Medtem ko zagreti smučarji še uživajo v boljših smučarskih pogojih, drugim misli že uhajajo na morje,  Mediteran, sonce in skodelico dobre kave. Tiste, ki ste se našli med slednjimi in sodite v skupino sončnih hedonistov, vas vabimo na kavo v Gradež. Ta je 140 kilometrov oddaljen od Ljubljane in zato odlična priložnost za enodnevni pobeg v Italijo.

gradez_italy-397059_1280

Otok Gradež oziroma italijansko Grado, do katerega je speljana cesta, je del Gradeške lagune. K njenemu nastanku so pripomogle tudi naplavine naše Soče. Gradež se v poletni sezoni spremeni v morda celo preveč priljubljeno turistično točko, zato sta najprimernejši čas za obisk pomlad in jesen, ko mesto umiri svoj ritem, postane bolj prijazno in manj kričeče. Za Gradež pravijo, da je mesto sonca in vrtnic. Najverjetneje je to občutil tudi Franc Jožef, saj ga je leta 1892 označil za najpomembnejše obmorsko letovišče.

Mestno jedro Gradeža je zaprto za promet, kar daje kraju še bolj romantično in za obiskovalca prijazno podobo. K temu pripomore tudi tri kilometre dolga mestna peščena plaža z zelo nizko vodo, ki ni ravno za plavalske navdušence, prej morsko igrišče za najmlajše. Plaža je sicer v poletnih dnevih polna do zadnjega kotička, spomladi pa kar vabi, da se sprehodite po njej.

Dan v Italiji si je težko zamisliti brez espressa, capuccina, caffe latta in drugih kavnih užitkov. Kava, ki jo postrežejo brez piškotov, cimetovih dodatkov in z navadnim sladkorjem, je v Gradežu dobra prav povsod. Tudi v najbolj zakotnem in zastarelem lokalu, ki ga lahko najdete na obali. Velikokrat se obiskovalec v Italiji, ki ga okus kave zadene direktno v srce in občuti ljubezen na prvi požirek, vpraša: »Zakaj je kava tukaj tako zelo dobra?«

gradez_shutterstock_82469857

Italijani ne slovijo le po tem, da so uživači, ampak tudi po tem, da so mojstri za pripravo najboljše kave na svetu, in to drži kot pribito. Kakšna je njihova skrivnost, da nikjer drugod ni tako dobre kave, kot prav v Italiji? Za dobro kavo je med drugim potreben reden nadzor nad kavnimi aparati, redno servisiranje, pravilno izbran mlinček in seveda poznavanje skrivnosti priprave. Aparat je treba vsak večer pravilno očistiti s primernim čistilom ter vsako jutro pravilno pripraviti. Pri pripravi kave so pomembne še tri stvari: sveža voda, sveže zmleta kava in pripravljalec kave. Temu rečejo Bermudski trikotnik, saj ti ob takšnem naboru dobra kava ne more pobegniti.

Gradež pa ne ponuja samo dobre kave in cvetočih uličic, temveč priložnost tudi za dobre nakupe. Izložbe s čevlji, izbranimi oblačili ter spodnjim perilom kar vabijo, da jih pobližje pogledate še v trgovini.

Gradež je lahko dobra izletniška točka tudi za tiste, ki proste dneve radi preživljate aktivno. Kolesarska pot vas bo med drugim popeljala do sosednjega Ogleja, ki je bilo nekoč eno največjih in najbogatejših rimskih mest, danes pa je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Privrženci morskih valov se lahko tam urite tudi v kajtanju. Zaradi nizke vode, ne preveč valovitega morja, obala v Gradežu predstavlja dovolj velik poligon tako za čiste začetnike kot tiste, ki bi radi svoje znanje obnovili.

Vabljeni torej na sveže pripravljeno morsko hrano, posedanje na soncu ter peščeno plažo. Vabljeni v Gradež na kavo.

Foto: Shutterstock, Pixabay

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.