Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Slovenci imamo s strateško pozicijo odlično priložnost za dnevne izlete v kraje, ki so morda res oddaljeni le kakšno uro vožnje, a že ponujajo drugačne okuse, razglede in jezike. Tokrat gremo k sosedom v Italijo. Spoznajmo slikovita mesteca kot so Čedad, Videm in Palmanova.

Čedad, Videm in Palmanova so italijanska mesteca, ki si jih lahko ogledate v enem dnevu, ponujajo pa nekaj za vsakogar. Čedad sicer morda poznate tudi po italijanskem poimenovanju Cividale del Friuli, medtem ko Vidmu verjetno kdaj rečete tudi Udine.

Čedad: čez Hudičev most, do katedrale in kipa Julija Cezarja

Začnimo s Čedadom. Iz Ljubljane boste do tega mesteca potovali uro in pol in prevozili okoli 130 kilometrov. To Staro mesto, kot mu tudi pravijo, leži ob reki Nadiži in je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

Predlagamo, da parkirate na velikem parkirišču tik pred obzidjem in se sprehodite proti starem jedru. Kmalu boste prišli do Hudičevega mostu, ki se dviga nad smaragdno reko Nadižo. Velja za znamenitost mesta, z njim pa je povezana legenda o paktu s hudičem, ki je zaviral gradnjo. Po stopnicah se lahko spustite prav do rečne struge in si obok ter mesto na skali ogledate še iz te perspektive. V skalah so bile nekoč tudi rimske ječe.

Nato se dvignite nazaj na most in ga prečkajte. Na drugi strani vam bo pogled ukradla veličastna triladijska katedrala Marijinega vnebovzetja – Duomo di Santa Maria Assunta. Ob stolnici je Krščanski muzej (Museo Cristiano), v katerem med drugim hranijo langobardski prestol, krstni kamen in freske s podobami življenja Langobardov.

Na trga Piazza del Duomo stoji tudi Pretorska palača ali Palazzo dei Provveditori Veneti, v kateri je Narodni arheološki muzej Čedada. Poglejte čez ramo in za vami stoji Mestna hiša, pred njo pa bronast kip Julija Cezarja.

Zanimiva je tudi srednjeveška hiša (La Casa Medioevale), menda najstarejša hiša v Čedadu, nekdanja zlatarjeva delavnica. Ko odkljukate glavne znamenitosti, predlagamo, da se izgubite v ozkih uličicah, ujamete različne razglede nad mesto, na enem od trgov popijete kapučino ter se posladkate z rogljičem s pistacijevim polnilom.

Mi se radi sladkamo na primer v Zuckerfee in Ducale. Med značilnimi specialitetami kraja je tudi frika s polento. Frika je jed iz sira in krompirja, ki ji lahko dodajo različne okuse, na primer klobaso, šparglje in različne dišavnice.

Videm: na grad, do trga z uro in stadiona

Gremo naprej! Iz Čedada do Vidma vas nato loči kratkih 20 minut vožnje. Videm je poleg Trsta drugo najpomembnejše mesto v deželi Furlanija – Julijska krajina. Ima krasne trge, palače in kup kavarnic ter trgovin. Italijansko Vidmu rečemo Udine. Benečani so mestu pustili velik kulturno – arhitekturni pečat, v Vidmu vas med drugim tako pričaka tudi benečanski lev. Tudi to mesto je polno ozkih ulic in trgov, ki pa so jim svoj pečat pustili že Rimljani.

V mestu najprej poiščite parkirišče – mi smo avto parkirali v garažni hiši Parcheggio Primo Maggio, ki je odlično izhodišče za ogled mestnega jedra. Za uvod v mesto in orientacijo s ptičje perspektive smo se iz zadnje strani, takoj iz parkirišča, najprej povzpeli na grajski hrib. Videmski grad odpira pogled na mesto, poleti so tu številni festivali, koncerti, predstave in drugi dogodki. Grad je sedež občinskih muzejev, ima umetniško galerijo, arheološki in numizmatični muzej, muzej fotografij…

Z gradu se nato v mesto spustite po drugi poti, po tisti, ki vas skozi obok Arco Bollani z levom na vrhu pripelje naravnost na znameniti trg Piazza della Liberta. Trg velja za simbol mesta, tu pa boste videli tudi stolp z uro, kateremu navdih je dal tisti na trgu sv. Marka v Benetkah. Na vrhu zvonika z uro sta Due Mori di Udine, moška, ki s kladivom udarjata na zvon in oznanjata čas. Pod njim pa loža Loggia di San Giovanni. Nasproti stoji tudi mogočna odprta loža Loggia del Lionello z gotsko-beneškimi arkadami (iz leta 1448), kjer najdete Marijino fresko in celo staro vremensko postajo, ki še vedno deluje. Od tod že lahko vidite tudi osmerokotni zvonik Videmske katedrale, ki je le nekaj korakov stran.

Čas je, da si privoščite italijansko kosilo in pravi gelato. V Italiji boste zagotovo odlično jedli. Poleg manjših tavern na slikovitem trgu Piazza Giacomo Matteotti najdete picerijo Assaje, ki je tudi v Trstu, Milanu in Torinu. (Med Slovenci posebej priljubljena je njihova podružnica v Trstu, od koder ste zagotovo že videli fotografije pic in tiramisuja, ki ga postrežejo kar v kafetieri).

Tik ob njej pa stoji cerkev San Giacomo, ki velja za eno najstarejših v Vidmu (iz leta 1378). Izgubite se med ulicami, trgi, muzeji in cerkvami, dolgčas vam vsekakor ne bo!

Videm je s stadionom Friuli zanimiv tudi za nogometne navdušence, saj tu domuje italijanski nogometni prvoligaš Udinese. Zdaj pa nazaj v avto in čez pol ure smo že v Palmanovi.

Palmanova: slikovito mestece v obliki zvezde 

Čeprav ob omembi Palmanove večina pomisli na šoping in tisto pisano outlet vasico, ki jo vidimo že iz avtoceste, pa je staro mestno jedro nekaj povsem drugega. Vsekakor priporočamo, da si ogledate tudi ta arhitekturni biser, kjer naj bi živelo manj kot 6 tisoč ljudi in je prav tako pod Unescovo zaščito.

Palmanova je arhitekturna mojstrovina pozne renesanse, ki je zgrajena v obliki popolne devetokrake zvezde. Fotografije tega mesta iz zraka so resnično osupljive, poseben občutek pa je tudi v njenem središču, saj po krakih cest lahko vidite od enega konca mesta do drugega. Srce mesta je Piazza Grande, resnično prostoren osrednji trg. Na njegovem robu je katedrala in šopek kavarnic, kjer si vsekakor privoščite dišečo kavo.

Palmanovo so Benečani leta 1593 po načrtih Vincenza Scamozzija zgradili kot idealno utrdbo za obrambo pred Turki. Zvezdo rišejo obrambni stolpi, mesto pa je obdajal tudi obrambni jarek. Vanj lahko pridete skozi tri vhode, oziroma vrata – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale. Do Ljubljane vas zdaj loči ura in pol vožnje, vsekakor pa lahko izlet podaljšate! Na primer do Trsta, gradu Miramar, v slikovit Gradež in še kam!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Odkrijte barvito italijansko tradicijo: Beneški karneval 2024

Beneški karneval je proslava umetnosti, kulture in zgodovine. Vsaj enkrat v življenju morate doživeti okrašene kostume, barvite maske in veličastno parado. Morda je v letu 2024 pravi čas?

Izvor beneškega karnevala sega v srednji vek, ko so se mestni prebivalci sprostili in uživali v praznovanju in veselju pred začetkom postnega obdobja. Danes je Beneški karneval glavna turistična atrakcija in privlači obiskovalce z vsega sveta. Karneval ustvarjalnosti in domišljije je edinstven dogodek v edinstvenem mestu. Najlepše od vsega? Od nas je oddaljen le nekaj ur!

Maske, parade in predstave

Glavni simbol Beneškega karnevala so maske. Te so pogosto okrašene s perjem, dragulji in drugimi okrasnimi elementi. Njihov namen je skrivanje identitete nosilca, kar jim omogoča, da se popolnoma predajo duhu dogajanja in se udeležijo zabave brez sramu in strahu pred obsojanjem.

Beneški karneval je znan tudi po svojih veličastnih paradah, ki vključujejo gondole, živo glasbo in predstave. Te parade se vijejo po ulicah Benetk in tako prebivalcem kot obiskovalcem čarajo čarobno doživetje v enem najlepših mest na svetu.

Program 2024

Beneški karneval je obvezna destinacija za vse, ki se zanimajo za umetnost, kulturo in zgodovino. Barvitimi maskami, okrašeni kostumi in veličastne parade dopolnjujejo glasbeni nastopi, gledališke predstave in razstave umetnosti. Ti dogodki predstavljajo bogato kulturno dediščino Benetk in ponujajo vpogled v zgodovino mesta.

Letošnji program najdete TUKAJ

Organiziran izlet iz Ljubljane

Če bi se na Beneški karneval odpravili najbolj udobno možno, vam priporočamo ENODNEVNI ORGANIZIRAN IZLET.

Program izgleda takole: “Odhod avtobusa iz Slovenije v jutranjih urah. Vožnja v Italijo, nato po avtocesti proti Benetkam. Po prihodu na Punta Sabbioni bo sledila vožnja z ladjo v Benetke. Na Markovem trgu si bomo ogledali zunanjščine mogočnih palač, ki obdajajo trg, slovito Doževo palačo z zanimivim kiparskim okrasjem in Mostom vzdihljajev ter cerkev sv. Marka. Po ogledu skupni sprehod do mostu Rialto, ki velja za enega najslikovitejših mostov na svetu. Popoldne si bomo vzeli čas za  uživanje in zabavo med številnimi razkošnimi beneškimi maskami in kostumi ali za romantičen sprehod po mestu. Proti doplačilu se boste z vodnikom lahko odpravili z ladjico do otokov Murano in Burano. Nato se bomo vrnili na Punte Sabbioni. Vožnja po avtocesti proti Sloveniji. Prihod domov v poznih večernih urah.”

Prevoz in vodeni zunanji ogledi Benetk ter Beneškega festivala, za samo 37,9 € na osebo -> TUKAJ. 

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Harry Potter: Ste vedeli, da čarovniški svet najdete čisto blizu nas?

To je popoln izlet za vse ljubitelje Harry Potterja! Podajte se na dogodivščino do Dunaja, kjer trenutno poteka nepozabna čarovniška razstava! Vstopite v magičen svet, ki ga zlepa ne boste pozabili.

Doživite čarovnijo filmov iz čarovniškega sveta na razstavi Harry Potter™

Na Dunaju samo še v začetku leta 2023 poteka razstava Harry Potter! Vstopnice se zelo hitro prodajajo, zato si čimprej rezervirajte svoje. Če ste ljubitelji čarovniškega sveta, je to obvezna izkušnja! 

Doživetje čarobnega sveta Harryja Potterjaod blizu vas bo naravnost začaralo!  Čudili se boste številnim izvirnim kostumom in rekvizitom, tridimenzionalni predstavi “Fantastičnih zveri” in predstavi “Harry Potter in otrok prekletstva”. Interaktivni eksponati vam bodo pričarali posebno magično potovanje. Ste se že kdaj poskusili v legendarnem čarovniškem športu, quidditchu, ali pa si skuhali svoj napoj? Veste, v kateri dom spadate? Bi od blizu videli Harryjevo sobo pod stopnicami? 

Razstava Harry Potter je interaktivna izkušnja, ki oživlja znane prizore, like, lokacije in zveri iz filmov in zgodb o Harryju Potterju™ in čarovniškem svetu z edinstvenim dizajnom v napredni tehnologiji. Poglobljena in obsežna razstava navdušuje obiskovalce vseh starosti z impresivnim pripovedovanjem zgodb in inovativno, interaktivno tehnologijo ter izvirnimi rekviziti in kostumi. 

Izvrstno ponudbo za enodnevni izlet na Dunaj najdete TUKAJ.

Podaljšajte svoj izlet na Cesarski Dunaj

Čeprav je cilj znan, lahko na poti do njega doživite še veliko lepega. Lahko si ogledate mesto Dunaj. Na primer Schönbrunn, čudovit park, dvorec in istoimenski živalski vrt, ki velja za najstarejšega na svetu. Ustanovil ga je sam cesar Franc I. že davnega leta 1792 in je danes pod zaščito Unesca. Palača je najbolj obiskana turistična točka na Dunaju.

Obiska vredne so tudi stavbe Karlova cerkev, Umetnostnozgodovinski in Naravoslovni muzej, Državna opera, Mestna hiša, Parlament, Dvorno gledališče, Votivna cerkev in Univerza.

V mestu si vzemite čas za oddih v eni od dunajskih kavarn in za sladkanje z znamenito Sacherjevo tortico. Lahko pa si boste celo privoščili dunajski zrezek v eni najslavnejših restavracij. Naj bo vaš izlet na Dunaj magičen v vseh pogledih.

Izvrstno ponudbo za enodnevni izlet na Dunaj najdete TUKAJ.

 

Foto: Megabon, Shutterstock

PREBERITE ŠE: Roadtrip z otroki: 5 idej za nepozabne zimske počitnice

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Trije vikend oddihi za manj kot 50 evrov

Za nami je krasen konec tedna, ki so ga številni izkoristili za izlet na Obalo, zadnje smučanje ali pohod v gore. Le tebe so sončni dnevi prehiteli in si brez načrtov ostal doma?

Nič hudega, tudi prihajajoči vikend bo krasen, mi pa smo izbrali tri izlete, o katerih je vredno razmisliti.

Portorož

Morda v visoki sezoni ne bi pomislil na počitnice na slovenski obali, a pomlad je tu čudovita. Svež morski zrak te bo napolnil z energijo, prijetne temperature so idealne za aktivnosti zunaj, v popoldanskih urah, ko sonce ni več tako močno, pa se lahko pogrejemo v katerem od velnesov, ki jih ponujajo hoteli.

Vandraj priporoča // LifeClass spa&relax paket, ki vključuje 4 urno kopanje in sprostilno masažo ali večerjo.

 

Verona

Najbolj romantično mesto je v času, ko žvrgolijo ptički, še toliko bolj prežeto z ljubeznijo. Enodnevni izlet v Verono je ravno pravšnji odmerek, da začutimo znano ljubezensko zgodbo med Romeom in Julijo. Ogledali si boste glavne mestne znamenitosti: Areno, enega največjih ohranjenih rimskih amfiteatrov, Levja vrta, srednjeveški trg, grad in grobnice družine Scaligeri. In seveda, tudi brez pogleda na balkon, kjer se je odvijala najbolj znana ljubezenska zgodba pisatelja Shakespeara, ne bo šlo.

Vandraj priporoča // Megabon vas pelje v Verono za 19,9 evra

Bled

Bi lahko bili še bolj tipični? Težko. Ampak Bled je z razlogom ena najbolj obiskanih turističnih točk v Sloveniji, sprehod okoli jezera pa resnično pomirjujoč. In ko dan zaključimo še z razvajanjem v savnah in bazenih, se Bled zasidra tudi v našem srcu.

Vandraj priporoča // Celodnevni relax v wellnessu Živa

 

Foto: Shutterstock

Pet enodnevnih izletov za popoln odklop in napolnitev baterij

Prihajajo dnevi polni pričakovanj, lovljenja zadnjih rokov, organiziranja srečanj in zabav, gnetenja v trgovinah in iskanja najboljših popustov. Te že sama misel na veseli december malce utrudi in bi najraje globoko zavzdihnil ter si privoščil dan samo zase?

Zbrali smo nekaj najboljših enodnevnih pobegov, kjer se lahko prepustiš razvajanju v masažah, brbotanju termalnih mehurčkov ali toplemu objemu savne.

Tudi sredi mesta lahko najdeš popoln prostor za oddih. Predlagamo celodnevno savnanje v ljubljanskem športnem centru Millenium, kjer ponujajo  po dve finski, turški ter infra savni.

PREVERI odlično ponudbo za 14 evrov

Če bi svoj izlet na Bled zaključil še z najlepšim pogledom na jezero, potem si privošči savnanje v centru Živa, ki je del hotela Golf. Wellness Živa je sodoben wellness center, ki ponuja masaže, svet savn, kopeli in različne nege obraza in telesa, ima pa tudi termalni bazenski del, ki predstavlja največji bazenski kompleks na Bledu. Pred obiskom gorenjskega bisera preberi, kaj tam početi.

DOŽIVI najlepši razgled za 16 evrov

sauna_shutterstock_378553885

Bi rad le plaval in svoje telo prepustil masažnim šobam? Potem okusi  termalno vodo največjega pokritega kompleksa bazenov in odkrij vodni raj na več kot 2.300 m2 notranjih termalnih površin Term Čatež.

RAZMIGAJ telo za 9,9 evra

bazen_shutterstock_314839655

Kaj pa dan sprostitve v objemu Alp? Bazenski kompleks Aqua Larix ima preko 400 m2 vodnih površin, ki so ogrete na prijetnih 30 stopinj Celzija. Kopanje pa si lahko popestrite še z whirpoolom, ki vas bo zagotovo ogrel in sprostil z masažnimi vodnimi efekti. Poleg tega pa sta na voljo še turška in finska savna.

POGREJ se za ugodnih 14,4 evra

Če se boste odpravili proti Štajerski, se odpravite v Terme Dobrna, kjer boste preživeli dan v bazenih z zdravilno termalno vodo. Plavanje vas bo navdahnilo s pozitivno energijo, podvodne masaže in whirpooli poživili, savne pa sprostile telo.

NAPOLNI baterije za ugodnih 15 evrov

–> Preberi še: SPA z najlepšim razgledom

–> Preberi še: Prepusti se razvajanju in gostoljubju Mariborčanov

Foto: Shutterstock

V Gradež na kavo

Medtem ko zagreti smučarji še uživajo v boljših smučarskih pogojih, drugim misli že uhajajo na morje,  Mediteran, sonce in skodelico dobre kave. Tiste, ki ste se našli med slednjimi in sodite v skupino sončnih hedonistov, vas vabimo na kavo v Gradež. Ta je 140 kilometrov oddaljen od Ljubljane in zato odlična priložnost za enodnevni pobeg v Italijo.

gradez_italy-397059_1280

Otok Gradež oziroma italijansko Grado, do katerega je speljana cesta, je del Gradeške lagune. K njenemu nastanku so pripomogle tudi naplavine naše Soče. Gradež se v poletni sezoni spremeni v morda celo preveč priljubljeno turistično točko, zato sta najprimernejši čas za obisk pomlad in jesen, ko mesto umiri svoj ritem, postane bolj prijazno in manj kričeče. Za Gradež pravijo, da je mesto sonca in vrtnic. Najverjetneje je to občutil tudi Franc Jožef, saj ga je leta 1892 označil za najpomembnejše obmorsko letovišče.

Mestno jedro Gradeža je zaprto za promet, kar daje kraju še bolj romantično in za obiskovalca prijazno podobo. K temu pripomore tudi tri kilometre dolga mestna peščena plaža z zelo nizko vodo, ki ni ravno za plavalske navdušence, prej morsko igrišče za najmlajše. Plaža je sicer v poletnih dnevih polna do zadnjega kotička, spomladi pa kar vabi, da se sprehodite po njej.

Dan v Italiji si je težko zamisliti brez espressa, capuccina, caffe latta in drugih kavnih užitkov. Kava, ki jo postrežejo brez piškotov, cimetovih dodatkov in z navadnim sladkorjem, je v Gradežu dobra prav povsod. Tudi v najbolj zakotnem in zastarelem lokalu, ki ga lahko najdete na obali. Velikokrat se obiskovalec v Italiji, ki ga okus kave zadene direktno v srce in občuti ljubezen na prvi požirek, vpraša: »Zakaj je kava tukaj tako zelo dobra?«

gradez_shutterstock_82469857

Italijani ne slovijo le po tem, da so uživači, ampak tudi po tem, da so mojstri za pripravo najboljše kave na svetu, in to drži kot pribito. Kakšna je njihova skrivnost, da nikjer drugod ni tako dobre kave, kot prav v Italiji? Za dobro kavo je med drugim potreben reden nadzor nad kavnimi aparati, redno servisiranje, pravilno izbran mlinček in seveda poznavanje skrivnosti priprave. Aparat je treba vsak večer pravilno očistiti s primernim čistilom ter vsako jutro pravilno pripraviti. Pri pripravi kave so pomembne še tri stvari: sveža voda, sveže zmleta kava in pripravljalec kave. Temu rečejo Bermudski trikotnik, saj ti ob takšnem naboru dobra kava ne more pobegniti.

Gradež pa ne ponuja samo dobre kave in cvetočih uličic, temveč priložnost tudi za dobre nakupe. Izložbe s čevlji, izbranimi oblačili ter spodnjim perilom kar vabijo, da jih pobližje pogledate še v trgovini.

Gradež je lahko dobra izletniška točka tudi za tiste, ki proste dneve radi preživljate aktivno. Kolesarska pot vas bo med drugim popeljala do sosednjega Ogleja, ki je bilo nekoč eno največjih in najbogatejših rimskih mest, danes pa je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Privrženci morskih valov se lahko tam urite tudi v kajtanju. Zaradi nizke vode, ne preveč valovitega morja, obala v Gradežu predstavlja dovolj velik poligon tako za čiste začetnike kot tiste, ki bi radi svoje znanje obnovili.

Vabljeni torej na sveže pripravljeno morsko hrano, posedanje na soncu ter peščeno plažo. Vabljeni v Gradež na kavo.

Foto: Shutterstock, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.