10 stvari, zaradi katerih vas v Singapurju hudo kaznujejo

Singapur je čudovita mestna država. Je čista, varna in polna osupljivih arhitekturnih presežkov. Znana pa je tudi po tem, da strogo prepoveduje kup stvari. Kar je sicer tudi eden od razlogov, da je tako čista in varna.

“Singapore is a “fine” city” je ena od šal, ki jih tiskajo na suvenirje. Fine angleško namreč pomeni globa, torej – ne le da je mesto “fajn”, ampak slovi tudi po tem, da vas lahko ob nespametnosti hitro udari po žepu. Singapur slovi po striktnih zakonih, po vsem mestu pa vas spremljajo znaki, kaj se bo zgodilo, če kakšnega od njih kršite. Veste, česa tam ne smete?

Brez žvečilnih gumijev!

Izgon žvečilnih gumijev je ena najslavnejših singapurskih prepovedi. V zadnjih letih so ta zakon malo omilili in zdaj dovolijo celo žvečilke, ki jih potrebujete zaradi zdravstvenih, predvsem dentalnih razlogov. Drugih žvečilk v trgovinah ne boste našli. Vsekakor pa je uvažanje vseh ostalih vrst strogo prepovedano. Če boste v to državo pretihotapili žvečilke in jih poskušali preprodajati na žvečilnem črnem trgu, vas lahko kaznujejo s kaznijo v višini 100.000 singapurskih dolarjev, oziroma dvemi leti zapora!

Tisti, ki jih radi žvečite, se sicer ne sekirajte preveč, če imate v žepu na letališču en paketek za lastno uporabo, takšnih količin načeloma ne preganjajo.

Elektronske cigarete pustite doma

V nasprotju z drugimi državami, ki so jih sprejele kot manj škodljivo alternativo cigaretam, so v Singapurju zakonsko prepovedane elektronske cigarete! Od februarja 2018 jih je nelegalno imeti v posesti, uvažati in prodajati. Če vas ujamejo med vejpanjem, vas bo to stalo do 2.000 singapurskih dolarjev, medtem ko vas uvažanja in prodaja lahko odneseta v zapor. Kajenje običajnih cigaret je dovoljeno, a se število prostorov, kje je kajenje prosto dovoljeno, hitro manjša.

Smrdljiv durian nima vstopa na javni prevoz! 

Če ste že kaj potovali po Aziji, ste ga zagotovo spoznali. Durian. Sadež, ki ga lahko zgolj ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti ni. Njegov vonj je precej intenziven in zelo prepoznaven. Zato z durianom ne smete povsod. Na primer niti na javni prevoz, sicer vas čaka 500 singapurskih dolarjev visoka kazen.

Smeti gredo v koš!

Singapur je čist tudi zato, ker so kazni za smetenje visoke med 2.000 in 10.000 singapurskimi dolarji! Poleg denarne kazni, vas pošljejo tudi na družbeno koristna dela, kjer čistite ulice.

Golota prepovedana tudi doma 

Če se po svojem stanovanju ali hotelski sobi najraje sprehajate goli, poskrbite, da bodo zavese dobro zagrnjene in vas ne bo kdo uspel videti skozi okno in prijavil policiji. Javna golota je namreč tudi to, če vas kdo vidi v zasebnosti lastnega domovanja. Golota velja za razžalitev in vas lahko stane 2 tisoč singapurskih dolarjev ali vzame do tri mesece v zaporu. In ja, policija ima pravico stopiti v vaš dom brez dovoljenja, da vas aretira, če se jim to zdi potrebno.

Igranje na ulici brez licence

Med mladimi backpackerji z Zahoda, se je razširila nenavadno pogosta praksa služenje denarja na ulici. Bodisi zgolj beračenja za financiranje poti okoli sveta ali pa inovativnejše ulične umetnosti od igranja različnih instrumentov, plesanja, različnih nastopov … A ne v Singapurju! Za to potrebujete licenco, potrjeno pri Nacionalnem svetu umetnosti, sicer vas čaka 20.000 singapurskih dolarjev težka kazen, če vas ujamejo med brenkanjem na ulici s klobučkom, polnim kovančkov pred vami. Licenco morajo obnoviti vsako leto, ulična umetnost pa je dovoljena le na določenih lokacijah.

Brez hranjenja golobov!

Podobno kot tega po novem več ne dovolijo v Benetkah, je hranjenje golobov v Singapurju prepovedano že od leta 1973! Kazen? 500 singapurskih dolarjev.

Pazljivo z drogami! 

Droge so v Singapurju zelo, zelo, zelo preganjane, poleg visokih kazni prinašajo tudi doooolge zaporne kazni, del kazni pa je tudi mučenje s kovinsko palico. Če vas ujamejo med izdelovanjem drog ali preprodajo večjih količin, pa vas lahko doletita celo doživljenjska ječa ali smrtna kazen.

Ne smete niti POMISLITI na smrt predsednika

Medtem ko je na Tajskem strogo prepovedano govoriti karkoli slabega o kralju, je v Singapurju z zakonom prepovedano samo pomisliti na škodovanje predsedniku države. Če bi vam kaj takšnega prišlo na misel in bi to delili s kom drugim, ki bi vas prijavil, vas lahko doleti celo smrtna kazen! Kazni so nekoliko milejše – le zapor – če razmišljate o smrti preostalih državnih pomembnežev.

Preberite še: 11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

Ničelna toleranca do rasne in verske nestrpnosti 

Verska in rasna harmonija je nekaj, kar v Singapurju jemljejo resno, zato preganjajo karkoli in kogarkoli, ki jo skuša skaziti. Ne le visoke denarne kazni, tudi do tri leta zapora vas čaka, če žalite in diskriminirate, tudi prek družbenih omrežij! V to kategorijo pade tudi nespoštljivo vedelje v templjih in na pokopališčih in pijančevanje v okolici verskih objektov.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Laos in 10 razlogov, zakaj se boste zaljubili v njegove prebivalce

Japonska in 8 zanimivosti, ki jih morda še ne poznate

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.