Ste v Parizu kupili miniaturni Eifflov stolp? Policija jih je zasegla 20 ton!

Če ste že obiskali Pariz in se sprehajali okoli njegovih najmogočnejših znamenitosti, kot je Eifflov stolp, so vam ulični prodajalci pred očmi zagotovo že zacingljali s šopom spominkov.

Gre za nezakonito prodajo spominkov, kar ste verjetno posumili tudi ob naslednjem zelo verjetnem dogodku. Policisti namreč okoli pariških znamenitosti, na primer okoli mogočnega Eifflovega stolpa, ob muzejih, kot je Louvre in okoli Montmartra, delajo redne obhode. Tako želijo onemogočiti delo afriškim migrantom, ki s tem služijo kruh. Teh je na pariških ulicah ogromno, med seboj pa se obveščajo, kdaj policija dela obhode. Tako boste v Parizu hitro priča množici preprodajalcev, ki v hipu pospravi culo s spominki in jo pred policisti ucvre med množico turistov.

Zasegli 20 ton spominkov

A francoska policija se ne da. V operaciji proti nezakoniti preprodaji spominkov so pretekli teden zasegli kar 20 ton miniaturnih Eifflovih stolpov. Te prodajalci na ulici sicer prodajajo po smešno nizki ceni, tudi po 5 kosov spominkov za en evro.

Racijo so izvedli pri treh kitajskih preprodajalcih, ki so jih sumili, da uvažajo spominke in z njimi zalagajo mrežo prodajalcev v Parizu. V dveh skladiščih in treh trgovinah so zasegli tisoč škatel, ki so skupaj vsebovale 20 ton miniaturnih Eifflovih stolpov. Aretirali so devet oseb.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Pariz: Povratna letalska karta že za 31 evrov in pet nasvetov, kaj si tam ogledati

 

Glavna pariška znamenitost bo ograjena

V Parizu so ta teden začeli pripravljalna dela za postavitev steklene stene in ograje okoli Eifflovega stolpa. S stekleno steno in ograjo, ki bosta nadomestili sedanje začasne kovinske ograje, nameravajo glavno pariško znamenitost zaščititi pred terorističnimi napadi, kakršni Francijo pretresajo od leta 2015.

V skladu z načrti, ji so jih pariški mestni svetniki potrdili marca, bodo Eifflov stolp na stranicah, vzporednih z reko Sena, obdali s steno iz neprebojnega stekla. Preostali dve strani bosta varovali kovinski ograji v slogu stolpa.

Ograditev stolpa bo predvidoma stala okoli 20 milijonov evrov, končana pa naj bi bila sredi prihodnjega leta.

PREBERI še // Nudisti so dobili največji del parka v Parizu

Eifflov stolp je bil lani četrta najbolj obiskana pariška znamenitost, saj so našteli skoraj šest milijonov obiskovalcev.

Francoske oblasti so varnostne ukrepe okoli najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti poostrile po terorističnih napadih, ki so zadnja leta pretresli Pariz, Nico in nekatere druge kraje po državi ter zahtevali več kot 230 življenj.

Vir: STA

Foto: Thinkstock

V Parizu se lahko spustiš z Eifflovega stolpa po zip line povezavi

Eifflov stolp je najbolj obiskana turistična atrakcija na svetu, letno si ga namreč ogleda kar sedem milijonov turistov, pred kratkim pa je francoska prestolnica poskrbela za dodatno mero turistične evforije v junijskem času.

V Parizu so v čast teniškemu turnirju French Open otvorili zip line povezavo, po kateri se lahko spustimo z Eifflovega stolpa čez Champs de Mars, pa vse do L’Ecole Militaire. Pariški zip line nikakor ne spada med tiste, ki so namenjeni začetnikom, saj se vožnja odvija kar 115 metrov nad tlemi, adrenalinski navdušenci pa na povezavi dosežejo hitrost devetdesetih kilometrov na uro – tolikšna je tudi hitrost žogice pri najmočnejšem teniškem serviranju.

Povezava je dolga 800 metrov, vožnja pa traja dobro minuto. Pod Eifflovim stolpom se bomo tako še nekaj dni lahko zabavali ob opazovanju in poslušanju kričanja turistov pod dobro mero adrenalina, kako pa je videti nova pariška atrakcija, si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Te je ob tem članku obšla želja po obisku Pariza? Obišči ga za le 219 evrov z vključenim prevozom in hotelom!

Foto: Conde Nast Traveler

Veste, koliko Eifflovih stolpov je na svetu?

Znameniti Eifflov stolp je eden najbolj prepoznavnih simbolov Pariza in hkrati tudi eden najbolj znanih svetovnih simbolov nasploh. Je najvišja zgradba v francoski prestolnici in danes meri 324 metrov. Ob otvoritvi je meril dvajset metrov manj, nato pa so nanj postavili še antenski stolp in pridobili na višini.

VANDRAJ priporoča // Po Parizu z vodenimi ogledi

Za vzpon do vrha jeklene konstrukcije z dvigali potrebujete sedem minut. V vsakem od štirih podpornikov so dvigala, ki obiskovalce peljejo v prvo etažo. Od tod v drugo etažo peljeta še dve dvigali in dvoje stopnišč in od tu prav tako še po dvoje dvigal in dvoje stopnišč. Od tal do tretjega nadstropja vodi 1665 stopnic.

In koliko Eifflovih stolpov je po svetu? Pravzaprav le eden. Stolp kot zgradba sicer ni avtorsko zaščiten, zato njegovo podobo lahko izdela vsak, zaščiteno pa je njegovo ime.

VANDRAJ priporoča // Pariška zabava v Disneylandu s tremi nočitvami

Stolp velja za izjemen dosežek arhitekture in inženirstva 19. stoletja, njegovo podobo najdemo na oblačilih, modnih dodatkih, pohištvu, dodatkih za dom in še marsičem, ponekod pa so šli tako daleč, da so ustvarili pomanjšane replike te mogočne zgradbe. Poglejmo, kje jih najdemo.

#Yantai, Kitajska

#Las Vegas, Nevada

#Macau, Kitajska

#Bahria Town, Pakistan

#Hangzhou, Kitajska 3x

#Chandigarh, Indija

#Tegucigalpa, Honduras

#Peking, Kitajska

#Le Bourget, Francija

#Parizh, Rusija

Eifflov stolp ponuja prenočitev z najlepšim razgledom

Največjo znamenitost Pariza, Eifflov stolp, vsako leto obišče sedem milijonov turistov. Od teh nihče v njem ne prespi. Večina jih morda niti ne ve, da ta mogočni stolp v sebi skriva apartma. Oziroma to poletje sta v njem kar dva apartmaja! Prvega, ki je v Eifflovem stolpu ves čas, si je zgradil njegov arhitekt Gustave Eiffel, za trenutke, ko si je želel najlepšega razgleda na Pariz. V ta apartma, tik pod vrhom stolpa, so v času življenja arhitekta imeli vstop le redki. Sedaj je dostopen javnosti, a le kot del ogleda pariške znamenitosti.

Drugi apartma, o katerem se letos veliko govori, pa so naredili v prvem nadstropju stolpa, od kjer je prav tako čudovit pogled na francosko prestolnico. Apartma, ki je dizajnersko opremljen, je nastal v sklopu evropskega nogometnega prvenstva, v njem pa lahko spijo le srečni dobitniki igre, katero je pripravilo podjetje Home Away.

eiffel_04

Apartma, ki je opremljen s kuhinjo, dvema spalnicama, rastlinjakom in dnevno sobo, je zgolj v 48 urah postavil francoski oblikovalec notranje opreme Benoit Leleu.

V nagradni igri je sodelovalo več kot 75.000 ljudi, dobra novica pa je, da zaradi odmevnega odziva to zagotovo ni bila edina priložnost prenočitve v eni najbolj prepoznavnih znamenitosti. Že zdaj poteka akcija, v kateri slavijo ljubezen. Si predstavljate zaroko v Eifflovem stolpu? Bi lahko bilo bolj romantično?

eiffel_02

eiffel_03

Foto: Shutterstock, Homeaway

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.