7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

Ko potovanja niso več to, kar so bila, ko je omejitev preveč, da bi jim sploh lahko sledili, ko standardne priljubljene destinacije niso več optimalna izbira, je čas za nenavadne destinacije. Zbrali smo jih 7, ki jih preprosto morate obiskati.

Velikanova pot, Severna Irska

Ko gre za nenavadne destinacije, je na vrhu lestvice Velikanova pot. Stebrički, ki so posledica intenzivne vulkanske dejavnosti in krčenja po tem, ko se je lava ohladila, so po legendi ostanki poti, ki jo je zgradil velikan. Obiskovalci se lahko sprehodite po bazaltnih stebrih v dolžini pol kilometra in občudujete kamnine v obliki orgel ali velikanovega čevlja. Potopite se v pravljični svet in raziskujte čudež narave, za kar načrtujte vsaj dve uri.

Thorov vrelec, Oregon

Na obali Oregona, voda in kamen ustvarjata zanimiv pojav, ki so ga poimenovali Thorov vrelec ali “vrata ječe”. Kamnita jama najprej posrka vodo vase, nato pa jo z močno silo izstreli navzgor. Tudi tukaj je sprehajanje brezplačno, ampak pazite na svojo varnost in se vodi ne približajte preveč na blizu. Cena za nenavadne destinacije je pač nenavadnost.

Pamukkale, Turčija

Pamukkale spada med nenavadne destinacije v katerih se lahko okopate. Skoraj 200 m visoko nad ravnico v Denizliju na jugozahodu Turčije, so vode polne kalcita ustvarile Pamukkale, ki v slovenskem prevodu pomeni “bombažna palača. Ta čudovito bela, neresnična pokrajina je sestavljena iz mineralnih gozdov, okamenelih slapov in niza terasastih bazenov. 

Bermudski trikotnik, Bermuda

Čeprav večina uglednih virov zavrača misel, da na tem območju obstaja kakšna skrivnost, Bermudski trikotnik v ustnem izročilu ostaja skrivnostno območje med Miamijem, Bermudo in Puerto Ricom, kjer izginjajo ladje in letala. Zagotovo spada med nenavadne destinacije, saj že desetletja buri duhove o nenavadnih pojavih nad in v morju. Ne glede na to, ali so zgodbe resnične ali ne, bo obisk čudovitega otoka Bermuda absolutno nekaj posebnega.

Čokoladni griči, Filipini

Čokoladne griče na Filipinih sestavlja več kot 1268 gričkov nenavadne oblike. Griči se razprostirajo po celotnem območju mest Bautan, Sagbayan, Bilar in Carmen, na več kot 20 kvadratnih kilometrih. Razlikujejo se po svoji velikosti, merijo v povprečju vse od 30 do 50 metrov v višino, največji med njimi pa meri celo 120 metrov. Njihovo ime izhaja čokoladne rjave barve, ki jo dobijo v sušnem obdobju. V času mokre sezone so grički sicer še vedno goli, a zaradi trave postanejo lepe zelene barve. Čokoladni griči so absolutno dober razlog za obisk Filipinov takoj, ko bo mogoče.

Dolina Goblinov, Utah

Državni park Goblin Valley, imenovan po tisočih bizarnih, goblinom podobnih kamnitih formacij, je skriti dragulj v puščavi San Rafael. Goblini naj bi nastajali v več kot 170 milijonov let, ko se je peščenjak razjedal in oblikoval v nejasne antropomorfne figure. Pri sprehodu skozi puščavo je potrebno spoštovati njihovo nedotakljivost in jih ohranjati take, kot so.

Steklena plaža, Kalifornija

Steklena plaža v Kaliforniji je dokaz, kako lahko narava poskrbi zase in preseneti. Nekoč odlagališče smeti v bližini kalifornijskega mesta Fort Bragg, danes navdušuje množice turistov. Leta 1967 so oblasti smetišče zaprle in s čistilnimi akcijami odstranile večje kose odpadkov. Narava pa je poskrbela za preostanek. Morski valovi so zavržene kose stekla in steklenic skozi leta preoblikovali v majhne gladke drobce, ki spominjajo na raznobarvne dragulje. Ti zdaj namesto peska prekrivajo plažo in se v sončni svetlobi čudovito lesketajo. Ironično morajo danes na plaži opozarjati na to, da obiskovalci stekla NE odnesejo domov.

 

 

PREBERITE ŠE: Afganistan iz zornega kota, ki ga vidimo le redko

Foto: Unsplash

Turčija: Pamukkale po nori ceni in še 5 razlogov za obisk enega najlepših krajev na svetu

Na kaj pomislite, ko kdo omeni Turčijo? Na morje in sonce? Res je, Turčija velja za eno najbolj priljubljenih obmorskih destinacij na svetu. A ima poleg morja še veliko biserov. Mednje gotovo spada mesto Pamukkale. Njegova čudesa so del svetovne dediščine.

Ta kraj, ki je videti kot iz pravljice, bo na vas tudi vplival blagodejno in pozitivno. Prepričani smo, da vročih vrelcev in belih apnenčastih teras ne boste obiskali samo enkrat. V Pamukkale se boste gotovo še vrnili.

V Pamukkale: ko za teden dni zapraviš manj kot doma!

Ko se odločamo za dopust, je eno glavnih meril pri izbiri gotovo cena. Ste kdaj računali, koliko denarja porabite doma v enem tednu? Če bi zajtrk in večerjo jedli zunaj, bi na teden porabili krepko čez 100 evrov. Za sedem nočitev bi odšteli še nekaj več kot 200 evrov. Torej smo po tem izračunu že čez 300 evrov. Pa še: za ta denar morate sedeti doma in ničesar ne morete obiskati. Niti ne pomislite na vožnjo z avtomobilom ali taksijem, kaj šele na letalski prevoz. Mi pa smo za vas izbrskali neverjetno ponudbo (KLIK). Za hotel s petimi zvezdicami v Turčiji, vključno z letalskim prevozom iz Ljubljane, zajtrkom in večerjo boste odšteli manj, kot bi porabili, če bi doma v svoji dnevni sobi gledali televizijo. Pa še ogledali si boste antično mesto Hierapolis, Antalyo s slapom Karpuzkaldiran in čudovite Pamukkale.

Pamukkale: prednosti obiska izven sezone

Največji obisk v kraju Pamukkale beležijo v poletnih mesecih. Od novembra do aprila boste tam videli malo ljudi. Zato boste 17 izvirov termalne vode, katerih temperatura se razlikuje od 35 °C do 100 °C, takrat imeli samo zase. Apnenčaste terase so videti kot beli bazenčki, napolnjeni s termalno vodo sinje modre barve. Nizajo se drug pod drugim. Kot bi bili iz oblakov belega puha, od koder tudi ime. Pamukkala po turško pomeni bombažni grad. To enostavno morate videti na lastne oči. Brez prerivanja. Še manj pa razočaranj, ker si zaradi gneče niste uspeli ogledati ravno tistega, kar vas je najbolj zanimalo. Temperature ob Egejskem morju so dolgo prijetne, pa še denarnici je dopust v tem času bolj prijazen.

Pamukkale: blagodejni zdravilni učinki termalne vode

Legenda pravi, da se boste pomladili za pet let, če se boste v tej termalni vodi kopali samo 10 minut. Že samo to bi bil dovolj dober razlog, da obiščete Pamukkale. Verjetno je to eden pomembnejših dejavnikov, da ta čudovit naravni fenomen obišče toliko ljudi. Voda ima odlične zdravilne lastnosti in pomaga ljudem, ki imajo težave s slabo prekrvavitvijo, kožnimi boleznimi in predvsem revmo. Tudi zdrave ljudi termalna voda sprošča, krepi in poživlja telo in duha.

Pamukkale in brez česa se tja ne odpravite

Ko boste obiskali Pamukkale, priporočamo, da imate s seboj nahrbtnik. Mimo bazenčkov se po terasi lahko sprehajate samo bosi. Hoja v čevljih je tam prepovedana. Čevlje boste lahko pospravili v nahrbtnik in tako upoštevali pravila. Hkrati boste tako poskrbeli za svojo varnost. V primeru zdrsa boste namreč lažje lovili ravnotežje, če bosta vaši roki prosti.

Brez odtisa – naj Pamukkale občudujejo tudi naslednje generacije

Medtem ko ves svet občuduje Pamukkale, se vedno najde nekdo, ki živi po načelu ”pravila so zato, da se kršijo”. Kot vsaka turistična atrakcija imajo tudi v mestu Pamukkale svoja pravila, ki jih moramo upoštevati. Eno od teh je, da se tam sprehajate bosi. Tako varujete krhke kamnine, zaradi katerih so Pamukkale pravzaprav tako čudovite. Spadate v tisto skupino ljudi, ki z vsakega potovanja s seboj prinese spominek, a ga ni kupil v trgovini? In ste prišli na idejo, da bi domov lahko odnesli košček bombažnega gradu? Ne počnite tega in ne krušite kamnin. Le tako boste ohranili lepoto tega čudovitega kraja, da ga bodo lahko občudovale tudi naslednje generacije.

Samo en klik in bogatejši boste za nepozabno izkušnjo. Pamukkale, Hierapolis in Antalya samo tukaj po NORI ceni.

Foto: Megabon, Shutterstock

Jesensko potovanje po Turčiji

Turčija svojim gostom nudi veliko več kot le sonce, plaže in morje. V Turčiji najdemo osupljive naravne lepote, kulturne in zgodovinske znamenitosti, zanimiva mesta in impresivne stavbe. Je to morda vaša naslednja sanjska destinacija za popoln oddih?

Poznate Likijo? Področje izvira iz starega veka in se nahaja v današnji jugozahodni Turčiji. Dinamični zgodovini pod vplivom močnih civilizacij so danes priča zanimive izkopanine mest iz časa antike. Ob edinstvenih antičnih izkopaninah, vas bo Turčija vsekakor očarala še z ugodno klimo, gastronomijo, kulturo in naravnimi lepotami.

Ne zamudite največjih znamenitosti tega potovanja: Efez – edinstveno rimsko mesto, ki fascinira s svojo velikostjo in ohranjenostjo in kjer se v bližini nahaja hiša Device Marije. Obiska vredsta sta tudi Pamukkale – kompleks naravnih bazenčkov s termalno vodo, v katerih je nekoč uživala tudi Kleopatra in Antalya – eno najlepših mest turške riviere.

Kako na pot? Na Megabonu vas za 269 evrov na osebo popeljejo na 8-dnevno potovanje, ponudbo preverite TUKAJ.

Prvi dan: polet proti Antalyi

Let iz Ljubljane proti Antalyi. Po pristanku vas pričaka vaš vodnik. Sledi transfer do hotela in namestitev v hotelu na območju Kemerja ali Beleka.

Drugi dan: Myra

Zajtrk v hotelu. Ta dan se boste peljali ob obali, s katere se vam ponujajo čudoviti prizori. Kmalu prispete v Myro. Obiskali boste grobnice, vklesane v stene, ki so del fascinantnih znamenitosti Turčije. Pri Myri se nahaja cerkev sv. Nikolaja, kjer je sv. Nikolaj tudi pokopan. Nočitev na območju Mugle.

Tretji dan: Likija

Zajtrk v hotelu, nato se lahko podate na vožnjo z ladjico po dolini reke Dalyan. Dostop do plaže Iztuzu, tako imenovane ‘’plaže želv’’, ki je na samem koncu lagune, je mogoč le z ladjo. Sledi krajši postanek za kopanje, nato pa povratek proti obali. Z avtobusom vožnja nadaljujete proti Kusadasiju, kjer sta na območju Kusadasija predvideni naslednji dve nočitvi.

Četrti dan: Efez

Po zajtrku bomo obiskali antično mesto Efez, eno izmed največjih arheoloških izkopanin na svetu. Ohranjenost tega zgodovinskega mesta je izredna. Antikvitete čakajo na vas, da jih raziščete: agora oz. javni prostor, kjer se je odvijalo trgovsko in politično življenje, Artemidin tempelj, Celsusova knjižnica, kopališči, eno največjih gledališč tistega časa, aleja iz marmorja in še kaj.

Peti dan: Pamukkale

Zajtrk v hotelu, sledi vožnja skozi čudovito dolino Meander proti Pamukkalam, kar v slovenščini pomeni ‘’bombažni grad’’. Snežno bele terase iz apnenca se vidijo že od daleč. Ustvarja jih odtekajoča termalna voda, usedline pa nastajajo v obliki bazenčkov in so kot bela čipka, naravni čudež in prava paša za oči. Po prihodu v hotel boste imeli možnost kopanja v termalni vodi vašega hotela. Nočitev na območju Pamukkal.

Šesti dan: Hierapolis – Antalya

Ruševine znamenitega mesta Hierapolis se raztezajo nad apnenčastimi terasami. Tam je mogoče videti temelje Apolonovega templja iz 3. stoletja in razkošno rimsko gledališče, kot tudi druge ostanke iz tistega časa. Nato sledi vožnja preko gorovja Taurus nazaj v Antalyo. Na poti postanek v tkalnici svetovno znanih turških preprog, kjer boste spoznali celoten proces ročnega tkanja in imeli priložnost ugodnega nakupa. Dve nočitvi na območju Kemerja ali Beleka.

Sedmi dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran

Po zajtrku sledi ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere. Med drugim boste lahko občudovali mestne znamenitosti: minaret Yivli Minare, stolp z uro na stari mestni trdnjavi, Hadrijanova vrata iz leta 130 p.n.št., pristanišče in najbolj ohranjen del mestnega obzidja. Center starega mestnega jedra, nekoč rimsko pristanišče, je danes marina iz katere potekajo ozke uličice s številnimi lokali, trgovinicami in manjšimi hoteli, ki so preurejene hiše še iz časa otomanskega cesarstva. Zaradi svoje lege v Sredozemlju, je turistično in kulturno središče tega območja. Med izletom boste imeli tudi številne možnost nakupovanja, še posebej nakita in usnjenih izdelkov po ugodnih cenah. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran.

Osmi dan: povratek domov

Zajtrk v hotelu. V skladu s časom odhoda, vas bo avtobus zapeljal do letališča, od koder boste pot nadaljevali proti domu.

Na pot se lahko za 269 evrov odpravite prek Megabona: Kupon je unovčljiv za potovanje od 29. novembra do 6. decembra 2018. Več o ponudbi preverite TUKAJ.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

Dubaj: Neupravičena “ne morem si privoščiti” destinacija

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.