Kraj na Danskem, kjer z eno nogo stopite v Baltik in z drugo v Severno morje

Na svetu ni veliko točk, kjer se srečata dve morji in bi se lahko med njima kar sprehodili. Eno takšnih najdete na najsevernejši točki Danske, kjer se srečata Baltik in Severno morje.

Z eno nogo v Kattegat in z drugo v Skagerrak

Na vrhu Danske najdete mesto Skagen. Še malce višje od njega, na najsevernejšem delu države pa stoji rt Grenen, kraj, kjer se stikata Baltik in Severno morje. Natančneje sta to ožini Kattegat in Skagerrak. Preliva se srečata prav pri rtu, kjer je zaradi večtisočletnih trenj nastala dolga peščena veja.

Ta najsevernejša točka Danske je priljubljena turistična destinacija. Po štiri kilometre dolgi peščeni veji, kot v prevodu pomeni Grenen, se lahko kar sprehodite. To pomeni, da v špici, najožjem delu rta lahko z eno nogo stopite v Kattegat, ki se izteka v Baltik in z drugo v Skagerrak, ki teče v Severno morje.

Najlepše plaže Danske

Preden so na vrhu najsevernejšega mesta na Danskem leta 1747 zgradili svetilnik, je Grenen slovel kot težaven prehod za pomorščake. Zaradi plitve vode so pogosto nasedli na čereh. Plavanje na tem delu ni dovoljeno, saj so tokovi premočni. A brez skrbi, v okolici se razteza kup čudovitih plaž, med njimi tudi najlepše na Danskem. Prav zaradi teh lepot je okolica priljubljena počitniška destinacija za lokalce in turiste. Bele peščene plaže so eno, v bližini pa so tudi čudoviti gozdovi, polja in sipine.

Kraj, kjer (s pogledom) ujamete tjulne!

Grenen s svojo okolico slovi po čudoviti flori in favni. Tu lahko srečate kup osupljivih morskih bitij. Med najbolj prikupnimi so na primer tjulni. Ti leno poležavajo na soncu in jih družba turistov sploh ne moti. Če imate srečo pa lahko uzrete tudi delfine in kite! Skagen je tudi eden od krajev, kjer se vsakega maja na Skagen Bird festivalu zberejo množice in opazujejo selitev ptic, ki preletavajo nebo. Prav Skagen je kraj, kjer lahko vidite največ redkih vrst ptic.

Grenen pa ni edina stvar, zaradi katere je Skagen vreden obiska. Mesto je priljubljeno med umetniki, predvsem slikarji. Unikatna pokrajina in visoka kakovost življenja sta zagotovo ugoden vir navdiha. Tamkajšnji umetniki so dobili celo svoje ime “skagenski slikarji”, zato danes v tamkajšnjem znanem muzeju najdete več kot tisoč njihovih umetnin.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Rovinj: Obmorski resort v borovem gozdu, ki nas je resnično očaral

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.