Dubaj: Neupravičena “ne morem si privoščiti” destinacija

Najvišja stavba na svetu, najhitreje rastoče gradnje, največji shopping center na planetu, največji umetno zgrajen otok, najbolj zaposleno letališče, najdaljša metro linija brez voznika. Dubaj je zagotovo dežela samih presežkov.

Že samo dejstvo, da se je v dvajsetih letih iz puščave razvilo velemesto, je samo po sebi osupljivo. Čeprav se Arabci s tem ne strinjajo popolnoma. Dubaj namreč iz leta v leto, pravzaprav kar iz meseca v mesec, raste, postaja še boljši, bogatejši, višji in večji. Za boljšo predstavo, četrtina vseh izdelanih žerjavov na svetu stoji prav na dubajskih tleh.

Dubaj je velikokrat tista tabu “ne morem si privoščiti”, “vsa umetna” ali pa celo “kaj boš tam” destinacija. Vendar pa to ne drži. Dubaj je zagotovo vreden obiska, saj njegova veličina osupne še najbolj zagrizenega zagovornika narave. Je destinacija, ki te enostavno navduši, pa tudi če se drugače skeptično izogibaš betonskim džunglam.

01_shutterstock_387557146

Verjetno bi bil tam lahko mesece in mesece, saj se na tleh puščave znova in znova pojavljajo nova tehnološka in arhitekturna čudesa. Dubaj je dokaz, da je z denarjem možno zgraditi praktično vse. Čeprav marsikdo misli, da celotno mesto poganja nafta, preseneča dejstvo, da ta predstavlja le 6% državnega prihodka. Vse ostalo je izkupiček mednarodnega trgovanja z nepremičninami in velikih vložkov v turizem.

V tem mestu namreč dobiš občutek, da je vse zgrajeno le zate ter tvoje dobro počutje in zabavo. Dubaj je konstruiran zelo premišljeno in z veliko stila, koktejl 139 narodnosti, ki tukaj živijo, pa mu daje živahno vzdušje, saj se v mestu dogaja 24/7. V mešanici kultur prevladujejo Indijci, Pakistanci in Evropejci, delež pravih Arabcev znaša le 15%.

Z dragim avtom ali z metrojem

Ker se slednji zavedajo, da njihovo ekonomijo vrtijo predvsem tujci, so tudi njihovi strogi arabski zakoni tukaj malce omiljeni. Na primer javni prevoz, ki je sicer odlično organiziran in zelo poceni (14 AED za dnevno vozovnico z metrojem), je ločen na ženski in moški del, pa vendar ti bodo, če se kot ženska pomotoma znajdeš v moškem vagonu, prijazno odstopili sedež.

Tudi na dolgih peščenih javnih plažah, ki so vse brezplačne, se lahko brez skrbi kopaš v kopalkah. Dejstvo pa je, da so zakoni glede kraj in alkohola zelo striktni, rezultat tega pa je zelo urejeno in varno okolje, kjer te nikakor ne skrbi, da te bo okradel kakšen žepar na metroju ali pa ponoči kdo nadlegoval v temni ulici.

03_shutterstock_59741654

Torej, toliko za predstavo. Sedaj pa se posvetimo znamenitostim.

Zagotovo si moraš ogledati najvišjo stavbo sveta, ki se neba dobesedno dotika s kar 828 metri. Poleg višine Burj Khalifa s svojimi 154 nadstropji drži še šest drugih svetovnih rekordov, stavbo pa je mogoče videti celo s 95 kilometrske razdalje. Čeprav nebotičnik zaradi višine težko ujameš v objektiv v celoti, boš njegovo veličino dojel šele, ko se povzpneš na vrh (seveda ne peš ampak z enim izmed 54 dvigal, ki potujejo s 36 km/h). Okoliške stolpnice s ptičje perspektive namreč izgledajo smešno majhne.

04_shutterstock_209978131

Dubai Mall je največje nakupovalno središče na svetu, ki poleg 1200 trgovin skoraj vseh dizajnerjev sveta vključuje tudi največji notranji akvarij na svetu, drsališče olimpijskih dimenzij, zabaviščni park in notranje smučišče s pravimi pingvini. Letno ga obišče več kot 80 milijonov ljudi, skoraj vse, na kar boste naleteli v tem centru, pa je največje, najboljše ali pa vsaj najdražje. Ponašajo se celo z največjo prodajalno bonbonov v svetovnem merilu.

05_shutterstock_147847403

07_shutterstock_154087928

Če bi ikonični Burj al Arab ali Jadro, kot mu pravijo, gradil en sam človek, bi za to potreboval približno 8000 let neprestanega dela. Kako ne bi, hotel na Jumeirah beachu se edini na svetu ponaša s sedmimi zvezdicami, ima najvišje zunanje tenis igrišče na svetu… Spet smo pri superlativih, ki jih lahko v dubajskem svetu naštevamo v nedogled. Najcenejši koktajl vas bo tukaj stal približno 90€, za nočitev pa boste odšteli, no, lahko rečemo celo premoženje.

08_shutterstock_286752809

Staro pristanišče in moderna marina

Dubai Creek je slikovito pristanišče z nešteto ladjami in ladjicami, ki si ga lahko ogledaš med sprehodom po promenadi ob morju ali pa se popelješ z enim izmed tipičnih čolnov, ki je še najbolj podoben velikim blejskim pletnam. Cena vožnje se začne že z enim samim dirhamom.

Obvezen je tudi dan, preživet v Dubajski marini. Visoki nebotičniki na peščeni plaži, ikonična palma, najdaljše jahte, najboljši avtomobili… Skratka, betonski luksuz na peščeni plaži.

Processed with VSCO with hb2 preset

Ena redkih oziroma edina naravna znamenitost Dubaja pa je seveda tudi eno najlepših naravnih čudes sveta. Puščava. Po njenih sipinah te lahko popeljejo z džipi, kamelami, štirikolesniki, balonom na vroči zrak… Lahko jih celo presmučaš. Priporočamo večerni ogled, ko sončni zahod pesek obarva čudovito rdeče zato ji rečejo tudi Red dunes.

010_shutterstock_136740248

Še bi lahko naštevali kaj vse je možno početi v Dubaju, vendar je seznam preprosto predolg. Lahko se voziš s Porschejem ali s kolesom, ješ najdražjo večerjo ali pa burger v trendovskem lokalu ob plaži (mi priporočamo Salt pred mošejo na Jumeirah beachu). Če povzamemo, počneš lahko praktično vse, kar si zamisliš. Le dvigneš roko in taksi te bo odpeljal novim dogodivščinam naproti. Priznamo, mi si na tokratnem obisku še nismo upali skočiti z aviona, vendar to zagotovo ostaja na našem bucket listu. V Dubaj se bomo tako ali tako zagotovo še vrnili.

salt

011_shutterstock_174039524

Foto: Eva Natlačen, Shutterstock

Preberite še:

https://www.vandraj.si/7-manj-znanih-italijanskih-mest-ki-jih-morate-obiskati/

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.