Koronavirus: To morate vedeti, če se v teh dneh odpravljate čez mejo

Da je na pohodu koronavirus, gotovo že veste. Spodaj pa navajamo nove ukrepe držav v naši okolici, ki jih morate poznati, še preden se odpravite čez mejo.

Besedo koronavirus smo prvič slišali že konec preteklega leta. Epidemija se je pričela na Kitajskem in ker smo v novejši zgodovini že bili priča marsikaterim izbruhom bolezni na tem delu sveta, se je zdelo, da bo tudi korona zamrla tako hitro kot se je pojavila. A bolj globoko kot potujemo v 2020, bolj glasna so opozorila in novice, ki jih danes, ko je virus dosegel že naše sosednje države, težko spregledamo.

Kako je v času, ko razsaja koronavirus, potovati v Aziji, smo povprašali slovenske turiste in njihove izjave si lahko preberete tukaj. Z njimi smo se pogovarjali pred dvema tednoma, ko v naši okolici še ni bilo slutiti večje nevarnosti. V teh dneh pa se virus vse hitreje širi tudi na območjih, ki so se nam do sedaj zdela varna. V medijih ste gotovo že zasledili, da število obolelih pri naših zahodnih sosedih bliskovito narašča.

Odpovedan beneški karneval

Na uradni strani Ministrstva za notranje zadeve navajajo, da je okuženih že več kot 200 prebivalcev, smrtnih žrtev virusa so do sedaj zabeležili pet. “Žarišče je mesto Codogno v Lombardiji, kjer policija s pomočjo zdravstvenih delavcev nadzira vstop in izstop oseb v mesto. V deželi Furlanija –Julijska krajina (FJK) trenutno še ni potrjena prisotnost obolelih za virusom. Dežele Veneto, Lombardia, Emilija Romagna, Piemont in FJK bodo zaradi ozemeljske bližine uskladile ukrepe za zajezitev virusa,” je zapisano na uradni strani Republike Slovenije.

Omenjene pokrajine so tako že sprejele urgentne ukrepe, ki jih zahteva širjenje epidemije. Zaprte so vse izobraževalne, kulturne in verske ustanove ter odpovedani javni dogodki. Med drugim se je predčasno končal tudi sloviti beneški karneval. Promet preko beneških letališč Treviso in Marco Polo je zaenkrat še nemoten. Pričakujete pa lahko morebitno merjenje telesne temperature.

Druge naše sosednje države zaenkrat še niso potrdile prisotnosti okužbe s koronavirusom.

In kako ravnati, če ste v teh dneh namenjeni čez mejo?

Vse slovenske meje so zaenkrat še odprte, prav tako nemoteno deluje naše letališče. Ves promet zaenkrat še deluje nemoteno. Ker pa se razmere iz minute v minuto spreminjajo, naše ministrstvo svetuje, da tik pred odhodom preverite povezave posameznih krajev, ki jih je prizadel koronavirus. Navajamo jih tudi tukaj: FJKVenetoLombardijaEmilija RomanjaPiemont.

Preden se odpravite čez mejo, preverite tudi situacijo pri vašem gostitelju, hotelu ali turistični agenciji, s katero potujete. V kriznih žariščih je stanje precej kaotično tudi zaradi panike, ki je zajela prebivalce. Po mnogih italijanskih mestih je v trgovinah že zmanjkalo testenin, riža, kruha in podobnih osnovnih živil.

Prav tako velja upoštevati vsa priporočila, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje. Upoštevajte torej higieno rok in kašlja. Izogibajte se množicam in stikom z osebami, ki kažejo vidne znake obolelosti. Prav tako pa ne škodi dodatna pazljivost pri razkuževanju in kakšna maska na zalogi.

Varnost na prvem mestu

Če ste v zadnjih dneh obiskali severni del Italije, so napotki ministrstva za zdravje sledeči. “Vsi, ki so bili v severnih italijanskih pokrajinah naj se samoopazujejo in v primeru vročine nad 38 stopinjami, kašlja ali težkim dihanjem kontaktirajo po telefonu, posebej poudarjamo po telefonu, svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo izven njegovega delovnega časa,” se glasijo priporočila z današnje izredne novinarske konference. Več lahko preberete tukaj. 

Promet je torej še vedno pretočen in razloga za paniko še ni, priporočamo pa, da spremljate dogajanje na temo koronavirusa ter ukrepate navodilom in priporočilom primerno. Na Vandraj bomo morebitne spremembe seveda spremljali ter jih dopisali spodaj. Veseli pa bomo tudi, če nam o novih informacijah in vtisih poročate s terena. Javite se nam v Facebook komentarjih!

Update (25.2.2020) : Okužbe s koronavirusom sta potrdili tudi sosednji Avstrija in Hrvaška. Na meji Avstrije z Italijo je tako lahko pričakovati merjenje temperature.

Foto: Unsplash

Preberite še: Coronavirus: Tako alarmantna je situacija v Aziji, pravijo slovenski turisti, ki so trenutno tam

 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.