Turčija: Pamukkale po nori ceni in še 5 razlogov za obisk enega najlepših krajev na svetu

Na kaj pomislite, ko kdo omeni Turčijo? Na morje in sonce? Res je, Turčija velja za eno najbolj priljubljenih obmorskih destinacij na svetu. A ima poleg morja še veliko biserov. Mednje gotovo spada mesto Pamukkale. Njegova čudesa so del svetovne dediščine.

Ta kraj, ki je videti kot iz pravljice, bo na vas tudi vplival blagodejno in pozitivno. Prepričani smo, da vročih vrelcev in belih apnenčastih teras ne boste obiskali samo enkrat. V Pamukkale se boste gotovo še vrnili.

V Pamukkale: ko za teden dni zapraviš manj kot doma!

Ko se odločamo za dopust, je eno glavnih meril pri izbiri gotovo cena. Ste kdaj računali, koliko denarja porabite doma v enem tednu? Če bi zajtrk in večerjo jedli zunaj, bi na teden porabili krepko čez 100 evrov. Za sedem nočitev bi odšteli še nekaj več kot 200 evrov. Torej smo po tem izračunu že čez 300 evrov. Pa še: za ta denar morate sedeti doma in ničesar ne morete obiskati. Niti ne pomislite na vožnjo z avtomobilom ali taksijem, kaj šele na letalski prevoz. Mi pa smo za vas izbrskali neverjetno ponudbo (KLIK). Za hotel s petimi zvezdicami v Turčiji, vključno z letalskim prevozom iz Ljubljane, zajtrkom in večerjo boste odšteli manj, kot bi porabili, če bi doma v svoji dnevni sobi gledali televizijo. Pa še ogledali si boste antično mesto Hierapolis, Antalyo s slapom Karpuzkaldiran in čudovite Pamukkale.

Pamukkale: prednosti obiska izven sezone

Največji obisk v kraju Pamukkale beležijo v poletnih mesecih. Od novembra do aprila boste tam videli malo ljudi. Zato boste 17 izvirov termalne vode, katerih temperatura se razlikuje od 35 °C do 100 °C, takrat imeli samo zase. Apnenčaste terase so videti kot beli bazenčki, napolnjeni s termalno vodo sinje modre barve. Nizajo se drug pod drugim. Kot bi bili iz oblakov belega puha, od koder tudi ime. Pamukkala po turško pomeni bombažni grad. To enostavno morate videti na lastne oči. Brez prerivanja. Še manj pa razočaranj, ker si zaradi gneče niste uspeli ogledati ravno tistega, kar vas je najbolj zanimalo. Temperature ob Egejskem morju so dolgo prijetne, pa še denarnici je dopust v tem času bolj prijazen.

Pamukkale: blagodejni zdravilni učinki termalne vode

Legenda pravi, da se boste pomladili za pet let, če se boste v tej termalni vodi kopali samo 10 minut. Že samo to bi bil dovolj dober razlog, da obiščete Pamukkale. Verjetno je to eden pomembnejših dejavnikov, da ta čudovit naravni fenomen obišče toliko ljudi. Voda ima odlične zdravilne lastnosti in pomaga ljudem, ki imajo težave s slabo prekrvavitvijo, kožnimi boleznimi in predvsem revmo. Tudi zdrave ljudi termalna voda sprošča, krepi in poživlja telo in duha.

Pamukkale in brez česa se tja ne odpravite

Ko boste obiskali Pamukkale, priporočamo, da imate s seboj nahrbtnik. Mimo bazenčkov se po terasi lahko sprehajate samo bosi. Hoja v čevljih je tam prepovedana. Čevlje boste lahko pospravili v nahrbtnik in tako upoštevali pravila. Hkrati boste tako poskrbeli za svojo varnost. V primeru zdrsa boste namreč lažje lovili ravnotežje, če bosta vaši roki prosti.

Brez odtisa – naj Pamukkale občudujejo tudi naslednje generacije

Medtem ko ves svet občuduje Pamukkale, se vedno najde nekdo, ki živi po načelu ”pravila so zato, da se kršijo”. Kot vsaka turistična atrakcija imajo tudi v mestu Pamukkale svoja pravila, ki jih moramo upoštevati. Eno od teh je, da se tam sprehajate bosi. Tako varujete krhke kamnine, zaradi katerih so Pamukkale pravzaprav tako čudovite. Spadate v tisto skupino ljudi, ki z vsakega potovanja s seboj prinese spominek, a ga ni kupil v trgovini? In ste prišli na idejo, da bi domov lahko odnesli košček bombažnega gradu? Ne počnite tega in ne krušite kamnin. Le tako boste ohranili lepoto tega čudovitega kraja, da ga bodo lahko občudovale tudi naslednje generacije.

Samo en klik in bogatejši boste za nepozabno izkušnjo. Pamukkale, Hierapolis in Antalya samo tukaj po NORI ceni.

Foto: Megabon, Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.