10 stvari, ki vam jih želijo sporočiti piloti

Na letalu se vedno lahko pogovorimo s stevardesami, pilota pa vidimo precej redkeje. Gotovo bi mu želeli zastaviti marsikatero vprašanje o njegovi službi, letenju in letalih, a presenetljivo, tudi piloti bi si marsikdaj želeli kaj sporočiti svojim potnikom.

Spodaj si lahko preberete 10 stvari, ki so jih za portal Huffington post povedali piloti ene izmed letalskih družb in bi jih morali vedeti vsi tisti, ki so že in še bodo potovali z letalom.

#1 Tudi piloti ne marajo odpovedanih letov.

Prav tako kot potniki, tudi piloti zaradi zamujenega leta zamujajo pomembne dogodke. Morda ste nejevoljni, ker boste zamudili check-in v svojem hotelu, a vedeti morate, da tudi pilot morda zamuja na prijateljevo poroko, košarkarsko tekmo svojega otroka ali kakšen drug pomemben dogodek.

#2 Pri rezervaciji letalskih kart bi si morali kakšen dan vzeti za rezervo.

Ujemanje datumov leta z datumi začetka in konca dopusta po pilotovem mnenju ni najboljša ideja. Če si boste raje vzeli kakšen dan rezerve, vas morebitna zamuda ali odpoved leta ne bosta tako presenetila in vas vrgla iz tira.

#3 Obstaja uraden časovni okvir, znotraj katerega se vzlet in pristanek še vedno smatrata za točna.

V letalstvu se smatra kot točno vse, kar se zgodi znotraj okvirja 14 minut. Če boste torej pristali 14 minut kasneje, kot ste pričakovali, se nikar ne pritožujte letališkim delavcem.

#4 Turbolenca se prav zares lahko pojavi od nikoder.

Res je, da se piloti lahko velikokrat izognejo napovedani turbolenci, a velikokrat ta res pride od “nikoder”. Nepričakovano poskakovanje letala vas bo tako malo zmotilo, a prepričani ste lahko, da se mu tudi pilot ni mogel izogniti.

#5 Obstaja način, kako se skoraj popolnoma izogniti turbolenci.

Če se zares bojite turbolence, vam piloti svetujejo, da vedno rezervirate zgodnje jutranje lete. Takrat je zrak namreč prizanesljivejši.

#6 Trajanje leta ni vedno popolnoma enako od predvidenega.

Predviden let, ki je napisan na vaši letalski vozovnici, je določen glede na pretekle izkušnje z enakimi destinacijami, odvisno od razmer pa je, koliko časa bo let trajal v resnici. Seveda pa v večini govorimo o minutah in ne urah razlike.

#7 Avtopilot ni tako preprost sistem, kot si ga predstavljamo.

Večina potnikov si predstavlja, da je avtopilot sistem, ki namesto pilota opravi čisto vse, piloti pa opozarjajo, da temu ni ravno tako. Pilotiranje potrebuje živega človeka in zamenjava z robotskim sistemom ni kar tako mogoča.

#8 Brez skrbi, vaš pilot je profesionalec.

Potniki se morajo zavedati, koliko izkušenj, treningov, izobraževanj in zahtev morajo piloti opraviti, preden lahko sedejo v pilotsko kabino. Pilot, ki pilotira vaše letalo, prav gotovo ni amater.

#9 Odpovedani leti lahko rešijo mnoga življenja.

Odpovedati let ni tako preprosto. Piloti se temu poskušajo izogniti, če je le mogoče, znotraj varnostnih okvirjev seveda, a treba je vedeti, da lahko odpoved leta velikokrat prepreči pravo katastrofo in je vedno izvedena v dobro potnikov in osebja.

Preverite preprost brskalnik, kjer boste brez težav našli ugodne letalske vozovnice!

#10 Tudi vaša previdnost in zavedanje svoje okolice vam lahko rešita življenje.

Večino letalskih nesreč je možno preživeti, če vam uspe pravočasno zapustiti letalo. Zato piloti opozarjajo, da vedno poslušajte navodila stevardes, pred začetkom leta pa se ozrite okoli sebe in preštejte koliko vrst sedežev vas loči od najbližjega izhoda.

Preberite še: 

Osem nizozemskih navad za lepše življenje

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.