5 dokazov, da so potovanja zdrava

Vsi se lahko strinjamo, da so potovanja balzam za dušo. Pa ste kdaj pomislili, da so v bistvu tudi za telo?

Če odmislimo tisti dan jet laga in kakšno zastrupitev s hrano, so potovanja v resnici pravi balzam za vašo dušo in telo. Zakaj?

Vaše telo je vedno v gibanju

Seveda so aktivna potovanja nekaj povsem drugega od dopustovanja v resortu, kjer ležite ob vodi in je vaš največji premik dvig komolca, ko posrkate že tretji koktajl. Tisti pravi popotniki niti več ne štejejo, koliko kilometrov so prehodili za popoln razgled, tudi če je bil visoko v bregu. Da ne omenjamo nošenja backpacka, kolesarjenja čez prestolnice, trekingov in teka za avtobusi. Pa do snorklanja sploh še prišli nismo!

Razmigovanje možganov s širjenjem obzorij 

Potovanja so miselni izziv zase. Od organiziranja dnevnih aktivnosti in ogledov, učenja novi stvari, vsrkavanja novih podob in dogodivščin. Za zdrave možgane strokovnjaki priporočajo reševanje križank in ugank, kar je pravzaprav podobno temu, ko poskušate skovati načrt, kako iz enega konca mesta priti na drugega.

Odmik od vsakdanjega stresa 

Rutinski delavniki, monotone službe, pritiski sodobnega časa, prenatrpani urniki in še kaj, so razlogi, zakaj smo sodobni delavci vedno bolj pod stresom. Umik stresu je ključen za zaščito mentalnega zdravja. Hormoni stresa namreč tudi meglijo razum in zavirajo sproščanje hormonov sreče. Ti se navadno sprožajo ravno med potovanji, ko odkrivamo nove čudovite stvari.

Boljšanje razpoloženja s socialnimi stiki

Potovanja so tudi odlična priložnost za tkanje novih poznanstev in prijateljstev. Bodisi z lokalci kraja, ki ste ga obiskali, bodisi z drugimi popotniki, s katerimi si delite strasti. Prenatrpani urniki s službo, družino in domačimi opravki namreč terjajo svoj davek, saj imamo ljudje vedno manj socialnih stikov. Ti pa so ključni za duševno zdravje, saj izolacija od družbe povzroča kup tesnob.

Krepitev kreativnosti

Kreativnost je v sodobnih službah postala ena najbolj iskanih lastnosti zaposlenih. A tudi kreativnost potrebuje svoj čas. Čeprav se najboljše ideje pogosto rodijo pod pritiskom, pa se kakovost dela lahko znatno slabša z utrujenostjo. Potovanja so odlični stimulatorji kreativnosti, saj vaše možgane navdajo z novimi idejami in navdihom.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

“Za vse popotnike imam samo en nasvet: Ne iščite izgovorov!” #intervju

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.