Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Jugovzhodna Azija je vedno dobra ideja za oddih, daljši kot je, bolj težko se vam bo vrniti na zahod. Če vas kdaj zanese v Laos, slikovito deželo, ki na severozahodu meji na Mjanmar in Kitajsko, na vzhodu na Vietnam, na jugu na Kambodžo, ter na zahodu na Tajsko, pa se boste med drugim zaljubili tudi v tamkajšnje lokalce. Zakaj?

Nalezljiva prijaznost

Laošani so nasmejani in prijetni gostitelji, ki vas bodo vedno prijazno pozdravili s toplim Sabaidee!, vam pomahali ali se kratko priklonili, medtem ko bodo dlani stisnili skupaj pred prsmi. Laos si boste zapomnili po lokalcih, ki pozdravljajo turiste, se radi zapletejo v dolge globoke pogovore, pa tudi med seboj so zelo prijazni, tudi do drugih lokalcev, ki jih niti ne poznajo.

Laošanom se ne mudi

Stara šala pravi, da Laoška ljudska demokratična republika – Lao PDR okrajšano pomeni Lao People Don’t Rush. V prevodu torej, Laošani ne hitijo, da se jim prav nikamor ne mudi, pa boste kmalu opazili tudi pri njihovem počasnem ritmu, ki vam bo na začetku precej nenavaden, a boste kmalu ugotovili, da bi lahko nekaj umirjenosti s seboj prinesli tudi v zahodne kulture.

Družina je na prvem mestu

Laošani niso deloholiki, pred kariero vedno postavijo družino, ljudje in odnosi pa so jim pomembnejši od zaslužkov. Država spada med manj razvite, saj ima slabo infrastrukturo, prometne povezave, pomanjkljiv šolski sistem in nestabilno oblast, a nekaj ostaja trdno – družina. Običajno se mož preseli k družini žene, pogosto pa skupaj živi več generacij, ki si delijo hrano in bivanjske prostore.

Ponosni so na svojo kulturno dediščino

Laos je mešanica veliko različnih kultur, ki pa sobivajo v miru. Razlike med njimi se kažejo v slogu oblačenja, jeziku, navadah in praznikih.

Delijo komplimente, a so brutalno iskreni 

Laošani vam bodo iskreno polaskali, če se jim to zdi primerno, saj s tem kažejo spoštovanje in utrjujejo odnose. Hkrati pa so zelo neposredni tudi pri kritikah. Na primer glede vaše izbire garderobe, vašega videza, postave ali obnašanja na splošno.

Hrana, hrana, hrana 

Hrana je pomemben člen njihove kulture in radi vas bodo povabili k obroku. Navadno obedujejo v širokem krogu družine, kot neke vrste obred. Navadno jedo kar z rokami, velik del jedi pa postrežejo kar skupaj, na enem pladnju. Obrok ni popoln brez velike sklede riža, ki ga oblikujete v kroglico in namočite v laap, bambusovo juho ali pikantne omakice. Dober tek!

Zabava, zabava, zabava

V Laosu se lahko hitro zgodi, da se znajdete sredi rajanja, ne da bi sploh vedeli, ob kakšni priložnosti sploh praznujete. Vseh teh festivalov, budističnih praznikov in drugih razlogov za ples, hrano in pivo Lao, ne gre zamuditi.

Imajo dober smisel za humor 

Laošani imajo iskrice v očeh, saj ne marajo nepotrebnih skrbi, raje se šalijo in smejijo. Hitro jih boste spravili v smeh in verjemite, da je prav nalezljiv. Laošanov ne boste pogosto slišali dvigniti glasu zaradi jeze, pogosto pa boste zaslišali glasen smeh.

Poduhovljenost 

Večina Laošanov prakticira Teravadski budizem, v templjih in na ulicah pa lahko srečate menihe, ki študirajo svete zapise in se vam prijetno nasmehnejo, ko vas opazijo med kukanjem. Zgodaj zjutraj lahko ujamete tudi sai bat, darovanje hrane menihom.

Jai Yen

Jai Yen pomeni mirno srce in Laošani se ne bodo kregali na glas ali v javnosti kazali slabe volje. Njihov umirjen pristop se kaže tudi, ko čakajo v dolgi vrsti za avtobus ali z motorjem švigajo med turisti. Nervoza na cestah in divje hupanje iz jeze praktično ne obstaja, Laošani si vzamejo čas in ostanejo hladni kot špricer. Še nekaj, česar se moramo zahodnjaki še naučiti.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.