San Francisco: strogo varovan zapor Alcatraz spet sprejema turiste

Po več kot letu dni popolnega zaprtja za turistične oglede so odprli znameniti Alcatraz.

V San Franciscu v Kaliforniji so po več kot letu dni za turiste prvič ponovno odprli znameniti otok z nekdanjim strogo varovanim zaporom Alcatraz. Tako kot večino turističnih točk po vsem svetu, so tudi Alcatraz zaprli ob izbruha pandemije covida-19.

Zapor, kjer je nekoč sedel zloglasni Al Capone

Alcatraz je v svojih najboljših turističnih časih sprejel na dan po 5000 obiskovalcev. Trenutno je dovoljeno, da jih sprejme največ do tisoč, kar pa ne predstavlja večje težave, saj tujih turistov ni.

V Alcatrazu je bil nekoč zaprt tudi zloglasni gangster in mafijski šef iz Chicaga Al Capone. Ta je bil kot obsojenec številka 85 med prvimi zaporniki, ki so avgusta leta 1934 zasedli nov zvezni zapor.

Alcatraz še nikoli ni bil tako čist

Alcatraz so odprli v skladu s protikoronskimi ukrepi. Zapor je sedaj tako čist, kot še nikoli v zgodovini, saj so vsepovsod postaje za dezinfekcijo. Prav tako so vsepovsod oznake za varnostno razdaljo.

Kapacitete trajektov, ki do nekdanjega zapora vozijo obiskovalce, so omejene na 25 odstotkov, kar pomeni, da namesto običajnih 600 sedaj vozijo po 150 potnikov, ki morajo nositi zaščitne maske in upoštevati priporočeno medsebojno varnostno razdaljo. Omejen je tudi dostop obiskovalcev do zaporniških celic.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tak je prenovljen portoroški hotel z notranjo plažo in hamamom

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Za noč v zaporu, kjer je sedel Nelson Mandela, bi plačali tudi 300 tisočakov

Bi prespali v zaporniški celici, kjer je prvi temnopolti predsednik Južne Afrike Nelson Mandela preživel 18 let? Po valu ogorčenja nad ponudbo, je ta začasno umaknjena.

Kakšen dopust bi si privoščili, če bi imeli kupe denarja? Mogotci, ki jim luksuzni resorti, jahte, kaviar in penina v potokih več ne sprožajo dražljajev, kanček adrenalina raje poiščejo kar v zaporu. Premožni poslovneži so za noč v zaporniški celici, kjer je Mandela preživel 18 let, očitno pripravljeni plačati kar 300.000 dolarjev, kar je okoli 255.000 evrov!

Ob 100. rojstnem dnevu Mandele dražba za nočitev v njegovi celici

Za kaj gre? Mandela bi 18. julija praznoval 100. rojstni dan. Ob tej priložnosti je južnoafriško podjetje CEO Sleepout, ki se ukvarja s posebnimi nočitvami izvršnih direktorjev, na spletu organiziralo dražbo za nočitev v celici Mandele. Izklicna cena na dražbi je bila 250 tisoč dolarjev. Po treh dražiteljih se je cena že povzpela na 300 tisoč dolarjev. Dražba naj bi se končala 16. julija, a kot kaže, do njenega konca ne bomo prišli.

Celica na 5 kvadratih, Mandelov drugi dom

Najvišji dražitelj naj bi prespal v celici številka sedem, veliki okoli pet kvadratnih metrov. Ostalih dražitelji – ki bi jih lahko sprejeli največ 66, pa bi prespali v drugih celicah slavnega zapora na otoku Robben blizu Cape Towna. Številka 67 pa ni le število poslovnežev, ki naj bi prespali v zaporu. Številka ponazarja tudi 67 let, ki jih je Mandela posvetil boju proti apartheidu.

Po ogorčenju nad dražbo, so jo prestavili

Mandela, Nobelov nagrajenec za mir, ki je zaradi svojega boja proti rasističnemu režimu 27 let preživel v zaporu, je po svetu veljal za simbol svobode. Umrl je pri 95 letih 5. decembra leta 2013. Zbrana sredstva na dražbi naj bi namenili dobrodelni organizaciji, ki pomaga zapornikom do izobrazbe. A kot kaže, do tega ne bo prišlo.

 

Po objavljeni akciji, se je na projekt namreč vsul val obtožb in ogorčenja. Zbiranje denarja za nočitev v kraju, kateremu je Mandela tako dolgo poskušal ubežati, je za marsikoga neokusna. CEO Sleepout je dražbo že umaknil s spletne strani in podal opravičilo, da s projektom nikakor niso nameravali biti žaljivi. Dražbe ob tem sicer niso odpovedali, zgolj prestavili.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Kako so legendarni The Rolling Stones opazili Bled

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.