Osem nizozemskih navad za lepše življenje

Ko potujemo, ne opazujemo le pokrajine temveč tudi njene prebivalce. V vsaki državi se lahko naučimo nekaj novega, od njenih lokalcev pa je včasih pametno prevzeti tudi kakšno navado, ki je pri nas morda ne poznamo. Tokrat se zgledujemo po Nizozemcih in njihovih napotkih za lepše življenje.

Narod, ki velja za enega najbolj zdravih in zadovoljnih, predvsem pa najsrečnejših, so prebivalci Nizozemske, kar pa se odraža tudi na ulicah njihovih mest. In kaj se lahko od njih naučimo? Portal CNN Travel je povzel osem navad, ki bi jih od Holandcev moral prevzeti vsak prebivalec sveta za lepše življenje.

#1 Kolesari, kamorkoli je to mogoče življenje

Načelo “kolo krepi telo!” v zadnjih letih osvajamo tudi v naši prestolnici, ki je vse bolj prijazna zdravemu načinu življenja. A do nizozemskega življenjskega sloga nas loči še kar nekaj prekolesarjenih kilometrov. Nizozemci si namreč dneva brez kolesa sploh ne predstavljajo, njihove kolesarske sposobnosti pa vključujejo tudi kolesarjenje s  polnimi “prtljažniki” otrok, polnimi rokami vrečk iz trgovine in drugimi stvarmi, ki vključujejo še kako potrebno večopravilnost. Od kolesa jih ne odvrnejo niti žgoče sonce, mrzli sunki vetra ali sneg, zato tudi mi ne smemo iskati izgovorov, da se namesto s kolesom v službo odpravimo z avtom. Okolje nam bo hvaležno, telo pa tudi.

#2 Jej slastno pecivo

To seveda ne pomeni, da pojej vse kar vidiš, a lahko rečemo, da pecivo zaseda posebno mesto v nizozemskih srcih. Ker veliko časa preživijo zdoma, se prehranjujejo na poti, a pri tem dobro premislijo, kaj bodo vnesli v svoje telo. Ker veliko kolesarijo, se lahko tudi večkrat pregrešijo, še posebno pa uživajo v skrbno izbranih ročno izdelanih pecivih, ki jih prodajajo v ličnih mestnih pekarnah. Prav tako si brez slastnega peciva ne predstavljajo nobene zabave ali družinskega druženja.

#3 Jadraj

Nizozemska leži tik ob morju in njeni prebivalci prav tako kot kolesarjenje obožujejo tudi jadranje. Kadar se le da, pobegnejo na morje, jadranje pa jim predstavlja poseben užitek. Če le lahko, si torej privoščite kratek oddih na barki in doživite moč vetra v jadrih.

#4 Plačaj le za tisto, kar poješ

Verjetno vsi poznamo rek “narediti se Francoza”, “naredimo po Nizozemsko” pa je veliko bolj pravična manira, ko gre za plačevanje računa v restavraciji. Nizozemci so namreč nadvse praktični in tudi, ko jedo zunaj, ne radi komplicirajo. Velikokrat si obroke razdelijo in tudi če naročite juho, vas natakarji ne bodo obsojajoče pogledali, če prosite za dve žlici. Prav tako se Nizozemci ne zapletajo pri delitvi računa. Vsak plača le za tisto, kar je pojedel in popil, zneska pa nikakor ne delijo na polovico, kot to narekuje navada v drugih državah.

#5 Začuti “gazellig”

Ste se kdaj počutili tako sproščeno, da ste si med službo vzeli tri ure časa za kosilo? Ali pa začutili res prijeten občutek, ko vam je veter zapihal skozi lase? Potem ste začutili gazellig, nekakšno nizozemsko različico danskega hyggeja, užitka in najdene sreče v malih stvareh. K temu počutju stremi vsak Nizozemec, začuti pa ga tudi turist, ko stopi v enega izmed njihovih sproščenih mest.

#6 Eksperimentiranje, ko pride do toaletnih prostorov življenje

Zakaj pa ne, bi rekli Nizozemci, ki z dizajnom ne skoparijo niti, ko pride do toaletnih prostorov. Ko boste obiskali njihovo deželo, vam bo gotovo jasno, o čem govorimo, saj je prav vsaka nizozemska toaleta nekaj posebnega. In če prostor ne dopušča, boste v vsaki wc kabini našli vsaj majhen detajl, ki sporoča, da so Nizozemci po naravi pozorni na male podrobnosti.

#7 Poseben užitek v kavi

Poleg gazelliga se po nizozemskih žilah pretakajo tudi velike količine kave, ki pa jo holandci najraje popijejo z mlekom. A ne navadnim. Na Nizozemskem boste naleteli na prav posebno vrsto mleka, ki je namenjena le mešanju s kavo, okus njihove mešanice pa je, kot pravijo Nizozemci, najboljši na svetu. Ko boste obiskali njihovo deželo, poskusite njihov nacionalni “barkafe” – Douwe Egberts, v lokalu pa naročite koffie verkeerd, kar v našem jeziku pomeni “ponesrečena kava”, v nizozemščini pa tako naslavljajo oboževano različico cafe latteja z malo manj mleka.

#8 Privoščite si pivo

Poleg na črno in belo kavo Nizozemci svoje prijatelje še raje povabijo na “rjavo kavo”, kot velikokrat imenujejo pivo. Na izdelke svojih pivovarn so izjemno ponosni, v vsakem lokalu pa boste našli široko paleto posebnih lokalnih piv. In ker ste Heineken, najbolj razširjeno nizozemsko pivo, gotovo že poizkusili, v Amsterdamu naslednjič raje naročite Amstel, na jugu države kozarec Branda, v središču države pa zeleno stekleničko Grolscha.

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Takšna je cena nočitve v enem najprestižnejših hotelov pri nas

Foto: Pexels, Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.