Slikovit enodnevni izlet v Italijo: Čedad, Videm in Palmanova

Slovenci imamo s strateško pozicijo odlično priložnost za dnevne izlete v kraje, ki so morda res oddaljeni le kakšno uro vožnje, a že ponujajo drugačne okuse, razglede in jezike. Tokrat gremo k sosedom v Italijo. Spoznajmo slikovita mesteca kot so Čedad, Videm in Palmanova.

Čedad, Videm in Palmanova so italijanska mesteca, ki si jih lahko ogledate v enem dnevu, ponujajo pa nekaj za vsakogar. Čedad sicer morda poznate tudi po italijanskem poimenovanju Cividale del Friuli, medtem ko Vidmu verjetno kdaj rečete tudi Udine.

Čedad: čez Hudičev most, do katedrale in kipa Julija Cezarja

Začnimo s Čedadom. Iz Ljubljane boste do tega mesteca potovali uro in pol in prevozili okoli 130 kilometrov. To Staro mesto, kot mu tudi pravijo, leži ob reki Nadiži in je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

Predlagamo, da parkirate na velikem parkirišču tik pred obzidjem in se sprehodite proti starem jedru. Kmalu boste prišli do Hudičevega mostu, ki se dviga nad smaragdno reko Nadižo. Velja za znamenitost mesta, z njim pa je povezana legenda o paktu s hudičem, ki je zaviral gradnjo. Po stopnicah se lahko spustite prav do rečne struge in si obok ter mesto na skali ogledate še iz te perspektive. V skalah so bile nekoč tudi rimske ječe.

Nato se dvignite nazaj na most in ga prečkajte. Na drugi strani vam bo pogled ukradla veličastna triladijska katedrala Marijinega vnebovzetja – Duomo di Santa Maria Assunta. Ob stolnici je Krščanski muzej (Museo Cristiano), v katerem med drugim hranijo langobardski prestol, krstni kamen in freske s podobami življenja Langobardov.

Na trga Piazza del Duomo stoji tudi Pretorska palača ali Palazzo dei Provveditori Veneti, v kateri je Narodni arheološki muzej Čedada. Poglejte čez ramo in za vami stoji Mestna hiša, pred njo pa bronast kip Julija Cezarja.

Zanimiva je tudi srednjeveška hiša (La Casa Medioevale), menda najstarejša hiša v Čedadu, nekdanja zlatarjeva delavnica. Ko odkljukate glavne znamenitosti, predlagamo, da se izgubite v ozkih uličicah, ujamete različne razglede nad mesto, na enem od trgov popijete kapučino ter se posladkate z rogljičem s pistacijevim polnilom.

Mi se radi sladkamo na primer v Zuckerfee in Ducale. Med značilnimi specialitetami kraja je tudi frika s polento. Frika je jed iz sira in krompirja, ki ji lahko dodajo različne okuse, na primer klobaso, šparglje in različne dišavnice.

Videm: na grad, do trga z uro in stadiona

Gremo naprej! Iz Čedada do Vidma vas nato loči kratkih 20 minut vožnje. Videm je poleg Trsta drugo najpomembnejše mesto v deželi Furlanija – Julijska krajina. Ima krasne trge, palače in kup kavarnic ter trgovin. Italijansko Vidmu rečemo Udine. Benečani so mestu pustili velik kulturno – arhitekturni pečat, v Vidmu vas med drugim tako pričaka tudi benečanski lev. Tudi to mesto je polno ozkih ulic in trgov, ki pa so jim svoj pečat pustili že Rimljani.

V mestu najprej poiščite parkirišče – mi smo avto parkirali v garažni hiši Parcheggio Primo Maggio, ki je odlično izhodišče za ogled mestnega jedra. Za uvod v mesto in orientacijo s ptičje perspektive smo se iz zadnje strani, takoj iz parkirišča, najprej povzpeli na grajski hrib. Videmski grad odpira pogled na mesto, poleti so tu številni festivali, koncerti, predstave in drugi dogodki. Grad je sedež občinskih muzejev, ima umetniško galerijo, arheološki in numizmatični muzej, muzej fotografij…

Z gradu se nato v mesto spustite po drugi poti, po tisti, ki vas skozi obok Arco Bollani z levom na vrhu pripelje naravnost na znameniti trg Piazza della Liberta. Trg velja za simbol mesta, tu pa boste videli tudi stolp z uro, kateremu navdih je dal tisti na trgu sv. Marka v Benetkah. Na vrhu zvonika z uro sta Due Mori di Udine, moška, ki s kladivom udarjata na zvon in oznanjata čas. Pod njim pa loža Loggia di San Giovanni. Nasproti stoji tudi mogočna odprta loža Loggia del Lionello z gotsko-beneškimi arkadami (iz leta 1448), kjer najdete Marijino fresko in celo staro vremensko postajo, ki še vedno deluje. Od tod že lahko vidite tudi osmerokotni zvonik Videmske katedrale, ki je le nekaj korakov stran.

Čas je, da si privoščite italijansko kosilo in pravi gelato. V Italiji boste zagotovo odlično jedli. Poleg manjših tavern na slikovitem trgu Piazza Giacomo Matteotti najdete picerijo Assaje, ki je tudi v Trstu, Milanu in Torinu. (Med Slovenci posebej priljubljena je njihova podružnica v Trstu, od koder ste zagotovo že videli fotografije pic in tiramisuja, ki ga postrežejo kar v kafetieri).

Tik ob njej pa stoji cerkev San Giacomo, ki velja za eno najstarejših v Vidmu (iz leta 1378). Izgubite se med ulicami, trgi, muzeji in cerkvami, dolgčas vam vsekakor ne bo!

Videm je s stadionom Friuli zanimiv tudi za nogometne navdušence, saj tu domuje italijanski nogometni prvoligaš Udinese. Zdaj pa nazaj v avto in čez pol ure smo že v Palmanovi.

Palmanova: slikovito mestece v obliki zvezde 

Čeprav ob omembi Palmanove večina pomisli na šoping in tisto pisano outlet vasico, ki jo vidimo že iz avtoceste, pa je staro mestno jedro nekaj povsem drugega. Vsekakor priporočamo, da si ogledate tudi ta arhitekturni biser, kjer naj bi živelo manj kot 6 tisoč ljudi in je prav tako pod Unescovo zaščito.

Palmanova je arhitekturna mojstrovina pozne renesanse, ki je zgrajena v obliki popolne devetokrake zvezde. Fotografije tega mesta iz zraka so resnično osupljive, poseben občutek pa je tudi v njenem središču, saj po krakih cest lahko vidite od enega konca mesta do drugega. Srce mesta je Piazza Grande, resnično prostoren osrednji trg. Na njegovem robu je katedrala in šopek kavarnic, kjer si vsekakor privoščite dišečo kavo.

Palmanovo so Benečani leta 1593 po načrtih Vincenza Scamozzija zgradili kot idealno utrdbo za obrambo pred Turki. Zvezdo rišejo obrambni stolpi, mesto pa je obdajal tudi obrambni jarek. Vanj lahko pridete skozi tri vhode, oziroma vrata – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale. Do Ljubljane vas zdaj loči ura in pol vožnje, vsekakor pa lahko izlet podaljšate! Na primer do Trsta, gradu Miramar, v slikovit Gradež in še kam!

FOTO: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Ideja za izlet: Napoleonova pot, Trst in grad Miramar

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih nastanitvenih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.