Koronavirus: Kako bo s potovanji v 2020?

Zdi se, da je koronavirus ustavil ustaljen korak našega življenjskega tempa. Po tem, ko je po popolni okupaciji azijske celine prestopil tudi meja Evrope, je nastala panika.

Začelo se je na Kitajskem. Ko se je koronavirus pojavil v azijskem mestu Vuhan, je svet pričel govoriti o novi epidemiji. A ker v zadnjih letih koronavirus ni prvi tovrsten izbruh nove bolezni, se preostali svet ni kaj dosti obremenjeval s posledicami. Ker pa je z našo kulturo od tedaj, ko smo v medijih brali o SARS-u, še bolj močno prepletla globalizacija, se novi virus precej hitreje širi. Kako tudi ne. Pred skoraj dvemi desetletji so meje drugih celin prestopali le redki. Potovanja v Azijo, Afriko in Ameriko so bila čisti luksuz. A razvoj turizma in prepletanje vseh kultur sveta sta botrovala tudi nižjim cenam letalskih kart in danes je skok na Tajsko, Maldive ali na Kitajsko postal dostopen marsikateremu posamezniku. Posledično smo lahko v zadnjih letih potovali več in dlje, kar pa je seveda na svetu pustilo tudi mnoge negativne posledice.

Poleg onesnaževanja in prenatrpanosti turističnih mest, velika fluktuacija prebivalcev našega planeta pomeni tudi hitrejše širjenje bolezni. Koronavirus je prva takšna bolezen v zadnjem času, ki je v le dveh mesecih zajela vse celine razen Antarktike. In ko je pred dnevi zajela še Italijo, je nastala panika. Velika panika. V lekarnah pri nas je že zmanjkalo razkužilnih sredstev in zaščitnih mask, trgovci le s težavo polnijo police, saj so trgovine praktično izropane.

Kaj to pomeni za naša potovanja?

Pred nekaj tedni je koronavirus skrbel le tiste, ki so nameravali potovati v Azijo. Naj odpovem let, smo se spraševali mnogi, ki smo imeli zimo v planu preživeti na Tajskem, v Vietnamu, na Baliju in podobnih destinacijah. Da zimskega raziskovanja Kitajske ne bo, je bilo znano že zgodaj, saj je bilo potovanje tja praktično nemogoče. Letališča so namreč prekinila svoje povezave s Kitajsko, a videti je bilo, da je težava le z deželo vzhajajočega sonca. Nedavno smo se pogovarjali s slovenskimi turisti, ki še vedno pravijo, da na drugi strani sveta ni čutiti panike, ki bi jo sprožal novi koronavirus, ki je pred časom dobil tudi novo ime. Covid-19 pa naj bi bil tako nalezljiv, da smo v zadnjem času priča popolni ohromitvi turizma. Če ste tudi vi imeli v tem času splaniran dopust, se verjetno tudi sami sprašujete, kako ukrepati.

Slovenija še nima koronavirusa

V Sloveniji prvega primera še vedno nismo potrdili in kot kaže, zaenkrat še ni videti potrebe po zaprtju meja, mest in šol, kot se to dogaja pri naših sosedih. Kot pravi naše ministrstvo, razloga za paniko ni, saj koronavirus vseeno ne deluje tako, kot si mnogi morda predstavljajo. Prenaša se kapljično, kar pomeni, da morate vstopiti v stik z obolelimi, da bi se lahko nalezli. A vseeno je razumljivo, da smo prestrašeni postali tudi Evropejci. Kar pa ne pomeni, da se moramo nemudoma zapreti v zavetje svojih domov.

Ker ste se v preteklosti v tem času navadno odločali, kam boste potovali za prvomajske počitnice, ali pa, kje boste preživeli poletje, imate zelo verjetno pomisleke. Koliko časa bo na pohodu koronavirus seveda ni mogoče napovedati. A to še ne pomeni, da v letu 2020 počitnic ne bo. Le sledite spodnjim ukrepom, ko se odločate, kam se boste podali na dopust.

Možnost odpovedi

Ker se cene potovanj trenutno nižajo, se jih splača izkoristiti, hkrati pa biti pazljivi na nekaj naslednjih podrobnosti pri rezervaciji. Če boste v teh dneh rezervirali letalske karte, si ob nakupu priskrbite tudi ustrezno zavarovanje. To sicer zahteva manjše doplačilo, a vam zagotavlja, da boste v primeru odpovedi denar za karto dobili nazaj. Tudi pri rezervaciji hotela lahko izberete možnost odpovedi s povračilom denarja. Tako urejene so strani Booking in Airbnb.

Seveda pa obstaja tudi možnost zakupov kuponov, kjer ste lahko pri datumu potovanja zelo fleksibilni. Nekatere spletne strani omogočajo nakup kupona za izbrani hotel, s katerim si zagotovite nizko ceno potovanja, ki ga nato izvedete v svojih časovnih okvirjih. Takšna stran je na primer Megabon, ki omogoča, da svoje počitnice rezervirate ugodno, kupon pa unovčite takrat, ko vam to ustreza. V tem primeru ne boste izgubljali denarja, časovno okno unovčitve kuponov pa vam bo omogočalo, da ste pri potovanju bolj sproščeni.

Dodatni ukrepi

V Sloveniji zaenkrat še nismo potrdili prvega primera koronavirusa in kot pravijo na NIJZ, razloga za paniko ni. Tisti, ki ste v zadnjem času odpovedali potovanje na drugi konec sveta, se lahko tako potolažite z oddihom v slovenskih in drugih krajih v regiji, ki vam prav tako nudijo čudovita doživetja. Hoteli v tem trenutku pospešeno skrbijo za varnost, dodatno razkužuejejo sobe in preverjajo svoje goste. Zaradi panike pa so odsotne tudi množice turistov, s katerimi bi se sicer drenjali v bazenih.

Možnosti oddiha tako kljub paniki še vedno obstajajo in velja jih izkoristiti. Seveda pa se držite priporočil Ministrstva za zdravje, držite navodil higienskih ukrepov ter spremljajte novice pri nas in v krajih, kamor ste namenjeni.

Foto: Unsplash

Preberite še: Koronavirus: To morate vedeti, če se v teh dneh odpravljate čez mejo

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.