Potovanje po gradovih Škotske

Ekipa Mal na zrak se je to poletje z avtom odpravila vse do Škotske. Tokrat vas bodo namesto po slovenskih znamenitostih popeljali po tamkajšnjih gradovih. V besedi in (premikajoči se) sliki.

Škotska ali Alba, kot ji pravijo domačini, je dežela dud, pravljične pokrajine, prijaznih ljudi, mitoloških bitij in gradov, ki jih je tam več kot 2000. Majhnih in velikih. Porušenih in v celoti ohranjenih. Javnih in zasebnih. Pozabljenih in takih, ki so našli mesto v hollywoodskih filmih. Vsak, ki si bo vzel čas in se zapeljal po severu Britanije, bo našel takega, ki mu bo všeč. Tudi mi smo jih odkrili ogromno in vsak nam je na svoj način povedal zgodbo.

Čeprav največ gradov stoji na meji med Anglijo in Škotsko, smo se zapeljali mimo njih v bolj severne predele otoka, ker smo slišali, da se tam nahajajo ene bolj slikovitih graščin v Evropi.

Gradovi, gradovi, gradovi

Začeli smo pri gradu Dunnottar. Njegove ruševine se mogočno dvigajo z vrha visokega klifa, ki je s treh strani obdan z morjem. Praktično neosvojljiva utrdba, ki so jo Angleži neuspešno napadali kar osem mesecev in kjer so v kriznih časih hranili Škotske kraljeve dragulje, bolj kot na nek resničen kraj spominja na fiktiven kraj iz Igre prestolov. Veter, ki je odganjal dež, nam je žal preprečil, da bi grad preleteli tudi z dronom in naredili kakšne res nore fotografije.

Na srečo je bila stvar pri Eilean Donanu, največkrat fotografiranem gradu na Škotskem, drugačna. Iz vzhodne na zahodno obalo smo potovali skoraj cel dan in zato prišli do tega bisera, ko se je sonce že začelo spuščati proti morju. Na stičišču treh jezer nas je v bližini prelepe mavrice pričakal pogled na utrdbo, ki je v enem izmed Bondovih filmov gostila škotsko obveščevalno službo. Ker smo bili tako pozni, je bil grad že zaprt, večina turistov pa ga je že zapustila. Tako, da smo se v njegovi okolici sprehajali čisto sami. Lepoto, ki smo ji bili priča je težko opisati z besedami, slika pa se resnici zgolj približa, ampak ji ne seže niti do kolen.

Od Rimljanov do človeka s časovnim strojem

Zadnji, najmogočnejši in najpomembnejši, ki smo si ga ogledali je bil Edinburški grad. Največkrat oblegana utrdba v Britaniji je skozi zgodovino mnogokrat zamenjala lastnike. Njeni prvi so bili že Rimljani, ki so jo postavili in pod njo zgradili mesto Edinbourgh, danes prestolnico Škotske. Med vsemi plačljivi atrakcijami, ki jih ima Škotska na voljo, je prav grad v glavnem mestu največkrat obiskan. Med trumo turistov smo si utrli pot do pogleda na top s katerim vsak dan ustrelijo nad mestom in tako naznanijo, da je ura odbila ena. V vrsti za ogled kraljevih draguljev nismo čakali, ker smo raje poslušali človeka, ki je s časovnim strojem pripotoval iz preteklosti in nam govoril, kako je včasih izgledalo življenje na gradu.

Škotska je resnično polna zgodovine in zgodb, ki jih piše vsak grad posebej. Poleg čudovite narave, so na nas največji vtis pustili prav ti dragulji iz preteklosti, ki dajo človeku občutek, kot da se nahaja v nekem fantazijskem svetu. Malo krajev nas je doslej tako navdušilo kot Škotska in malo stvari je za Škotsko bolj ikoničnih, kot njeni čudoviti gradovi.

Foto: Mal na zrak

Preberite še:

Mal na zrak: vse, česar še niste vedeli o Trstu in njegovih najlepših kotičkih

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.