Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Jugovzhodna Azija je vedno dobra ideja za oddih, daljši kot je, bolj težko se vam bo vrniti na zahod. Če vas kdaj zanese v Laos, slikovito deželo, ki na severozahodu meji na Mjanmar in Kitajsko, na vzhodu na Vietnam, na jugu na Kambodžo, ter na zahodu na Tajsko, pa se boste med drugim zaljubili tudi v tamkajšnje lokalce. Zakaj?

Nalezljiva prijaznost

Laošani so nasmejani in prijetni gostitelji, ki vas bodo vedno prijazno pozdravili s toplim Sabaidee!, vam pomahali ali se kratko priklonili, medtem ko bodo dlani stisnili skupaj pred prsmi. Laos si boste zapomnili po lokalcih, ki pozdravljajo turiste, se radi zapletejo v dolge globoke pogovore, pa tudi med seboj so zelo prijazni, tudi do drugih lokalcev, ki jih niti ne poznajo.

Laošanom se ne mudi

Stara šala pravi, da Laoška ljudska demokratična republika – Lao PDR okrajšano pomeni Lao People Don’t Rush. V prevodu torej, Laošani ne hitijo, da se jim prav nikamor ne mudi, pa boste kmalu opazili tudi pri njihovem počasnem ritmu, ki vam bo na začetku precej nenavaden, a boste kmalu ugotovili, da bi lahko nekaj umirjenosti s seboj prinesli tudi v zahodne kulture.

Družina je na prvem mestu

Laošani niso deloholiki, pred kariero vedno postavijo družino, ljudje in odnosi pa so jim pomembnejši od zaslužkov. Država spada med manj razvite, saj ima slabo infrastrukturo, prometne povezave, pomanjkljiv šolski sistem in nestabilno oblast, a nekaj ostaja trdno – družina. Običajno se mož preseli k družini žene, pogosto pa skupaj živi več generacij, ki si delijo hrano in bivanjske prostore.

Ponosni so na svojo kulturno dediščino

Laos je mešanica veliko različnih kultur, ki pa sobivajo v miru. Razlike med njimi se kažejo v slogu oblačenja, jeziku, navadah in praznikih.

Delijo komplimente, a so brutalno iskreni 

Laošani vam bodo iskreno polaskali, če se jim to zdi primerno, saj s tem kažejo spoštovanje in utrjujejo odnose. Hkrati pa so zelo neposredni tudi pri kritikah. Na primer glede vaše izbire garderobe, vašega videza, postave ali obnašanja na splošno.

Hrana, hrana, hrana 

Hrana je pomemben člen njihove kulture in radi vas bodo povabili k obroku. Navadno obedujejo v širokem krogu družine, kot neke vrste obred. Navadno jedo kar z rokami, velik del jedi pa postrežejo kar skupaj, na enem pladnju. Obrok ni popoln brez velike sklede riža, ki ga oblikujete v kroglico in namočite v laap, bambusovo juho ali pikantne omakice. Dober tek!

Zabava, zabava, zabava

V Laosu se lahko hitro zgodi, da se znajdete sredi rajanja, ne da bi sploh vedeli, ob kakšni priložnosti sploh praznujete. Vseh teh festivalov, budističnih praznikov in drugih razlogov za ples, hrano in pivo Lao, ne gre zamuditi.

Imajo dober smisel za humor 

Laošani imajo iskrice v očeh, saj ne marajo nepotrebnih skrbi, raje se šalijo in smejijo. Hitro jih boste spravili v smeh in verjemite, da je prav nalezljiv. Laošanov ne boste pogosto slišali dvigniti glasu zaradi jeze, pogosto pa boste zaslišali glasen smeh.

Poduhovljenost 

Večina Laošanov prakticira Teravadski budizem, v templjih in na ulicah pa lahko srečate menihe, ki študirajo svete zapise in se vam prijetno nasmehnejo, ko vas opazijo med kukanjem. Zgodaj zjutraj lahko ujamete tudi sai bat, darovanje hrane menihom.

Jai Yen

Jai Yen pomeni mirno srce in Laošani se ne bodo kregali na glas ali v javnosti kazali slabe volje. Njihov umirjen pristop se kaže tudi, ko čakajo v dolgi vrsti za avtobus ali z motorjem švigajo med turisti. Nervoza na cestah in divje hupanje iz jeze praktično ne obstaja, Laošani si vzamejo čas in ostanejo hladni kot špricer. Še nekaj, česar se moramo zahodnjaki še naučiti.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 9 tipov ljudi, ki jih srečate med počitnicami na Baliju

Štiri divje zabave, po katerih slovi jugovzhodna Azija

Jugovzhodna Azija ostaja ena bolj priljubljenih popotniških tur začetniških ljubiteljev vandranja. Slovi po dobro uhojenih poteh, lahki organizaciji premikov in cenah, ki ne udarijo po žepu.

Jugovzhodna Azija je izkušnja zase. Tura, ki se navadno začne na Tajskem in v krogu nadaljuje v Laos, Vietnam in Kambodžo (tudi v obratni smeri urinega kazalca), je ena najbolj priljubljenih med backpackerji na teh koncih. Na njej pa je vsak popotnik slišal že vsaj za eno od štirih zloglasnih zabav. O katerih govorimo?

Tajska, Koh Phangan – Full Moon Party

Če ste že kdaj potovali po jugovzhodni Aziji, ali vsaj po Tajskem, vam je na uho zagotovo že prišlo kaj o Full Moon Partyjih. Zabav s takšnim imenom je danes veliko po vsej Aziji. A le ena je tista originalna. Zgodi se vsako polno luno. In prav vsak mesec plažo Haad Rin na otočku Koh Phangan preplavi več tisoč žurerjev z vsega sveta, ki plešejo ob glasbi, ki se razlega iz nekaj deset lokalov na plaži.

Zabava slovi po tem, da se njeni obiskovalci namažejo z neonskimi barvami, skačejo čez goreče obroče, prav nič redke pa niso niti kakšne poškodbe, izgube denarnic, telefonov, oblačil, spomina in dostojanstva. Mimogrede, na otoku so podobno divje zabave tudi ob drugih luninih položajih. Half Moon je le ena od njih.

Laos, Vang Vieng – tubing

V srcu Laosa leži slikovito mestece Vang Vieng, ki ga obdaja kraška pokrajina z apnenčastimi gorami. Nad mesto se lahko dvignete z balonom in občudujete gore, krošnje in lagune, poleg naravnih biserov pa mesto slovi tudi po divjih zabavah. V barčkih med zaprašenimi uličicami 24/7 predvajajo serije Prijatelji in Simpsonovi, ena največjih atrakcij mesta pa je tubing. Skozi mesto namreč teče reka Nam Song, ob njenih bregovih pa je nekoč stalo več barov z gugalnicami in skakalnicami, kjer so se zabavali turisti.

Bistvo teh zabav je, da se na reko podate z ogromno tubo, lokalci pa vas z vrvmi potegnejo v bar, kjer nekaj popijete, malo zaplešete … Nato se vrnete na tubo in čez nekaj metrov plutanja ponovite vajo v naslednjem baru. A alkohol in brzice lahko hitro postanejo nevarni. Vodni pub crawl je bil pred leti usoden za kar nekaj turistov, zato je danes barov precej manj, skakalnice in gugalnice pa odstranjene. A Vang Vieng – v nekoliko bolj umirjeni, a še vedno divji različici, ostaja žurerska meka sicer poduhovljenega Laosa.

Vietnam, Halong Bay – Castaway tour

Zaliv Halong v Vietnamu slovi po izjemni kulisi okoli dva tisoč apnenčastih otočkov, med katerimi ujamete tudi plavajoče vasi in kraške jame. Zaliv je na seznamu Unescove naravne svetovne dediščine in je – če spregledate plavajoče smeti, s katerimi ga uničujemo – resnično pravljičen. Po zalivu se velik del popotnikov poda z ladjo, ki je sicer izkušnja zase, a za žurerje morda malce monotona. Po zalivu se namreč lahko podate tudi v nekoliko bolj divji režiji. Castaway tour je ena od njih. Organizira jo ekipa verige hostlov Vietnam Backpacker, a ker avtorske pravice v Aziji nimajo prav velike vrednosti, kot gobe po dežju rastejo ture z enakim imenom, a slabšo ponudbo.

Originalna različica vas v zaliv popelje za 3 dni, kjer nočite na zasebnem otoku Castaway, spite v bungalovih s kupom drugih neznancev, jeste, ko zadoni gong, po zalivu raziskujete s kanuji, plezate po klifih, plažo pa si delite z zajci. In ko pade noč? Po otoku se razleže glasba, nad glavami žarijo zvezde, ob skoku v vodo pa se okoli vas lesketa plankton. Če še ne veste, v Vietnamu za pivo odštejete 20 centov. Ste že tam?

Kambodža, Koh Rong

Ste vedeli, da ima Kambodža tudi čudovite otočke? Koh Rong je eden od njih. Nanj pridete iz obmorskega mesta Sihanoukville, ki je sicer prav tako žurersko mesto, a je hkrati proglašeno tudi za enega najbolj nevarnih v Kambodži. Pa se vrnimo k otočku. Koh Rong ima 27 čudovitih belih peščenih plaž – do nekaterih morate skozi gosto džunglo – in je dokaj nerazvit. Pred kratkim so bili še brez interneta, danes napisi free WI-FI visijo že v vsakem barčku.

Na hipijevskem otočku je pestro tudi, ko pade mrak. V najbolj poseljeni vasici na otoku, kjer je tudi pristanišče, je kup barčkov, iz katerih se razlega glasba in bosonogi žurerji plešejo na plaži. Na svoj račun pridejo tudi tisti, ki se radi igrajo z ognjem, saj je skakanje čez ognjeno kolebnico in vrtenje gorečih bakel tamkajšnja glavna atrakcija, ki jo poleg domačinov prakticira vedno več popotnikov.

Kakorkoli že, vse omenjene države ponujajo veliko več, kot le divje zabave, a tudi te so izkušnja zase. Seveda pa za vsako med njimi velja pravilo – z glavo na zabavo, tudi če je pivo le 20 centov.

Foto: Maja Fister, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Podvodni park, kjer potapljače v globini morja čaka odslužen Boeing 747

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.