Pet fotografij, ki vas popeljejo na dopust v Srbijo

Srbija se prebuja z vedno bolj pestro turistično ponudbo in čeprav so najlepši kotički te dežele marsikomu še neznani, pa je nekaj znano vsem – srbska kulinarika zadovolji še tako lačne gurmane.

City break klasika: večni Beograd

Srbska prestolnica na Savi in Donavi je med Slovenci že od nekdaj zelo priljubljena destinacija, ki ponuja nekaj za vsakogar. Slovi po svoji odprtosti, kulinaričnih razvadah, dobrem šopingu in divjem nočnem življenju – ne spreglejte četrti Savamala. Sprehodite se po Knez Mihajlovi ulici in skozi park Kalemegdan ter se povzpnite na trdnjavo. V boemski četrti Skadarlija pojejte prave čevapčiče in jih poplaknite z žganjem – rakijo. Beograd je zelo ponosen tudi na hram svetega Save, enega največjih pravoslavnih hramov na svetu in je še vedno v nastajanju. Ne pozabite še na Hišo cvetja in Titovo grobnico ter muzej Nikole Tesle, vroče poletne dni pa se med lokalci pomešajte na “beograjskem morju” na Adi Ciganliji.

VANDRAJ priporoča // Organiziran dvodnevni oddih v Beogradu

Festivalska evforija: Novi Sad

Če je Beograd poln slovenskih žurerjev za novo leto, se ti poleti preselijo do Novega sada. Ta namreč od 5. do 9. julija gosti enega najodmevnejših glasbenih festivalov v regiji – festival Exit. Ko se zabava v znameniti Petrovardinski trdnjavi, ki je nekoč služila kot obramba proti Osmanskemu cesarstvu, malo umiri, pa se spočijete na Štrandu − najlepši rečni plaži v Evropi.

Meandri reke Uvac

Naravni rezervat Uvac privablja ljubitelje narave, kjer lahko s kanuji in kajaki uživajo na reki, planinarijo ali raziskujejo jame ter opazujejo beloglave jastrebe. Rezervat organizira tudi obiske jezera s katamaranom, del turistične ponudbe je tudi rekreativni ribolov, razgled na meandre Uvca pa šteje za eno najlepših panoramskih slik Srbije.

Osamljena hiška na Drini 

Nepregledni gozdovi, veličastni razgledi, jezera in soteska Drine je le nekaj osupljivih delov nacionalnega parka Tara. Eden od simbolov Bajine Bašte je osamljena brunarica, postavljena na skali sredi reke. Hiška na Drini se že pol stoletja upira naravi in med brzicami kar kliče po tem, da se o njenem obstoju prepričamo na lastne oči.

Kulinarični odklop

V Srbiji ne boste mogli ubežati vonju žganja, znanega tudi pod imenom rakija, seveda pa ne gre brez čevapčičev, kajmaka, ajvarja in bureka, poleg klasik poskusite še sarmo, čvarce (ocvirki), projo (koruzni kruhki), pihtije (meso in zelenjava v želatini) in legendarno Karađorđevo šniclo – ocvrte zvitke telečjega ali svinjskega mesa, polnjene s kajmakom.

VANDRAJ priporoča // Beograd: Kupon za dve nočitvi za dve osebi v Villi Forever 

*Srbija v središču Ljubljane*

Še preden dokončno organizirate letošnji poletni dopust, pa se v petek, 26. maja ustavite v središču Ljubljane, kjer bodo na Stritarjevi ulici med 13. in 16. uro predstavili turistično ponudbo Srbije – od festivalov, kulinarike, naravnih in kulturnih znamenitosti do zabavnih vsebin, ki jih Srbija ponuja. Ob 15. uri bo Stritarjevo ulico zavzel še orkester trubačev iz Guče – Dragačevske trube.

Vandraj priporoča // Razišči Srbijo z Megabonom

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.