Pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov

Nobena skrivnost ni, da telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje telesa in duha. Ste vedeli, da pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov? Tukaj preberite, kako gibanje v naravi pozitivno vpliva na naše možgane in poslednično na naše življenje.

Pohodništvo v naravi ustvarja pozitivne misli

Z gibanjem telo proizvaja dopamin in serotonim, hormona sreče in zadovoljstva. Po telesni aktivnosti boste razmišljali bolj pozitivno. Pohodništvo vas bo napolnilo z notranjim zadovoljstvom, imeli pa boste tudi veliko več energije. Ko prideta slabo počutje in melanholija, kar pogumno in na pot v naravo.

landscape - hiking

Odklop od tehnologije spodbuja kreativnost in reševanje težav

Med pohodom izklopite telefon. Celostna prisotnost z glavo in telesom med hojo bo spodbudila vašo kreativnost in hitro reševanje težav. Odklop od tehnologije je zlasti pomemben pri mladih in otrocih. Skupni sprehod v naravi bo otrokom dobro del, hkrati pa bo čudovita priložnost za kvalitetno preživljanje družinskega časa. Na začetku bo morda nekaj pritoževanja, vendar obljubimo, da se boste na koncu zabavali vsi.

landscape - hiking - magic

Pohodništvo odpravlja motnje koncentracije

Hkrati je čudovit način za nabiranje potrpežljivosti in vztrajnosti. Ti dve vrlini vam bosta pomagali pri boljši koncentraciji in vas usmerili k bolj produktivnemu življenju. Naredite sebi in svojim bližnjim uslugo ter se podajte na odklop v naravo.

Zdravje in osebnostna dobrobit bi morala biti vsakemu na prvem mestu. Hitri tempo življenja, ki ga živimo in pogosti čustveni odklop sta samo dva izmed razlogov, zakaj je skrajni čas, da vzamete pot pod noge in se odpravite na pohod. Svoje zdravje in dobro počutje vzemite nazaj v svoje roke.

FOTO: Pixabay

PREBERITE ŠE: Slovenska tetovatorka, h kateri v Zagreb po tetovažo prihajajo tudi Slovenci

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

5 dokazov, da so potovanja zdrava

Vsi se lahko strinjamo, da so potovanja balzam za dušo. Pa ste kdaj pomislili, da so v bistvu tudi za telo?

Če odmislimo tisti dan jet laga in kakšno zastrupitev s hrano, so potovanja v resnici pravi balzam za vašo dušo in telo. Zakaj?

Vaše telo je vedno v gibanju

Seveda so aktivna potovanja nekaj povsem drugega od dopustovanja v resortu, kjer ležite ob vodi in je vaš največji premik dvig komolca, ko posrkate že tretji koktajl. Tisti pravi popotniki niti več ne štejejo, koliko kilometrov so prehodili za popoln razgled, tudi če je bil visoko v bregu. Da ne omenjamo nošenja backpacka, kolesarjenja čez prestolnice, trekingov in teka za avtobusi. Pa do snorklanja sploh še prišli nismo!

Razmigovanje možganov s širjenjem obzorij 

Potovanja so miselni izziv zase. Od organiziranja dnevnih aktivnosti in ogledov, učenja novi stvari, vsrkavanja novih podob in dogodivščin. Za zdrave možgane strokovnjaki priporočajo reševanje križank in ugank, kar je pravzaprav podobno temu, ko poskušate skovati načrt, kako iz enega konca mesta priti na drugega.

Odmik od vsakdanjega stresa 

Rutinski delavniki, monotone službe, pritiski sodobnega časa, prenatrpani urniki in še kaj, so razlogi, zakaj smo sodobni delavci vedno bolj pod stresom. Umik stresu je ključen za zaščito mentalnega zdravja. Hormoni stresa namreč tudi meglijo razum in zavirajo sproščanje hormonov sreče. Ti se navadno sprožajo ravno med potovanji, ko odkrivamo nove čudovite stvari.

Boljšanje razpoloženja s socialnimi stiki

Potovanja so tudi odlična priložnost za tkanje novih poznanstev in prijateljstev. Bodisi z lokalci kraja, ki ste ga obiskali, bodisi z drugimi popotniki, s katerimi si delite strasti. Prenatrpani urniki s službo, družino in domačimi opravki namreč terjajo svoj davek, saj imamo ljudje vedno manj socialnih stikov. Ti pa so ključni za duševno zdravje, saj izolacija od družbe povzroča kup tesnob.

Krepitev kreativnosti

Kreativnost je v sodobnih službah postala ena najbolj iskanih lastnosti zaposlenih. A tudi kreativnost potrebuje svoj čas. Čeprav se najboljše ideje pogosto rodijo pod pritiskom, pa se kakovost dela lahko znatno slabša z utrujenostjo. Potovanja so odlični stimulatorji kreativnosti, saj vaše možgane navdajo z novimi idejami in navdihom.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

“Za vse popotnike imam samo en nasvet: Ne iščite izgovorov!” #intervju

Zakaj so terme koristne za naše telo?

Da ima termalna voda zdravilne učinke, vemo že dolgo časa. V resnici pa se nam ne sanja prav dobro, na kakšen način pomaga našemu telesu. Njeno koristnost so že večkrat potrdili zdravniki in znanstveniki, v svojih kremah jo uporabljajo celo velike kozmetične hiše. Torej, zakaj po zabavnem poletju potrebujemo termalni detoks?

#1 Terme zagotavljajo okolje z minimalno količino stresa, zato se boste tam res umirili in sprostili.

#2 Termalna voda je naravni vir zdravja za našo kožo. Zaradi dolgega potovanja globoko pod zemljo, je termalna voda, ko prodre na površje, polna mineralnih snovi, ki jih naša koža potrebuje za sijoč in zdrav videz.

terme_shutterstock_114182782

#3 Hitra temperaturna sprememba, ki jo doživimo jeseni je lahko za telo zelo stresna. Telo tako razbremenimo, saj s toplo termalno vodo omilimo šok.

#4 Termalna voda pozitivno vpliva na naš imunski sistem, prav tako pa razvoj imunskih celic spodbujajo masaže in savne.

terme_shutterstock_377866090

#5 Termalna voda sprošča bolečine in zdravi poškodbe. V mnogih zdraviliščih so organizirane tudi vodene vadbe v bazenih, ki ugodno vplivajo na poškodovane sklepe in mišice.

#6 Občutek ugodja v termah povzroča sproščanje hormonov sreče, prav zaradi tega pa se počutimo tako sproščeno in prijetno.

#7 Termalna voda zdravi tudi mnoge kožne bolezni in večina term nudi tudi posebne kožne terapije s termalno vodo.

terme_shutterstock_307058501

#8 Večina term se nahaja v objemu narave, kar zagotavlja tudi možnost gibanja na svežem zraku.

Terme so torej idealna jesenska izbira za preventivno jesensko kuro sproščanja ali pa prijetno zdravljenje v antistresnem okolju.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.