Lonely Planet je za mesto leta 2019 izbral …

Lonely Planet vsako leto izbere mesta, ki so v prihajajočih 365 dneh najbolj trendi za obisk. Letošnja vroča citybreak destinacija je …

Kopenhagen! Danska prestolnica ponuja marsikaj, predvsem pa navdušuje z dizajnom, raznovrstno kulinarično ponudbo in splošnim vzdušjem v mestu. Kopenhagen je tako pristal na prvem izmed desetih mest lestvice Lonely Planet najbolj popularnih turističnih mest novega leta. Sledijo pa mu kitajski Shenzhen, srbski Novi Sad, Miami, Kathmandu in druga mesta, ki se sicer na lestvicah ne pojavijo tako pogosto.

Spodaj pa si lahko ogledate, katera mesta so se znašla na lestvici in zakaj jih morate še letos odkljukati s svojega seznama potovanj.

10. Meknes, Maroko

Mesto, ki se je pred stoletji sicer ponašalo z naslovom maroške prestolnice, je v zadnjih letih v primerjavi s Fezom in Marrakešem precej neobiskano. A destinacije nikakor ne gre spregledati. Tu si lahko ogledate mnogo ostankov rimske države, obiščete podzemne kulinarične tržnice in doživite bogato maroško kulturno dediščino.

9. Zadar, Hrvaška

Vsako leto se na lestvici znajde tudi mesto, ki se nahaja precej blizu naše države. Lonely Planet tokrat pri sosedih priporoča Zadar. Čudovito obalno mesto, ki slovi po svojih morskih orglah in instalaciji Pozdrav sonca je nadvse domače, tu pa vam bodo postregli tudi odlične morske jedi.

8. Seattle, ZDA

Seattle že dolgo velja za mesto novih idej, progresivnega znanja in kreativne energije. Dom marsikatere svetovno znane blagovne znamke, sploh, ko govorimo o spletnih velikanih, vas bo navdušil s svojo odprtostjo in naprednim življenjem domačinov.

7. Dakar, Senegal

Eno najbolj dinamičnih afriških mest vabi s svojimi čudovitimi plažami, pisanimi tržnicami in pestrim nočnim življenjem. Mesto je v zadnjem času precej kapitala vložilo v turizem, letos pa pričakujejo rekorden turistični obisk.

6. Mexico City, Mehika

Mehiška prestolnica slovi po neverjetni arhitektursni zapuščini, v lanskem letu pa je bila celo proglašena za Svetovno prestolnico dizajna (World Design Capital).

5. Kathmandu, Nepal

Leta 2015 je nepalski Kathmandu prizadel potres, ki je mesto pustil popolnoma izropano in opustošeno. Mesto je bilo obnovljeno in danes spet privablja turiste. Odpravite se treking po eni najbolj dih jemajočih pokrajin in uzrite najvišji vrh na svetu.

4. Miami, ZDA

Miami je že dolgo poznan po divjih zabavah in dolgih peščenih plažah. V preteklem letu ga je obogatilo tudi odprtje 305 milijonov dolarjev vrednega muzeja znanosti. Navdušeni boste tudi vsi ljubitelji umetnosti in arhitekture, saj postaja Design District pravi kulturni magnet.

3. Novi Sad, Srbija

Vsi, ki ste že obiskali Beograd, morate obvezno zaviti tudi v Novi Sad. Dom festivala Exit je turistično vse bolj priljubljen, v letu 2019 pa je mesto prejelo tudi naziv evropske prestolnice mladih (European Youth Capital)

2. Shenzhen, Kitajska

Kitajska Silicijeva dolina velja za enega najbolj tehnološko naprednih mest v državi. Včasih so Shenzhen poznali kot cenejšo različico večjega Hong Konga, predvsem ko je beseda nanesla na nočno življenje. Lonely Planet vsekakor priporoča obisk, pripravite pa se, da boste na Kitajskem vedno doživeli kulturni šok, ne glede na to, kako razvito je mesto.

1. Kopenhagen, Danska

Kopenhagen bi v nekaj besedah lahko opisali kot mesto, ki slovi po urejenosti in izjemni raznolikosti, čigar prebivalci so prijazni, sproščeni, vsi pa govorijo tudi odlično angleško. Ni velemesto, kar pomeni, da je povsem obvladljivo tudi peš. Obalna lega mestu dodaja prijetno severnjaško klimo.

Foto: Shutterstock

Vir: Lonely Planet

Preberite še:

Kopenhagen – potep po prestolnici Danske

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.