Slovenca, ki sta pustila službi in služita kar med neskončnim potovanjem

V tokratnem Vandraj intervjuju smo klepetali z Niko Penšek, popotnico in blogerko, ki ustvarja popotniški blog AndSheXplores.com. S fantom Žigo sta pred časom pustila redni službi v Sloveniji in se podala na neskončno avanturo, ki pa je postala tudi njun vir zaslužka.

Že leto in pol ustvarjata blog in Instagram profil s skoraj 50 tisoč sledilci, s katerima tudi služita. Obožujeta fotografijo in se zbujata pred sončnim vzhodom, da imata lahko kraje samo zase ali pa iščeta skrite kotičke brez množic turistov. Kaj sta nam zaupala o svoji neskončni dogodivščini po svetu?

Kako bi se predstavila tistim, ki vaju še ne poznajo?

Sem Nika iz Velenja. Popotništvo imam praktično zapisano v DNK-ju, saj sta starša velika popotnika in sta to strast prenesla tudi name. S fantom Žigo sva vedno veliko potovala, lani pa sva pustila službi z namenom, da se lahko več posvečava temu, kar imava najraje. Sva ponosna skrbnika najboljše psičke na svetu. Obožujem živali in sem zato veganka. Avanturistka, ki si polni baterije z meditacijo in jogo. Po izobrazbi sem finančnica in sem delala na področju M&A. Sedaj pa sem pripovedovalka zgodb na Instagramu in blogu.

Kje smo vaju ujeli tokrat?

Ravno na poti iz Južnega na Severni otok Nove Zelandije. Loungi na letališčih so zadnje čase prostor, kjer opraviva največ dela.

Kolikšen del leta preživita na potovanjih?

Zadnje leto 100%. Preden sva pustila službi, pa sva si privoščila na leto dve daljši potovanji in nekaj krajših evropskih.

Kako izbirata naslednjo destinacijo?

Greva kamor si želiva iti, kamor naju najbolj vleče, ko planirava. Imava bucketlist. Veliko vlogo igrajo seveda sušna/deževna obdobja, razni prazniki, ki se jih želiva udeležiti ali izogniti. Sama obožujem načrtovanje potovanja, skoraj toliko kot potovanje samo!

Katero od preteklih potovanj vama je najbolj pri srcu?

Roadtrip po zahodu ZDA, ki je bil najino prvo skupno pravo daljše potovanje.

Kako dolgo ustvarjata svoj blog in kaj je bil povod za zapisovanje popotniških vsebin?

Blog AndSheXplores.com je zaživel pred letom in pol, zaradi poziva sledilcem na Instagramu, da jim povem kaj več o sebi, o najinih potovanjih. Tako je precej lažje deliti, kaj vse sva obiskala z nasveti in triki, kako in kdaj obiskati določeno destinacijo. Na Instagramu še vedno prejemam na stotine sporočil sledilcev o kraju, hotelu ali dejavnosti na sliki, kar jim sedaj najlažje odgovorim z blogom.

Katera je najbolj brana objava vseh časov na blogu?

Pravzaprav gre za objavo v slovenščini, o tem, kaj vse lahko gre na potovanju narobe (tukaj)! Seveda že pripravljava tudi prevod v angleščino.

Kaj počneta, ko sta doma?

Kje? (smeh). Doma nisva videla že od novega leta, ob vrnitvi pa bova namenila čas družini in prijateljem.

Na kakšen način si financirata svoje poti? Z blogom tudi služita?

Imava nekaj prihrankov, sicer pa delava s turističnimi agencijami, hoteli, restavracijami in ostalimi, zaradi katerih ne plačujeva za potovanja, oziroma naju ti plačajo, da delava z njimi in jih nato predstaviva sledilcem in bralcem. Sva zelo selektivna, s kom sodelujeva, saj želiva ostati avtentična in nama je pomembno, da znamke, ki jih predstavljava, delijo tudi najina načela. Največ služiva z Instagramom, ki je najin primarni kanal in ga dopolnjujeva z blogom.

Kdaj bloganje iz hobija preraste v posel?

Ko to delaš dovolj dobro, da želijo podjetja sodelovati s tabo. Lahko pa povem, da je bloganje bolj naporno delo, kot pa sedeti vsak dan 12 ur v pisarni in preverjati modele v excelu, saj se delo nikoli ne konča. Je kot upravljanje svojega časopisa, samo da si za vse sam – urednik, avtor, fotograf, idejni vodja, marketing, stiki z javnostjo, prodajnik, itd.

Kdo so vajini bralci? Prevladujejo Slovenci ali tujci?

Prevladujejo tujci, Slovenci pa so nekako najbolj zvesti bralci, ki jih je v zadnjem letu vedno več, zato sva se odločila za občasne objave tudi v slovenščini.

Na katerem kontitentu se počutita najbolj domače? Zakaj?

Doma v Evropi, v Sloveniji, ker je dom. Sicer se pa s časom hitro navadiš, da vsak kraj hitro postane dom. Hotelska soba v bližini letališča za eno noč, glamping sredi ničesar na Šrilanki, najljubša restavracija na Baliju, največkrat obiskan lounge v Bangkoku. In vsakič, ko se vrneš, se ga veseliš, kot da bi prišel domov. 

Imata na potovanjih tudi kaj stikov z lokalci? Kje so vama najbolj prirasli k srcu? 

Ja seveda, brez tega ne gre in so včasih najboljši del potovanja! Najbolj se razumem z Američani, zaradi njihove odprtosti in pristopa, navdušena pa sva tudi nad Avstralci in njihovim gostoljubjem.

Si predstavljata potovanje, na katerem ne naredite niti ene fotografije?

Ne. Pa ne zato, ker to predstavlja vir najinih prihodkov, ampak, ker sva zaljubljena v fotografijo.

Kakšen tip popotnikov sta?

Tak, ki rad pot splanira, ampak vedno pusti prostor za spontanost. Vstajava pred sončnim vzhodom, da imava lahko kraj samo zase, nikoli ne zamudiva sončnega zahoda. Rada dobro jeva, pustiva se razvajati. Skušava najti skrite kotičke, saj ne marava biti med množico turistov.

5 stvari, ki jih najprej spakirata?

Oblačila, fotografska oprema, prenosni diski, dokumenti, čepki za ušesa.

Najboljši nasvet, ki ga lahko namenita drugim popotnikom?

Vsak bi rad obiskal najbolj ikonične destinacije, ob tem pa pozabljajo, da to želijo tudi vsi ostali. Ko tako obiščejo želeno destinacijo – da bi v miru uživali na plaži, se sprehajali med riževimi polji ali fotografirali Angkor Wat, pa jim na poti stoji na stotine ali tisoče ostalih turistov. In čarovnija kraja izgine. Zato raziskujte neznano, ali pa vstajajte pred sončnim vzhodom.

Top 3 jedi, ki sta jih spoznala po svetu?

Veganski cheese burger v New Yorku, tajski zeleni curry, ki sva ga sama naredila na organski kmetiji v Chiang Maiju, japonska “poke bowl”.

Najbolj neprijetna izkušnja s potovanj?

Dejansko se ne spomnim nobene, ki bi jo posebej izpostavila. Nikoli nisva imela večjih neprijetnosti, razen zamude letala, včasih žuželke v sobi ali pa odpovedanega izleta. Če gre karkoli narobe, se rada spomniva, da je slab dan na potovanju boljši kot dober dan v službi! Neprijetnosti poskušava spremeniti v dogodke, ki se jih bova spominjala, se ob njih nasmejala in jih pripovedovala drugim.

Katera destinacija je presegla vajina pričakovanja in katera vaju je razočarala?

Najbolj jih je presegla Nova Zelandija, najbolj razočaral pa Mauritius.

Katere so največje zmote, ki jih imajo ljudje o potovanjih in popotnikih?

Verjetno to, da so potovanja nevarna in da se moraš pred potovanjem cepiti. Sama se nikoli nisem cepila, pa sem prepotovala Azijo, tudi del Afrike. Med drugim sem tudi prenočila zunaj v deževnem gozdu na Sumatri, naredila ogromno v naravi in bila ogromno v stiku z lokalci in živalmi. Vedno pa je treba paziti nase, higiena je zelo pomembna in te ščiti pred 1000 bolezni, ki si jim izpostavljen in ne samo proti 1, za katero obstaja cepivo.

Katerih življenjskih lekcij naučijo potovanja?

Kar 70% vseh. Potovanja so me verjetno naučila več o razumevanju sveta, kot pa 20 let šolskega sistema. Predvsem pa, da je treba skrbeti za naravo in se učiti od nje.

Imamo Slovenci kaj takšnega, kar po svetu pogrešate?

Družino in prijatelje.

HITRIH 6

Najljubša država: Italija

Najljubše mesto: San Francisco

Najljubša plaža: Whiteheaven beach, Avstralija

Najljubša kulinarika: Italijanska

Naljubši način transporta: Helikopter

Najljubši jezik: Angleščina

Foto: Arhiv AndSheXplores.com

AndSheXplores.com lahko sledite na blogu pa tudi na Instagramu.

Na Facebooku lahko sledite tudi VANDRAJ. Če želite z nami podeliti tudi vaše popotniške utrinke, nas označite na našem Instagram profilu z #vandraj ali @vandraj.

PREBERITE ŠE VEČ VANDRAJ INTERVJUJEV:

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.