Kraj na Danskem, kjer z eno nogo stopite v Baltik in z drugo v Severno morje

Na svetu ni veliko točk, kjer se srečata dve morji in bi se lahko med njima kar sprehodili. Eno takšnih najdete na najsevernejši točki Danske, kjer se srečata Baltik in Severno morje.

Z eno nogo v Kattegat in z drugo v Skagerrak

Na vrhu Danske najdete mesto Skagen. Še malce višje od njega, na najsevernejšem delu države pa stoji rt Grenen, kraj, kjer se stikata Baltik in Severno morje. Natančneje sta to ožini Kattegat in Skagerrak. Preliva se srečata prav pri rtu, kjer je zaradi večtisočletnih trenj nastala dolga peščena veja.

Ta najsevernejša točka Danske je priljubljena turistična destinacija. Po štiri kilometre dolgi peščeni veji, kot v prevodu pomeni Grenen, se lahko kar sprehodite. To pomeni, da v špici, najožjem delu rta lahko z eno nogo stopite v Kattegat, ki se izteka v Baltik in z drugo v Skagerrak, ki teče v Severno morje.

Najlepše plaže Danske

Preden so na vrhu najsevernejšega mesta na Danskem leta 1747 zgradili svetilnik, je Grenen slovel kot težaven prehod za pomorščake. Zaradi plitve vode so pogosto nasedli na čereh. Plavanje na tem delu ni dovoljeno, saj so tokovi premočni. A brez skrbi, v okolici se razteza kup čudovitih plaž, med njimi tudi najlepše na Danskem. Prav zaradi teh lepot je okolica priljubljena počitniška destinacija za lokalce in turiste. Bele peščene plaže so eno, v bližini pa so tudi čudoviti gozdovi, polja in sipine.

Kraj, kjer (s pogledom) ujamete tjulne!

Grenen s svojo okolico slovi po čudoviti flori in favni. Tu lahko srečate kup osupljivih morskih bitij. Med najbolj prikupnimi so na primer tjulni. Ti leno poležavajo na soncu in jih družba turistov sploh ne moti. Če imate srečo pa lahko uzrete tudi delfine in kite! Skagen je tudi eden od krajev, kjer se vsakega maja na Skagen Bird festivalu zberejo množice in opazujejo selitev ptic, ki preletavajo nebo. Prav Skagen je kraj, kjer lahko vidite največ redkih vrst ptic.

Grenen pa ni edina stvar, zaradi katere je Skagen vreden obiska. Mesto je priljubljeno med umetniki, predvsem slikarji. Unikatna pokrajina in visoka kakovost življenja sta zagotovo ugoden vir navdiha. Tamkajšnji umetniki so dobili celo svoje ime “skagenski slikarji”, zato danes v tamkajšnjem znanem muzeju najdete več kot tisoč njihovih umetnin.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Rovinj: Obmorski resort v borovem gozdu, ki nas je resnično očaral

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Road trip po Skandinaviji: Vse kar morate vedeti še preden se usedete v avto #intervju

Road trip po Skandinaviji je gotovo zapisan na bucketlistu marsikaterega strastnega popotnika. Ko smo pred časom klepetali s Katjo Mikoš, katere izredno zanimivo zgodbo lahko preberete tukaj, nas je navdušila s svojim načinom potovanja. In ker je s svojim sopotnikom ravno vrnila iz road tripa po Skandinaviji, smo jo povprašali po vtisih in nasvetih za vse, ki si želite podobne izkušnje.

Preberi več

Kopenhagen – potep po prestolnici Danske

Za portal Vandraj je svoje vtise obiska danske prestolnice strnila Maja Lampe, ki sicer ustvarja svoj blog, katerega najdeš tukaj.

Kopenhagen bi v nekaj besedah opisala kot mesto, ki slovi po urejenosti in izjemni raznolikosti, čigar prebivalci so prijazni, sproščeni, vsi pa govorijo tudi odlično angleško. Ni velemesto, kar pomeni da je povsem obvladljivo tudi peš.

Prvič sem Kopenhagen obiskala poleti 2014, letos pa smo se določili za ponoven obisk Danske. Kljub temu, da smo se v Kopenhagen odpravili v mesecu septembru, ko tam hladnejši in deževni dnevi niso ravno neobičajni, smo z vremenom imeli neznansko srečo. Ves teden je sijalo sonce in bilo je prijetno toplo. Stanovanje, ki smo ga rezervirali prek airbnb se je nahajalo na severnem delu mesta, v neposredni bližini ene glavnih znamenitosti Kopenhagna – kipa morske deklice. Ne glede na to, kdaj se odločiš za ogled kipa, vedno je gneča, zato so slike, na katerih je izključno morska deklica redke.

Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo se od morske deklice do centra mesta odpravili kar peš, pot nas je vodila ob morju, vse do druge glavne znamenitosti mesta – Nyhavna. Nyhavn je bilo v preteklosti glavno pristanišče v Kopenhagnu. V barvitih hiškah, ki so še danes glavna atrakcija pristanišča, so bile sobe, gostilne in pivnice za tedanje mornarje, ki so z ladjami pripluli v pristanišče. V spomin tedanjim časom tudi danes Nyhavn velja kot kraj za druženje, sprostitev in pitje piva. Še posebno ob koncih tedna, ko so vse pivnice in gostilne nabito polne.

Le nekaj minut hoje od Nyhavna se začne glavna nakupovalna ulica imenovana Stroget. Na ulici najdeš marsikaj, od raznih spominkov, cenejših trgovin z oblačili, veleblagovnic pa vse do trgovin znamke Gucci, BOSS, Louis Vuitton in tako dalje. Na Strogetu ne manjka tudi kavarn in restavracij z okusno hrano, za katero pa seveda odšteješ veliko več denarja, kot v prav tako dobri restavraciji nekaj ulic stran.

14625608_10209658200604998_481190806_o

14672710_10209658194764852_1838656529_o

Če se sprehodiš do konca ulice, te pot privede do glavne železniške postaje in znanega parka Tivoli. Tivoli je znamenit zabaviščni park, kjer najdeš vse od vrtov, vrtiljakov, stojnic z različno hrano pa vse do pomanjšanih znamenitosti sveta, kot so na primer Eifflov stolp, Taj Mahal, piramide v Egiptu. Sama sem si park ogledala le z zunanje strani, saj so bile vrste za vstop predolge, seznam ostalih stvari, ki sem si jih želela ogledati, pa prav tako dolg.

Ob obisku Kopenhagna, priporočam ogled botaničnih vrtov, tudi tistim, ki niso ravno ljubitelji rastlin. Botanični vrtovi v Kopenhagnu so eni izmed lepših. Že sam sprehod skozi urejene parke z neštetimi vrstami dreves in grmičevja, ribniki in lesenimi mostički na človeku pusti poseben pečat. Zanimiv je tudi obisk steklene hiše, kjer se nahajajo tropske rastline v več nadstropjih, katere med seboj povezujejo slikovite zavite stopnice. Še vedno omahujete nad obiskom botaničnih vrtov? Naj vam povem še to: vstop je prost!

Kljub dvakratnemu obisku danske prestolnice, še vedno veliko znamenitosti in predelov mesta čaka, da jih odkrijem. Morda bom prihodnjič nekaj pozornosti namenila tudi pokrajini izven mesta. Kar pa se tiče samega mesta je Kopenhagen definitivno odlična izbira za nekajdnevni pobeg na sever.

14697136_10209658195244864_496469830_o

Besedilo in fotografije: Maja Lampe

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.