Najboljši kraji za praznovanje božiča

Bližajoče se praznike je mogoče čutiti že povsod, a obstajajo kraji, kjer božič jemljejo malce bolj resno. Božič, preživet na peščeni plaži, kjer Božiček nosi darila v kopalkah, je seveda posebna izkušnja, a romantičen, bel božični večer še vedno ostaja klasika, ki jo opevajo tudi vse božične pesmi. Če bomo letos dočakali božični sneg tudi pri nas, še nismo prepričani, velja pa ga poiskati tudi kje drugje.

To so kraji, kjer je praznovanje božiča še posebej čarobno, spodnje fotografije pa vas bodo zagotovo dokončno navdale s prazničnim razpoloženjem.

#1 Tromso, Norveška

#2 Praga, Češka

PREBERI še // Osupljivo mesto ob Vltavi

#3 Zurich, Švica

PREBERI še // Citybreak – Zurich

#4 Rejkjavik, Islandija

PREBERI še // Deset razlogov, zakaj obiskati Islandijo

#5 Boston, ZDA

#6 Kopenhagen, Danska

PREBERI še // Kopenhagen le potrdil Janjino ljubezen do minimalizma

#7 Malmo, Švedska

#8 Dunaj, Avstrija

PREBERI še // Dunaj – vedno bolj živahno mesto

#9 Amsterdam, Nizozemska

PREBERI še // Kako čim ceneje v Amsterdam

#10 New York, ZDA

PREBERI še // Pet razlogov za obisk New Yorka

Foto: Shutterstock

V Kopenhagnu odpirajo smučišče na strehi elektrarne

Kopenhagen ves čas išče kreativne načine, da bi se še bolj približali svoji misiji, ki jo imajo tamkajšnji prebivalci. Do leta 2025 želijo pridobiti naziv prve države na svetu, kjer bi vsa energija slonela na obnovljivih virih.

Naslednje leto, naj bi mesto pridobilo eno največjih umetnih smučišč. To se bo nahajalo na strehi naravi prijazne elektrarne. Smučišče je zasnovano kot del napredne sežigalnice smeti. Pridobitev pa mestu ne bo samo pripomogla k uresničevanju svoje misije, da bo mesto še bolj okolju prijazno, temveč da bo pripeljalo tudi nove turiste.

Streha sežigalnice se bo vsako zimo spremenila v 440 metrov dolgo smučišče. Na voljo bodo tri različne proge z različnimi stopnjami zahtevnosti. Vrh pobočja bo dostopen s premikajočo se preprogo ter dvigalom.

 

V poletnih mesecih naj bi se smučišče spremenilo v kraj, kjer bo dišalo po pikniku. Prav tako bodo na račun prišli tudi plezalci, ki bodo lahko po stenah sežigalnice osvajali različne plezalne smeri.

Večnamenska elektrarna tako pridobiva vedno več pozornosti z različnih koncev sveta. Ole Hedegaard Madsen, direktor tehnologije in trženja v podjetju B&W Volund trdi, da je vsekakor največja novost projekta kombinacija genialne tehnologije in inovativne arhitekture namenjene predvsem lokalni skupnosti.

Amager Bakke, kakor se imenuje celoten kompleks, naj bi začel obratovati 1. decembra to leto, medtem ko bodo vrata smučišča odprli najverjetneje naslednje leto. Ne samo, da bo Kopenhagen pridobil smučišče, ampak bo pridobil novo okolju prijazno elektrarno, ki bo zagotavljala energijo 50.000 domovom. Kompleks se nahaja v bližini letališča in je od Town Hall trga oddaljen le pet kilometrov.

Kljub temu, da je lokacija kot je Kopenhagen nenavadna za umetno smučarsko progo,ni edina. Z idejo se spogledujejo tudi gradbeniki stanovanjskih zgradb v Kazahstanu in na Finskem, kjer razmišljajo, kako bi lahko koristno izkoristili strehe stavb. Da seveda ne omenjamo Dubaja, ki že ima svojo unikatno pokrito smučišče.

Vir: www.travelandleisure.com

Kopenhagen – potep po prestolnici Danske

Za portal Vandraj je svoje vtise obiska danske prestolnice strnila Maja Lampe, ki sicer ustvarja svoj blog, katerega najdeš tukaj.

Kopenhagen bi v nekaj besedah opisala kot mesto, ki slovi po urejenosti in izjemni raznolikosti, čigar prebivalci so prijazni, sproščeni, vsi pa govorijo tudi odlično angleško. Ni velemesto, kar pomeni da je povsem obvladljivo tudi peš.

Prvič sem Kopenhagen obiskala poleti 2014, letos pa smo se določili za ponoven obisk Danske. Kljub temu, da smo se v Kopenhagen odpravili v mesecu septembru, ko tam hladnejši in deževni dnevi niso ravno neobičajni, smo z vremenom imeli neznansko srečo. Ves teden je sijalo sonce in bilo je prijetno toplo. Stanovanje, ki smo ga rezervirali prek airbnb se je nahajalo na severnem delu mesta, v neposredni bližini ene glavnih znamenitosti Kopenhagna – kipa morske deklice. Ne glede na to, kdaj se odločiš za ogled kipa, vedno je gneča, zato so slike, na katerih je izključno morska deklica redke.

Ker nam je bilo vreme naklonjeno, smo se od morske deklice do centra mesta odpravili kar peš, pot nas je vodila ob morju, vse do druge glavne znamenitosti mesta – Nyhavna. Nyhavn je bilo v preteklosti glavno pristanišče v Kopenhagnu. V barvitih hiškah, ki so še danes glavna atrakcija pristanišča, so bile sobe, gostilne in pivnice za tedanje mornarje, ki so z ladjami pripluli v pristanišče. V spomin tedanjim časom tudi danes Nyhavn velja kot kraj za druženje, sprostitev in pitje piva. Še posebno ob koncih tedna, ko so vse pivnice in gostilne nabito polne.

Le nekaj minut hoje od Nyhavna se začne glavna nakupovalna ulica imenovana Stroget. Na ulici najdeš marsikaj, od raznih spominkov, cenejših trgovin z oblačili, veleblagovnic pa vse do trgovin znamke Gucci, BOSS, Louis Vuitton in tako dalje. Na Strogetu ne manjka tudi kavarn in restavracij z okusno hrano, za katero pa seveda odšteješ veliko več denarja, kot v prav tako dobri restavraciji nekaj ulic stran.

14625608_10209658200604998_481190806_o

14672710_10209658194764852_1838656529_o

Če se sprehodiš do konca ulice, te pot privede do glavne železniške postaje in znanega parka Tivoli. Tivoli je znamenit zabaviščni park, kjer najdeš vse od vrtov, vrtiljakov, stojnic z različno hrano pa vse do pomanjšanih znamenitosti sveta, kot so na primer Eifflov stolp, Taj Mahal, piramide v Egiptu. Sama sem si park ogledala le z zunanje strani, saj so bile vrste za vstop predolge, seznam ostalih stvari, ki sem si jih želela ogledati, pa prav tako dolg.

Ob obisku Kopenhagna, priporočam ogled botaničnih vrtov, tudi tistim, ki niso ravno ljubitelji rastlin. Botanični vrtovi v Kopenhagnu so eni izmed lepših. Že sam sprehod skozi urejene parke z neštetimi vrstami dreves in grmičevja, ribniki in lesenimi mostički na človeku pusti poseben pečat. Zanimiv je tudi obisk steklene hiše, kjer se nahajajo tropske rastline v več nadstropjih, katere med seboj povezujejo slikovite zavite stopnice. Še vedno omahujete nad obiskom botaničnih vrtov? Naj vam povem še to: vstop je prost!

Kljub dvakratnemu obisku danske prestolnice, še vedno veliko znamenitosti in predelov mesta čaka, da jih odkrijem. Morda bom prihodnjič nekaj pozornosti namenila tudi pokrajini izven mesta. Kar pa se tiče samega mesta je Kopenhagen definitivno odlična izbira za nekajdnevni pobeg na sever.

14697136_10209658195244864_496469830_o

Besedilo in fotografije: Maja Lampe

Najslavnejši evropski brivci

Bi se pustil urediti po gentlemansko, kot je prikazano v spodnjem videu? Brivnice so z nastopom Giletta in modernega brivnika počasi začele samevati, saj se je moški raje uredil kar pred domačim ogledalom. No, pa tudi brade nekaj časa niso bile tako popularne. V zadnjem času je moda zopet začrtala možatega moškega z gosto brado in pričesko.

Gladki časi so trenutno na stranskem tiru, prav tako pa tudi običajne britvice s trojnimi rezili. Rastoči trend groominga je na prodajne police namreč ponovno vrnil tradicionalni brivski set, oživil stare ter pozdravil nove brivnice po vsem svetu. Nekoč le za uglajene gospode, danes pa so vrata odprta za vse. Od hipsterjev do kuharskih chefov in CEO-jev. In kje se brijejo moderni gentlemani? Prečesali smo Evropo in pripravili seznam najbolj priljubljenih guy-only brivnic ta hip, ki nudijo avtentično brivsko izkušnjo.

Haar Barbaar, Amsterdam

Brivskemu salonu poveljujeta Donny in Nick Eimers, brata brivca iz Rotterdama. Strogo samo moški salon, v katerega nežnejši spol nima vstopa. Kljub barbarskemu imenu in napisu”Le pravi moški” na vratih, pa vas ne bodo obrili po barbarsko, temveč tradicionalno nežno in artistično. Vzemi si čas in preživi dan v letu 1930.

Shop najdeš na Wolvenstraar 35 ter na spletni strani.

Huckle the barber, London

Na prvi pogled malce mesarska brivnica z belimi ploščicami ima prijaznega lastnika, ki pravi, da je urejanje moške brade tako preprosto kot voziti kolo. Splača se mu zaupati torej, saj ima grooming v malem prstu.

Brivnico najdeš na 340 Old Street, Scoreditch London.

Max&Jo Barber Shop, Rim

Tudi če ne znaš italijansko, bodo fantje tukaj točno vedeli, kaj storiti s tvojo brado. Ob naslednjem obisku Rima ne pozabi zaviti na Via Pedemontana 119 ter se prepusti brivcem z jasno vizijo o modi in znanjem o tradiciji.

Po novo pričesko lahko v Rim skočiš že ta teden.

Planete Rasoir, Pariz

Atmosfera v lesenem ambientu z usnjenimi stoli vsako stranko odnese v trideseta leta, salon pa se ponaša tudi z najbolj izkušenimi brivci v Franciji. Oglasi se jim na 58 rue de Clichy, ko boš obiskal Pariz.

El Kinze de Cuchilleros, Madrid

Cucillo po špansko pomeni nož, cuchilla pa britvica, tako da le pazljivo s španskimi besedami. Brez skrbi, gre za najstarejši madridski salon s 115-letno tradicijo, tako da bo tvoja brada zagotovo v varnih rokah.

El Kinze se nahaja na Calle de los Cuchilleros 15, obišči pa tudi kakšen concept store.

Barber’s, Berlin

Moški prostor, ki poleg urejene brade nudi tudi prostor za druženje, pijačo in nakup brivskih pripomočkov. Salon je pravo zbirališče bradatih mož, obišči ga na Zillestrasse 79 in spletni strani.

beardgrooming_02

Carl’s Barber Shop, Kopenhagen

Brivnica, kjer je v hladilniku vedno hladno pivo, tabloide in lepotne revije pa nadomeščajo stripi in knjige o cigarah in rock’n’rollu. Shop, kjer se definitivno zavedajo brivske zapuščine in ohranjajo močno tradicijo.

Obišči jih na Rosenvaengets Alle 3 v Kopenhagnu.

Ljubljana

Tudi v naši prestolnici lahko tvoja brada vsak dan izgleda popolno. V Ljubljanskem brivcu so namreč prepričani, da je bog najprej ustvaril brivca, nato pa sebi brado. Oglasi se v njihovi ekskluzivni brivnici v Ljubljani ali pa zavij k Edisu v Barber Room v Novem Mestu.

Kamor koli že potuješ, izgovorov za neurejeno brado nimaš več, zato le preizkusi luksuz in znanje, ki so ga brivci ohranili skozi vsa leta gentlemanstva.

Foto: Shutterstock, arhiv brivnic

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.