Pet fotografij, ki vas popeljejo na dopust v Srbijo

Srbija se prebuja z vedno bolj pestro turistično ponudbo in čeprav so najlepši kotički te dežele marsikomu še neznani, pa je nekaj znano vsem – srbska kulinarika zadovolji še tako lačne gurmane.

City break klasika: večni Beograd

Srbska prestolnica na Savi in Donavi je med Slovenci že od nekdaj zelo priljubljena destinacija, ki ponuja nekaj za vsakogar. Slovi po svoji odprtosti, kulinaričnih razvadah, dobrem šopingu in divjem nočnem življenju – ne spreglejte četrti Savamala. Sprehodite se po Knez Mihajlovi ulici in skozi park Kalemegdan ter se povzpnite na trdnjavo. V boemski četrti Skadarlija pojejte prave čevapčiče in jih poplaknite z žganjem – rakijo. Beograd je zelo ponosen tudi na hram svetega Save, enega največjih pravoslavnih hramov na svetu in je še vedno v nastajanju. Ne pozabite še na Hišo cvetja in Titovo grobnico ter muzej Nikole Tesle, vroče poletne dni pa se med lokalci pomešajte na “beograjskem morju” na Adi Ciganliji.

VANDRAJ priporoča // Organiziran dvodnevni oddih v Beogradu

Festivalska evforija: Novi Sad

Če je Beograd poln slovenskih žurerjev za novo leto, se ti poleti preselijo do Novega sada. Ta namreč od 5. do 9. julija gosti enega najodmevnejših glasbenih festivalov v regiji – festival Exit. Ko se zabava v znameniti Petrovardinski trdnjavi, ki je nekoč služila kot obramba proti Osmanskemu cesarstvu, malo umiri, pa se spočijete na Štrandu − najlepši rečni plaži v Evropi.

Meandri reke Uvac

Naravni rezervat Uvac privablja ljubitelje narave, kjer lahko s kanuji in kajaki uživajo na reki, planinarijo ali raziskujejo jame ter opazujejo beloglave jastrebe. Rezervat organizira tudi obiske jezera s katamaranom, del turistične ponudbe je tudi rekreativni ribolov, razgled na meandre Uvca pa šteje za eno najlepših panoramskih slik Srbije.

Osamljena hiška na Drini 

Nepregledni gozdovi, veličastni razgledi, jezera in soteska Drine je le nekaj osupljivih delov nacionalnega parka Tara. Eden od simbolov Bajine Bašte je osamljena brunarica, postavljena na skali sredi reke. Hiška na Drini se že pol stoletja upira naravi in med brzicami kar kliče po tem, da se o njenem obstoju prepričamo na lastne oči.

Kulinarični odklop

V Srbiji ne boste mogli ubežati vonju žganja, znanega tudi pod imenom rakija, seveda pa ne gre brez čevapčičev, kajmaka, ajvarja in bureka, poleg klasik poskusite še sarmo, čvarce (ocvirki), projo (koruzni kruhki), pihtije (meso in zelenjava v želatini) in legendarno Karađorđevo šniclo – ocvrte zvitke telečjega ali svinjskega mesa, polnjene s kajmakom.

VANDRAJ priporoča // Beograd: Kupon za dve nočitvi za dve osebi v Villi Forever 

*Srbija v središču Ljubljane*

Še preden dokončno organizirate letošnji poletni dopust, pa se v petek, 26. maja ustavite v središču Ljubljane, kjer bodo na Stritarjevi ulici med 13. in 16. uro predstavili turistično ponudbo Srbije – od festivalov, kulinarike, naravnih in kulturnih znamenitosti do zabavnih vsebin, ki jih Srbija ponuja. Ob 15. uri bo Stritarjevo ulico zavzel še orkester trubačev iz Guče – Dragačevske trube.

Vandraj priporoča // Razišči Srbijo z Megabonom

Foto: Shutterstock

Kam za novo leto? Na prav posebno ulico v Novem Sadu

Znano je, da je Novi Sad eden najpopularnejših mest na Balkanu, ko iščemo dobro zabavo. Tisti, ki pridejo v Novi Sad z namenom, da se bodo predajali divjim in nepozabnim žurom, vedno povprašajo, kje je ulica Laze Telečkega. Ta znamenita ulica se nahaja v središču mesta, le nekaj korakov od glavnega trga, v peš coni. Na njej je ogromno barov, kavarn in klubov, v vseh pa te vedno pričaka dobra glasba, ki si jo v tistem trenutku zaželiš. In prav zaradi raznolike, pestre izbire lokalov in njihove glasbe je ulica unikatna ter posebna. Seveda gre za eno najbolj priljubljenih zbirališč mladih v Novem Sadu, kot tudi arhitekturno bogato mojstrovino. Ime je dobila po priznanem gledališkem igralcu Lazi Telečkom.

Ulica sicer najbolj zaživi med vikendi, vendar ni razloga, da njenega vzdušja ne bi mogel doživeti tudi med tednom, saj energija mladosti na ulico vstopi prav vsak večer.

Nočno življenje v omenjeni ulici je postalo simbol mesta in ne gre se čuditi, da mnogim gostom, ki pridejo v Novi Sad, ostane v najlepšem spominu. Tukaj boš našel tudi pestro kulinarično ponudbo, od pleskavic, čevapčiče, ražnjičev do girosov in hitre prehrane.

In kdo so glavni na ulici?

Pub Lazino Tele je obdan s številnimi drugimi bari in klubi. Notri vrtijo rock glasbo, torej za rockerje predstavlja najpomembnejši nočni hram.

Klub Cuba Libre prireja vroče zabave že več kot deset let. Takrat ga je zaznamovala karibska glasba, danes pa vabi s sodobnimi zvoki, svetlobnimi učinki ter impresivno listo dj-jev, ki jih gosti. Še vedno je v tem klubu mogoče s pomočjo glasbe odpotovati v tople kraje, pogreti dušo in telo ter se ohladiti z najboljšimi koktajli. Tu točijo tudi najboljši rum v mestu.

Klub Cactus je eden izmed najbolj poznanih klubov na ulici zabave, vrtijo pa raznovrstno sodobno glasbo.

MEGABON priporoča // Silvestrovanje v Novem sadu po izjemni ceni!

novi_sadshutterstock_476497771

PREBERI še // Tri ideje za silvestrovanje, ki stanejo manj kot 33 evrov

Še drugod po mestu

Le nekaj metrov stran od razvpite ulice Laze Telečkega, se nahaja Kafana kod Čika Jove. Gre za eno najboljših boemskih in staromestnih kavarn. Gre za kraj odličnega nočnega utripa s kvalitetno glasbo in vrhunsko pijačo v prelepem interierju.

Kavarna Moja Kafanica, ki je nekoliko oddaljena iz centra mesta, oživlja čas in duh preteklosti iz pričetka 20. stoletja. Gre za edinstveno kavarno v Novem Sadu, saj s svojim ambientom in domačo atmosfero preprosto zagotavlja prijetne trenutke.

Eden izmed najbolj prepoznavnih klubov v mestu pa je vsekakor Muzej. Ta se nahaja v Petrovaradinski trdnjavi. Tukaj organizirajo najrazličnejše tematske zabave. Temperaturo ozračja znajo ogreti tudi plesalke, noči pa popestrijo tudi drugi gostje, kot recimo čarodeji z zanimivimi triki. In ne, ne govorimo o Cirkusu, temveč o Muzeju!

MEGABON priporoča // Silvestrovanje v Novem Sadu po izjemni ceni

Na mestni trdnjavi se nahaja tudi klub Đava, ki je priljubljeno mesto za nekoliko starejše obiskovalce.

In še eden izmed najlepših in najstarejših lokalov v Novem Sadu, ki ga je vredno obiskati – Dva galeba. Njihov glavni moto je: »Vsaka noč je boljša od prejšnje«

Torej, če te mika odlično nočno življenje in razmišljaš, kam bi zavil, je Novi Sad vsekakor kraj, kjer te bo pričakal obilen in nepozaben nabor klubov, barov, pubov in navsezadnje zakajenih kavarn. Novo leto se približuje in odločitev zabave za novo leto v Novem Sadu je vsekakor na mestu.

novi_sad_shutterstock_328583132-1

Vir: www.maxibasketballnovisad2016.com

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.