San Francisco: strogo varovan zapor Alcatraz spet sprejema turiste

Po več kot letu dni popolnega zaprtja za turistične oglede so odprli znameniti Alcatraz.

V San Franciscu v Kaliforniji so po več kot letu dni za turiste prvič ponovno odprli znameniti otok z nekdanjim strogo varovanim zaporom Alcatraz. Tako kot večino turističnih točk po vsem svetu, so tudi Alcatraz zaprli ob izbruha pandemije covida-19.

Zapor, kjer je nekoč sedel zloglasni Al Capone

Alcatraz je v svojih najboljših turističnih časih sprejel na dan po 5000 obiskovalcev. Trenutno je dovoljeno, da jih sprejme največ do tisoč, kar pa ne predstavlja večje težave, saj tujih turistov ni.

V Alcatrazu je bil nekoč zaprt tudi zloglasni gangster in mafijski šef iz Chicaga Al Capone. Ta je bil kot obsojenec številka 85 med prvimi zaporniki, ki so avgusta leta 1934 zasedli nov zvezni zapor.

Alcatraz še nikoli ni bil tako čist

Alcatraz so odprli v skladu s protikoronskimi ukrepi. Zapor je sedaj tako čist, kot še nikoli v zgodovini, saj so vsepovsod postaje za dezinfekcijo. Prav tako so vsepovsod oznake za varnostno razdaljo.

Kapacitete trajektov, ki do nekdanjega zapora vozijo obiskovalce, so omejene na 25 odstotkov, kar pomeni, da namesto običajnih 600 sedaj vozijo po 150 potnikov, ki morajo nositi zaščitne maske in upoštevati priporočeno medsebojno varnostno razdaljo. Omejen je tudi dostop obiskovalcev do zaporniških celic.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tak je prenovljen portoroški hotel z notranjo plažo in hamamom

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Utrip San Francisca že za 365 evrov (povratni let)!

Našli smo ugodno povratno letalsko karto v čudovito Kalifornijo!

POVRATNI LET IZ BENETK ŽE 365 EVROV! Cene se spreminjajo, svoj datum preverite TU.

Največja znamenitost San Francisca, ki ste jo zagotovo že kje ugledali, je brez dvoma slavni most Golden Gate. Skočite na tramvaj, oglejte si kitajsko četrt, seveda pa ne spreglejte niti zapora Alcatraz.

Na pomolu 39 opazujte morske leve, odkljukajte Lombard Street, najbolj vijugasto ulico na svetu, ki se med serpentinami dviguje med vrtovi hortenzij in je marsikateri slovenski voznik ne bi obvladal, filmski navdušenci in tisti, ki ste gledali serijo Polna hiša (Full House) pa ne pozabite na The Painted Ladies, fotogenične hiške v različnih barvah, ki stojijo ob parku Alamo Square in ste jih zagotovo že kdaj videli na televiziji.

Več o San Franciscu prebrskajte tu:

Fotoreportaža: divja zahodna obala Amerike z OSM films

Fotoreportaža: Kalifornija skozi objektiv Dina Kužnika

Indie glasbena scena San Francisca

Foto: Unsplash

Sanjska služba? 130 tisočakov, če se s partnerjem preselita na osamljen otoček.

Če ste prepričani, da digitalni svet z Wi-Fi-jem, stresom vsakdana in prenizkimi plačami, ni za vas, imamo morda rešitev. East Brother Light Station stoji na majhnem otočku sredi zaliva San Pablo Bay ob San Franciscu in išče par, ki ga bo vodil! Sanjska služba?

Vodenje butičnega hotela, vzdrževanje svetilnika in skrb za goste

Na otočku sta svetilnik iz leta 1874 in majhen petsobni hotel, ki deluje štiri dni na teden, skozi vse leto. Njuna trenutna skrbnika Che Rodgers in Jillian Meeker se z delovnega mesta poslavljata v aprilu. Do takrat pa iščeta par, ki ju bo nadomestil.

Plačilo ni slabo – saj vas v enem letu obteži za 130 tisoč dolarjev, ki si jih razdelita oba, vendar pa je dela veliko. Zahteva vodenje hotela, kar vključuje popolnoma vse. Knjigovodstvo, delo na recepciji in sprejemanje gostov, kuhanje, čiščenje za njimi, nenazadnje pa tudi sam transport gostov na in z otoka.

Pogoji za kandidate so …

Kakšni so pogoji? Prvi je ta, da iščejo nekadilski par, saj je dela za (najmanj) dve osebi, glede na to, da so prostori, kjer bosta živela, skupni, pa je prikladno, če sta funkcionalen par tudi v zasebnem življenju, saj bosta na osamljenem otočku skupaj preživela precej časa. Omeniti velja tudi to, da na otoku ni interneta, niti televizije, a dolgčas vam glede na obilico dela tako ali tako ne bo.

Drugi ključni pogoj pa je tudi to, da ima vsaj eden od para opravljen navtični izpit in pridobljen mednarodni naziv, ki mu dovoljuje z ladjico prevažati goste na in z otoka. Prednost imajo sicer Američani s stalnim prebivališčem čez lužo. A kot so zapisali na njihovem profilu, ni nemogoče, da bi bil ob opravljenih zgornjih pogojih izbran tudi tuj državljan. Vas mika? Več o prijavi najdete tukaj.

Objavil/a East Brother Light Station dne Torek, 11. december 2018

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Slovenca, ki sta pustila službi in služita kar med neskončnim potovanjem

Indie glasbena scena San Francisca

Silicijeva dolina, ikonični most, filmski klanec… Klik, San Francisco!

Poleg Googlovih uslužbencev in obetajočih startup upov pa v to mesto že skoraj 60 let množično zahajajo tudi ljubitelji live glasbe. Dolgoletna tradicija San Francisco Sounda, torej rock glasbe, ki so jo tamkajšnji bandi v živo izvajali pred množicami pripadnikov rock subkulture že leta 1960, se je ohranila vse do danes. Ne le ohranila, San Francisco ima danes eno najmočnejših glasbenih scen v Ameriki, ki privablja jazz, rock in predvsem indie navdušence z vsega sveta.

indie

Preden spakiraš potovalne torbe, ter se napotiš spoznati SanFran, si oglej spodnji seznam najboljših koncertnih prostorov. Tega mesta namreč ne smeš zapustiti brez obiska vsaj enega koncerta!

Bottom of the Hill je prostor, kjer se boš zagotovo navdušil nad vsaj enim izmed novih obetavnih glasbenikov. Od alternative, rock-a-billyja, hard rocka, pa vse do popa in punka. Bottom slovi po najboljšem repertoarju živih nastopov že znanih in vzpenjajočih se glasbenikov. Če imaš rad res glasno glasbo, moraš na koncert svojega najljubšega banda priti prav sem. Cene vstopnic se gibljejo med 10 in 20$, program koncertov pa si lahko ogledaš na tej povezavi http://bottomofthehill.com/calendar.html.

Plants & Animals performing at the Bottom of the Hill in San Francisco, CA http://www.thezenderagenda.com

Make out Room ponuja najnovejše, najbolj trendovske in vroče indie hite v San Franciscu. V live izvedbi, seveda. Za vse 21+ glasbene navdušence Room organizira brezplačne koncerte enkrat do dvakrat tedensko, ustaljena praksa lokalcev pa narekuje druženje v klubu že dve uri pred koncertom na »happy hours« druženju.

The Great American Music Hall je v resnici tako »great« kot njegovo ime. Mešanica starega in novega namreč ponuja historično arhitekturo in novo glasbo. Hall je najstarejši nočni klub San Francisca, ki je v stotih letih ostal najljubše zbirališče lokalcev. Kljub avtentični stari stavbi je klub opremljen z najboljšim ozvočenjem in osvetlitvijo. V preteklosti so tukajšnjo publiko že navduševali The Kooks, kmalu pa na veliki oder prihaja Yuna. Program prihajajočih dogodkov si lahko ogledaš tukaj http://www.slimspresents.com/venue/01gamh.

Bivši TV studio Rickshaw Stop ima neverjetno ozvočenje in ti omogoča plesanje na kar 370 kvadratnih metrih. Od leta 2004 so v njem nastopili že Tune-Yards, Crocodiles, Wallpaper, Veronica Falls, Tokyo Police Club in drugi.

Ko preizkusiš vso okusno hrano, ki jo ponuja Divisadero Street (znana po svojih restavracijah) se napoti v The Independent, kjer bodo nastopi skupin z odličnim zvokom tvoje telo preplavili z mravljinci. Če ne uspeš dobiti VIP vstopnice na balkončkih nad odrom, ti priporočamo, da v klub prideš pred koncertom in si priskrbiš dober razgled na oder.

The Hemlock Tavern je znan kot zelo »edgy« lokal, kjer nastopajo lokalno in internacionalno znani bandi. V bar lahko vstopaš brezplačno, za koncertni prostor, ki je bistvo Hemlocka, pa boš moral plačati karto. Lokal je strogo 21+ orientiran, zato ne smeš pozabiti svojega osebnega dokumenta!

Z družbo ali brez, v katerega koli izmed koncertnih prizorišč boš zašel, se boš zabaval kot še nikoli, saj dobra in glasna glasba ter sproščen vibe San Francisca nista razočarala še nikogar.

Foto: Shutterstock, William Iven Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.