Azija je spet odprta za turizem! Kam lahko potujemo?

Dolgo smo čakali novico, da bomo spet lahko obiskali naše najljubše destinacije v Aziji! Topli dnevi, neskončne plaže, palme, mestni vrvež, ulična hrana in nora vožnja, prihajamo!

Azija je za turiste zaprta praktično že od samega začetka pandemije. Novica, da so nekatere azijske države spet odprte, je bila težko pričakovana. Spet bomo lahko obiskali mogočne templje, dinamične pokrajine in živahna mesta. Tu je seznam držav, ki jih (polno cepljeni turisti!) že lahko obiščejo:

Maldivi

Maldivi so za cepljene turiste odprti že dlje časa. Zaradi svoje strukture, v kateri je vsak otok izoliran od drugih, imajo Maldivi veliko prednost v varnosti pred okužbami in lahko nudijo povsem “normalno” počitniško izkušnjo. Pobeg v raj z belimi peščenimi plažami, pisanim morskim življenjem in nepremagljivimi sončnimi zahodi, je spet le nekaj klikov stran.

Turisti morajo za vstop v Maldive dokazati negtiven PCR test in podpisati obrazec o upoštevanju zdravstvenih ukrepov.

Nepal

Nepal se je za mednarodni turizem odprl šele pred kratkim. Spet se lahko podate na raziskovanje očarljive arhitekture doline Kathmandu in se podate na edinstvene sprehode po vznožju Himalaje. Obisk Nepala bo eden izmed najbolj izpopolnjujočih za vsakega obiskovalca.

Obiskovalci morajo predložiti negativen PCR test ali dokaz o polnem cepljenju. Obvezni so tudi turistično zavarovanje, turistična viza in obrazec za tuje obiskovalce.

Šrilanka

Pred pandemijo je bila Šrilanka ena najbolj priljubljenih azijskih turističnih destinacij. Kot dom eksotičnim živalim, čudovitim plažam in očarljivim mestecem, je ta “biser Indijskega oceana” idealna izbira za družinsko potovanje. S svojo raznovrstnostjo, ki vključuje plantaže čaja, riževa polja, hribovje, safarije, edinstvena mesteca, templje in peščene plaže, bo navdušila vsakega obiskovalca.

Obiskovalci morajo predložiti dokaz o negativnem PCR testu in polnem cepljenju. V državi še vedno veljajo nekatere omejitve, ki lahko vplivajo na potovanje. Preverite tukaj.

Tajska

Odprtje Tajske je bilo najtežje pričakovano. Tajsko lahko trenutno obiščejo le polno cepljeni obiskovalci iz 45. držav. Znana po rajskih plažah in živahnih mestih, bo navdušila vse, ki si od potovanja želijo veliko raznolikosti. Na Tajskem lahko namreč uživate na samotnih plažah Phuketa ali pa v živahnem mestnem vrvežu Bangkoka.

Obiskovalci morajo dokazati, da so polni cepljeni, dodatno predložiti negativen PCR test, opravljen tik pred potovanjem, in se testirati še ob prihodu na Tajsko. Ko ta zadnji test izkaže negativen rezultat, lahko obiskovalci začnejo s prostim raziskovanjem Tajske.

Združeni arabski emirati

Bi se odpravili po nakupih v nakupovalnem centru v Dubaju? Ali pa občudovali mogočen Abu dhabi? Bogata kulturna zapuščina, navdihujoča arhitektura in lepe plaže so razlog, da so Združeni arabski emirati ena najbolj glamuroznih in popularnih počitniških destinacij.

Obiskovalci morajo predložiti negativen PCR test in dokaz o polnem cepljenju.

Za turiste se bodo kmalu odprle tudi Japonska, Vietnam, Kambodža, Indonezija in Indija.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Maldivi so najbolj iskana destinacija za potovanja po pandemiji

Združene države spet odprte za turiste iz Evrope!

Po skoraj dveh letih prepovedi potovanj, so Združene države Amerike spet odprte za turiste. Kakšni so pogoji?

Od včeraj so ZDA spet odprte za turiste, ki prihajajo iz Brazilije, Kitajske, Indije, Irske, Južne Afrike, Irana in držav EU znotraj Schengenskega območja. Prvo letalo je že poletelo z letališča Heathrow v jutranjih urah.

ZDA spet odprte samo za cepljene turiste

Vsi polnoletni (nad 18 let) obiskovalci ZDA bodo morali ob obisku pokazati veljavno potrdilo o cepljenju. Veljajo potrdila, ki jih upoštevata FDA in WHO. Med ta potrdila spadajo potrdila o cepljenju s Pfizerjem, Moderno, AstraZeneco, Covaxinom, Covishieldom in BIBP. Obiskovalci bodo veljavnost potrdil dokazaovali s cepilnim potnim listom.

Poleg potrdila o polnem cepljenju, bodo obiskovalci morali zdravje dokazovati z negativnim testom starim največ 72 ur oz. z dokazilom o prebolevnosti v zadnjih treh mesecih.

Izjema: Otroci

Otroci do dopolnjenega 18. leta ne potrebujejo potrdila o cepljenju, bodo pa vsi stari med 2 in 17 v roku 3 do 5 dni po prihodu morali opraviti testiranje.

Priljubljena destinacija

Mnogi so komaj čakali odprtje ZDA in agencije že poročajo o navalu turistov. Še posebej so se odprtja razveselili Britanci, za katere so ZDA druga najbolj priljubljena počitniška destinacija. Kar vsak peti otočan si želi v naslednjem letu obiskati ZDA.

Kam v ZDA sedaj, ko so spet odprte?

Preverite nekaj naših prispevkov in dodajte ZDA na svoj bucket list:

New York: 11 popolnoma brezplačnih stvari, ki jih ne spreglejte

Zimski New York in najboljše stvari, ki jih tam lahko počnete

Slovenka iz Chicaga: Zakaj pred ostalimi destinacijami v ZDA izbrati vetrovno mesto?

Los Angeles: Nov način, kako do napisa Hollywood

Montana: Valilnica za tiste, ki bi radi postali kavboji

 

 

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Prihaja festival Prepišno uredništvo z naslovom Bo literatura splavala po vodi?

Nova pravila za prehajanje meja (od 3. julija)

Nov teden, nova pravila za prehajanje meja s ciljem zaustaviti širjenje virusa. Čeprav se je zdelo, da bodo s cepljenjem potovanja spet postala enostavnejša, temu ni tako. Nova različica virusa, delta, povzroča skrbi, zato niti cepljenje ni več dovolj za vstop v Slovenijo iz nekaterih držav, ki so se znašle na temnordečem seznamu. Pred in med potovanjem skrbno spremljajte pravila za prehajanje meja.

Nova pravila za prehajanje meja veljajo od 3. do 11. julija in prinašajo nekaj nepričakovanih sprememb. Upošteva se covidni semafor, kjer pa je sprememba pri državah iz temnordečega seznama. Za države na tem seznamu ni dovolj nobeno potrdilo, test ali cepljenje. V vsakem primeru se zgodi napotitev v 10 dnevno karanteno. Tudi pri bivanju v državah, ki niso na temnordečem seznamu, se lahko zatakne, če nimamo dokazil o bivanju tam.

Zeleni seznam držav (velja od 3. julija 2021)

Za celoten zeleni seznam veljajo sledeča pravila za prehajanje meja: Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Avstrija
 2. Belgija (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Vlaams Gewest
 3. Bolgarija
 4. Češka
 5. Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Midtjylland, Sjælland in Syddanmark
 6. Estonija
 7. Finska
 8. Francija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Normandija, Hauts-de-France, Grand Est, Pays de la Loire, Bretanja, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes, Provence-Alpes-Côte d’Azur in Korzika ter čezmorski ozemlji Martinique in Mayotte
 9. Grčija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Voreio Aigaio, Notio Aigaio, Kriti, Anatoliki Makedonia, Thraki, Kentriki Makedonia, Ipeiros, Thessalia, Ionia Nisia, Dytiki Ellada, Sterea Ellada in Peloponnisos
 10. Hrvaška
 11. Islandija
 12. Italija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Piemonte, Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste, Ligurija, Lombardija, Abruzzo, Molise, Campania, Puglia, Sardinija, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Benečija, Furlanija – Julijska krajina, Emilia-Romagna, Toskana, Umbria, Marche in Lazio
 13. Litva
 14. Luksemburg
 15. Madžarska
 16. Malta
 17. Nemčija
 18. Nizozemska (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Groningen in Friesland (NL)
 19. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Vestland, Trøndelag in Troms og Finnmark
 20. Poljska
 21. Portugalska (samo posamezne administrativne enote): avtonomna regija Madeira
 22. Romunija
 23. Slovaška
 24. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Galicija, Comunitat Valenciana, Balearski otoki in Ciudad de Ceuta
 25. Švedska (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Stockholm in Mellersta Norrland
 26. Švica

Tretje države in entitete:

 1. Albanija
 2. Avstralija
 3. Bosna in Hercegovina
 4. Črna gora
 5. Izrael
 6. Japonska
 7. Kitajska (samo posamezne administrativne enote): posebni administrativni območji Hongkong in Macau ter Tajvan
 8. Koreja
 9. Kosovo
 10. Libanon
 11. Nova Zelandija
 12. Ruanda
 13. Severna Makedonija
 14. Singapur
 15. Srbija
 16. Tajska
 17. Tajvan
 18. Združene države Amerike

Oranžni seznam držav (velja od 3. julija 2021)

Vse države, ki niso izrecno navedene na zelenem, rdečem in temnordečem seznamu, spadajo med oranžne. Za te države veljajo naslednja pravila za prehajanje meja:

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Belgija (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Région de Bruxelles-Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest in Région wallonne
 2. Ciper
 3. Danska (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Hovedstaden in Nordjylland
 4. Francija (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Ile-de-France in Auvergne-Rhône-Alpes ter čezmorsko ozemlje Guadeloupe
 5. Grčija (samo posamezne administrativne enote): administrativni enoti Attiki in Dytiki Makedonia
 6. Italija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Basilicata, Kalabrija in Sicilija
 7. Latvija
 8. Nizozemska (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg (NL)
 9. Norveška (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Oslo, Rogaland in Agder
 10. Portugalska (samo posamezne administrativne enote): administrativna enota Continente in avtonomna regija Azori
 11. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Aragonija, Principado de Asturias, País Vasco, Comunidad Foral de Navarra, Comunidad de Madrid, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Extremadura, Katalonija, Región de Murcia in Ciudad de Melilla
 12. Švedska (samo posamezne administrativne enote): Ostra Mellansverige, Småland med öarna, Sydsverige, Västsverige, Norra Mellansverige in Övre Norrland

Rdeči seznam držav (velja od 3. julija 2021)

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti negativni test PCR, razen če ima prebivališče v Sloveniji, nato pa se napoti v karanteno na domu za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti negativnega testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Andora
 2. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje La Réunion
 3. Nizozemska (samo posamezne administrativne enote): čezmorski ozemlji Aruba in Sveti Martin
 4. Španija (samo posamezne administrativne enote): administrativne enote Andaluzija, Kanarski otoki, Kantabrija in La Rioja

Tretje države in entitete:

 1. Afganistan
 2. Alžirija
 3. Angola
 4. Bahami
 5. Bangladeš
 6. Belize
 7. Belorusija
 8. Benin
 9. Burkina Faso
 10. Burundi
 11. Butan
 12. Čad
 13. Demokratična republika Kongo
 14. Dominikanska republika
 15. Džibuti
 16. Ekvatorialna Gvineja
 17. Eritreja
 18. Etiopija
 19. Fidži
 20. Filipini
 21. Gabon
 22. Gambija
 23. Gana
 24. Gruzija
 25. Gvajana
 26. Gvatemala
 27. Gvineja
 28. Gvineja Bissau
 29. Haiti
 30. Honduras
 31. Indonezija
 32. Irak
 33. Jemen
 34. Južni Sudan
 35. Kamerun
 36. Katar
 37. Kazahstan
 38. Kenija
 39. Kirgizija
 40. Komori
 41. Kuba
 42. Liberija
 43. Libija
 44. Madagaskar
 45. Mali
 46. Maroko
 47. Mavretanija
 48. Mehika
 49. Niger
 50. Nigerija
 51. Nikaragva
 52. Pakistan
 53. Panama
 54. Papua Nova Gvineja
 55. Republika Kongo
 56. Salvador
 57. Savdska Arabija
 58. Senegal
 59. Severna Koreja
 60. Sierra Leone
 61. Slonokoščena obala
 62. Somalija
 63. Srednjeafriška republika
 64. Sveti Krištof in Nevis
 65. Tadžikistan
 66. Togo
 67. Turčija
 68. Turkmenistan
 69. Uganda
 70. Uzbekistan
 71. Venezuela
 72. Vzhodni Timor
 73. Združeni arabski emirati
 74. Zelenortski otoki

Temnordeči seznam držav (velja od 3. julija 2021)

Osebo, ki ima prebivališče v Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se napoti v karanteno na domu za deset dni (ne glede na to, ali ima test, je cepljena ali testirana). Tujcu, ki nima prebivališča v Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli.

Države članice EU/schengenskega območja:

 1. Francija (samo posamezne administrativne enote): čezmorsko ozemlje Guyane
 2. Irska
 3. Lihtenštajn

Tretje države in entitete:

 1. Argentina
 2. Bahrajn
 3. Bocvana
 4. Bolivija
 5. Brazilija
 6. Čile
 7. Egipt
 8. Ekvador
 9. Esvatini
 10. Indija
 11. Iran
 12. Južna Afrika
 13. Kolumbija
 14. Kostarika
 15. Kuvajt
 16. Lesoto
 17. Malavi
 18. Maldivi
 19. Malezija
 20. Mongolija
 21. Mozambik
 22. Namibija
 23. Nepal
 24. Oman
 25. Paragvaj
 26. Peru
 27. Rusija
 28. Sejšeli
 29. Sirija
 30. Sudan
 31. Surinam
 32. Šrilanka
 33. Tanzanija
 34. Trinidad in Tobago
 35. Tunizija
 36. Urugvaj
 37. Zambija
 38. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
 39. Zimbabve

Katera dokazila veljajo pri vstopu v Slovenijo

Testi PCR in HAG

1. negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa; (Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.)

2. negativni test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa; (Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.)

Potrdilo o prebolelosti

Potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19, in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev; (Potrdilo o prebolelosti se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je izdano v Turčiji.)

Potrdilo o cepljenju

1.Potrdilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:

 • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
 • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
 • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
 • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni,
 • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;

Kot potrdilo o cepljenju se upošteva: 

 • izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca cepiva, ali
 • vpis v Knjižico o cepljenju, ali
 • izdano potrdilo o opravljenem cepljenju (tudi v obliki kartončka, ki ga prejme oseba ob cepljenju).

Cepljene osebe si lahko potrdilo natisnejo tudi prek portala zvem.eZdrav.si (dostop z digitalnim potrdilom) ali smsPASS.

2. Potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke). Kot ustrezno dokazilo se šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19.

3. Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz 4. točke, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva. Če je taka oseba prvič cepljena s cepivom iz tretje ali pete alineje 4. točke (cepivo proizvajalca AstraZeneca), se zaščita vzpostavi takoj po drugem cepljenju, če se drugič cepi s cepivom iz prve alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer) ali druge alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Moderna) in drugi odmerek prejme v roku od 4 do 12 tednov po prejemu prvega odmerka.

Aktualna pravila, pogoje, sezname in izjeme pri prehajanju lahko spremljate TUKAJ

Zaradi pandemije se še vedno odpovedujejo tudi festivali. Kako bo letos z Oktoberfestom preberite TUKAJ

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

PREBERITE ŠE: 

Dominikanska republika med pandemijo: popotniška izkušnja slovenskega para #intervju

 

 

 

 

Hrvaška ostaja na seznamu varnih držav za dopust

Dobra novica za vse, ki svoj dopust načrtujete pri naših južnih sosedih. Hrvaške ostaja na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav!

To je izjemna priložnost, da doživite kakšno čudovito plažo brez gneče po dostopnejših cenah. Sicer pa tudi v primeru, če bi Hrvaška padla na rumeni seznam, to za slovenske dopustnike ne pomeni nobenih večjih sprememb ali sitnosti.

Kaj pomeni za naše dopuste, če bi Hrvaška padla na rumeni seznam?

“To ne pomeni, da vam bom odsvetoval pot na Hrvaško,” je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Uvrstitev na rumeni seznam pa pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo.

Slednjim svetujejo, da pokličejo svojega zdravnika, če opazijo katerega od simptomov covida-19 ob vrnitvi v Slovenijo. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje. Pri tem je Kacin posebej izpostavil druženje oziroma zabave v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah. Pri tem najbolj bode v oči odprtje nočnih zabav na plaži Zrće na Pagu, ki je priljubljena tudi med Slovenci. Vladni govorec je sicer zatrdil, da Slovenija natančno spremlja, kaj se dogaja na Hrvaškem. To pomeni, da bodo tudi dopustniki o vseh ukrepih pravočasno obveščeni.

Karantena velja šele ob vrnitvi iz držav z rdečega seznama

Če bi Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. Države so na rdeči seznam uvrščene, ko se približajo 40 okužbam na 100.000 prebivalcev. Če je država uvrščena na rumeni seznam, lahko državljan Slovenije in tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihaja iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, v Slovenijo vstopi brez karantene.

Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena, razen če sodijo med katerokoli izmed 15 izjem v 10. členu vladnega odloka o ukrepih na mejah za preprečitev širjenja covida-19 (več TU).

Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena. Če je država na zelenem seznamu, oseba v Slovenijo vstopi brez omejitev in karantene.

Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine. Od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: “Povsod je lepo, a doma je najlepše” #intervju

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust po Sloveniji.

Koronavirus v številkah po vsem svetu

Koronavirus ostaja glavna tema pogovorov po vsem svetu, do zdaj so ga potrdili v 63 državah. V Sloveniji še vedno ni potrjene okužbe. Doslej so pristojni pri nas opravili 208 testiranj.

V soboto sta se v domovino vrnila še zadnja dva slovenska potnika s križarke Diamond Princess. Oba so iz japonske bolnišnice odpustili, potem ko je bil dvakratni test njunega brisa na koronavirus negativen. Ob prihodu v Slovenijo so jima še enkrat vzeli bris, ki je bil prav tako negativen.

Možno je sicer, da je virus že v Sloveniji, a tudi če je, so znaki očitno tako blagi, da ne povzroča težav, je na novinarski konferenci pojasnila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat.

COVID-19 razsaja predvsem v petih državah

Koronavirus je po zadnjih podatkih v svetu zahteval že več kot 3 tisoč življenj, skoraj 90 tisoč ljudi pa je okuženih. Čeprav se je novi koronavirus razširil v 63 držav, je večina primerov še vedno le v petih državah.

Večina okužb, kar 90 odstotkov je na Kitajskem, večina v kitajski provinci Hubei, od koder virus izvira. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) jih trenutno najbolj skrbijo razmere v Južni Koreji, Iranu, Italiji in na Japonskem.

Razširjenost koronavirusa v številkah po vsem svetu lahko vidite v spodnji tabeli. Podatki se seveda spreminjajo s časom – aktualne podatke lahko spremljate TU.

TABELA: 

  DRŽAVA      /    POTRJENE OKUŽBE / PRIMERI SMRTI
----------------------------------------------------------------------
    Kitajska          80.026        2912
    Iran             1500        66
    Južna Koreja         4212         26
    Japonska           239         5
    Tajska             42         1
    Tajvan             40         1
    Filipini            3         1
    Singapur           102         0
    Kuvajt             45         0
    Bahrajn            41         0
    Malezija            25         0
    Zdr. Arabski emirati      21         0
    Vietnam            16         0
    Irak              13         0
    Izrael             7         0
    Oman              6         0
    Libanon             4         0
    Pakistan            4         0
    Gruzija             3         0
    Indija             3         0
    Afganistan           1         0
    Armenija            1         0
    Azerbajdžan           1         0
    Kambodža            1         0
    Katar              1         0
    Nepal              1         0
    Šrilanka            1         0
    Italija           1694         34
    Francija           100         2
    Nemčija            111         0
    Španija            66         0
    Velika Britanija        23         0
    Švica             18         0
    Norveška            15         0
    Švedska            13         0
    Avstrija            10         0
    Hrvaška             8         0
    Grčija             7         0
    Nizozemska           7         0
    Belgija             3         0
    Danska             3         0
    Finska             3         0
    Romunija            3         0
    Rusija             2         0
    Belorusija           1         0
    Estonija            1         0
    Irska              1         0
    Islandija            1         0
    Litva              1         0
    Luksemburg           1         0
    Monako             1         0
    San Marino           1         0
    Severna Makedonija       1         0
    ZDA              69         2
    Kanada             20         0
    Mehika             4         0
    Ekvador             1         0
    Brazilija            2         0
    Avstralija           26         1
    Nova Zelandija         1         0
    Alžirija            1         0
    Egipt              1         0
    Nigerija            1         0
drugo: ladja Diamond Princess     705         6
------------------------------------------------------------------
SKUPAJ:                 88.763        3045

Najbolj ažurne informacije boste našli še na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravjeMinistrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za zdravje. 

Foto: Unsplash

Preberite še:
Koronavirus: To morate vedeti, če se v teh dneh odpravljate čez mejo
Koronavirus: Kako bo s potovanji v 2020?
Koronavirus: Razmere v Aziji po besedah slovenskih turistov, ki so trenutno tam

Bi šli na oddih na preverjene destinacije? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust po Sloveniji.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.