Pozdravite jesen v enem najlepših hrvaških mest. Opatija, kjer so uživali že dunajski dvorni aristokrati, velja za pravi rojstni kraj turizma. Vandraj odkriva, zakaj se Opatija ponaša z laskavim nazivom kraljica Jadrana. Pa tudi, zakaj je Opatija popolna izbira tako za kratek pobeg, kot tudi počitnice tudi v jeseni.

Opatija – kraljica Jadrana

Opatija je slikovito turistično mesto s pristaniščem v Kvarnerskem zalivu. Nahaja se pod Učko v Primorsko – goranski župniji. Mesto kar kipi od življenja in to skoraj celo leto. Je dom festivalov, kulture in umetnosti a tudi zabave in gastronomije. Za vsakogar se najde nekaj. Vsebine in dejavnosti za družine. Zabava za mlade. Umirjen dopust. Kulinarično doživetje. Opatija ponuja veliko tudi za najbolj izbirčne!

Kvarnerski zaliv - Opatija

Kaj početi, ko morje ni več za kopanje

Opatija se ponaša z 12 km dolgim sprehajališčem pod slikovitimi drevesi tik ob obali. Pot je krasna ideja za večerni sprehod, lahek tek ali kolesarjenje. Začne se v kraju Volosko ter skozi Opatijo vodi do Lovrana. Znameniti Lungomare ali Šetalište Frane Josipa ponuja osupljive razglede na morje ter otoka Krk in Cres. Globoko vdihnite in si napolnite pljuča z zdravilnim morskim zrakom.

Lungomare - sprehajalna pot - Opatija

Ime Opatija izhaja iz besede opatija, ki pomeni večji samostanski kompleks. Ta je obstajal že v času antike. Prve omembe najdemo leta 1453. Sedanje naselje se je razvilo ob nekdanji opatiji. Od nje je danes ostala le še cerkev sv. Jakoba, ki je najstarejša zgradba v Opatiji. Ogled cerkve in sprehod skozi zgodovino je nujna točka na seznamu jesenskih dogodivščin v Opatiji.

Villa Angiolina in muzej turizma

Villa Angiolina je zibelka turizma v Opatiji. Vse se je začelo 1844, ko je skromno hišo bogati trgovec z Rijeke spremenil v prekrasno vilo. Poimenoval jo je po svoji ljubljeni pokojni ženi Angiolini. Čudoviti dvorec stoji sredi parka, ki je dom mnogim eksotičnim rastlinam. Do danes je ohranil svojo renesančno podobo. Znameniti arboretum je elegantna stvaritev pozornih rok vrtnarjev. Stavba je v notranjosti bogato okrašena. Od leta 2007 v njej deluje Muzej turizma. Gotovo vas je kdaj zanimalo, kako se je turizem na hrvaškem sploh začel. V tem muzeju boste izvedeli. Posebnost muzeja je kip Madonne del Mare. Ta je včasih stal na sprehajališču Lungomare.  Čeprav je njeno domovanje zdaj v muzeju, Madonna še vedno bedi nad dušo grofa Kesselstada. Ta je leta 1891 tragično izginil v nevihti…

Pogled usmerja na morje

Da pa Madonnin prostor ne bi ostal prazen in grofova duša za vekomaj izgubljena na morju, so na njeno mesto postavili kip, ki se imenuje Dekle z galebom. Kip je ena najbolj popularnih turističnih znamenitosti v Opatiji. Dekle z galebom pa ni le prekrasna umetnostna stvaritev, temveč je postal simbol celotnega Kvarnerskega zaliva. Pojavlja se na skoraj vsaki razglednici, domačini pa ji ljubeče pravijo nimfa. Kdo pa dekle z galebom v resnici je? Skoraj 55 let je bila identiteta dekleta skrivnost. Potem pa je gospa Jelena Jendrašić iz Crikvenice razkrila svojo vlogo pri stvaritvi kipa. Kiparju Zvonku Caru je služila kot model. Umetnik prave identitete dekleta sprva ni želel razkriti. Na vprašanja je hudomušno odgovoril: ”Kdor želi vedeti, pa naj kar ugiba.”

dekle z galebom - opatija

Lepote okolice

Park sv. Jakoba je še en obvezen postanek.  Menihi, ki so tam živeli, so s še posebno ljubeznijo negovali vrtnice. Od tod eden od številnih pridevnikov tega kraja “de Rosacis” oziroma vrtovi vrtnic. Poleg njih je v parku več kot 150 rastlinskih vrst iz celega sveta. Biser parka je neobaročna fontana s konca 19. stoletja.

Aktivnim po duši priporočamo gozdno sprehajališče Carmen Sylve.  Idealno je za gorsko kolesarjenje in nordijsko hojo. Za planince je čisto blizu tudi Vojak – najvišji vrh planine Učka. Z njega se razprostira čudovit razgled na celoten zaliv.

Kulinarična pustolovščina

Seveda ne smemo pozabiti na dobro hrano in pijačo. V Opatiji najdete tako elitne restavracije kot konobe z lokalnimi dobrotami. Specialiteta so  fritaje, jedi iz umešanih jajc, špargljev in istrskih tartufov. Za konec pa sladko razvajanje  – opatijska kamelija. To je sladica, pripravljena iz fig, mandljev, rozin, marcipana in čokolade. Preluda mediteranskim okusom v enem grižljaju.

Slovo poletju v stilu

Vas je Opatija že začarala?. Poslovite se od poletja v stilu! Zanimivo ponudbo za nastanitev tudi med krompirjevimi počitnicami, preverite tukaj.

FOTO: Pixebay, Unsplash

PREBERITE ŠE: Sladka ideja za izlet: Opatija in Festival čokolade 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.