Kopenhagen ves čas išče kreativne načine, da bi se še bolj približali svoji misiji, ki jo imajo tamkajšnji prebivalci. Do leta 2025 želijo pridobiti naziv prve države na svetu, kjer bi vsa energija slonela na obnovljivih virih.

Naslednje leto, naj bi mesto pridobilo eno največjih umetnih smučišč. To se bo nahajalo na strehi naravi prijazne elektrarne. Smučišče je zasnovano kot del napredne sežigalnice smeti. Pridobitev pa mestu ne bo samo pripomogla k uresničevanju svoje misije, da bo mesto še bolj okolju prijazno, temveč da bo pripeljalo tudi nove turiste.

Streha sežigalnice se bo vsako zimo spremenila v 440 metrov dolgo smučišče. Na voljo bodo tri različne proge z različnimi stopnjami zahtevnosti. Vrh pobočja bo dostopen s premikajočo se preprogo ter dvigalom.

 

V poletnih mesecih naj bi se smučišče spremenilo v kraj, kjer bo dišalo po pikniku. Prav tako bodo na račun prišli tudi plezalci, ki bodo lahko po stenah sežigalnice osvajali različne plezalne smeri.

Večnamenska elektrarna tako pridobiva vedno več pozornosti z različnih koncev sveta. Ole Hedegaard Madsen, direktor tehnologije in trženja v podjetju B&W Volund trdi, da je vsekakor največja novost projekta kombinacija genialne tehnologije in inovativne arhitekture namenjene predvsem lokalni skupnosti.

Amager Bakke, kakor se imenuje celoten kompleks, naj bi začel obratovati 1. decembra to leto, medtem ko bodo vrata smučišča odprli najverjetneje naslednje leto. Ne samo, da bo Kopenhagen pridobil smučišče, ampak bo pridobil novo okolju prijazno elektrarno, ki bo zagotavljala energijo 50.000 domovom. Kompleks se nahaja v bližini letališča in je od Town Hall trga oddaljen le pet kilometrov.

Kljub temu, da je lokacija kot je Kopenhagen nenavadna za umetno smučarsko progo,ni edina. Z idejo se spogledujejo tudi gradbeniki stanovanjskih zgradb v Kazahstanu in na Finskem, kjer razmišljajo, kako bi lahko koristno izkoristili strehe stavb. Da seveda ne omenjamo Dubaja, ki že ima svojo unikatno pokrito smučišče.

Vir: www.travelandleisure.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.