbudili na novi rajski plaži, kjer nas je čakal skrbno pripravljen lokalni zajtrk, nato pa cel dan pluli po najlepših kotičkih morja. Nora izkušnja, ki jo zelo priporočava, ker česa takega še nikjer nisva doživela.

Ravno tako sva bila zelo navdušena nad Liveaboard potaplanjem na Maldivih, kjer sva se potapljala z orijaškim kitovcem, morskimi psi in ogromnimi mantami, res noro.

Kako se vama zdi, da potovanja vplivajo na medsebojni odnos?

Predvsem vplivajo na najino bančno stanje, haha. Definitivno naju bolj povežejo in nama dajo skupne vrednote, zgodbe in spomine.

Trenutno sta v veselem pričakovanju, nameravata z otrokom tudi toliko potovati?

Upava, da ja. Seveda bodo na začetku destinacije in aktivnosti malo bolj prilagojene otroku, ampak res srčno upava, da nama uspe vsaj v neki meri ohraniti ta »pustolovski« stil življenja in da bova to znala prenesti tudi na najino družino.

Katere jedi so vaju na potovanjih najbolj navdušile?

Sadje, sadje, sadje! Nora sva na vse tropsko sadje in z največjim navdušenjem obiskujeva lokalne tržnice in preizkušava vse tamkajšnje raznobarvne dobrote. Zato so nakupi manga, papaje, banan, kokosa, pasjonk, ananasa obvezni na vsakem potovanju. Rok pa poleg tega še izjemno uživa v barantanju za ceno.

V katero državo se ne bi več vrnila?

Po navadi se za vsako destinacijo odločiva le enkrat, ker je še toliko neodkritega in tooooliko zanimivih destinacij, da želiva videti čim več sveta.

Kam načrtujeta naslednje potovanje?

Ravno izbirava – imate kakšen dober predlog? Drugače pa je velika verjetnost, da bo naslednja Indonezija.

Kaj je po vajinem mnenju smisel potovanj?

Nama največ pomeni raziskovanje narave, kulture in odkrivanje novega. Neverjetno je opazovati, kako so si delčki sveta različni med seboj in kako je vsaka država nekaj unikatnega. Ugotovila sva, da so naju ravno potovanja naučila veliko novih stvari in naju medsebojno še bolj povezala. Poleg tega pa se vedno vrneva domov hvaležna, da lahko živiva v Sloveniji, kjer imava na razpolago vse udobje in neomejene možnosti za vse, kar si želiva početi v življenju.

View this post on Instagram

Travel, explore and be crazy ✈ #pompomisland

A post shared by Rok Poteko (@rok_poteko) on

Hitrih 6:

Najljubša država: Filipini
Najljubše mesto: El Nido
Najljubša plaža: Pom Pom island
Najljubša kulinarika: Šrilanka, Maroko
Najljubši način transporta: Motor in Liveaboard
Najljubši jezik: Španščina

Preberite še: Francozinja v Sloveniji: “Slovenci ste precej odprti ljudje, ki radi pomagate. Traja pa kar nekaj časa, da tujca spustite v svoj krog.”

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.