Silvestrovanje v Parizu, ki prinaša srečo

Še ne veš, kje bi letos nazdravil novemu letu? Verjetno nič ni bolj romantično kot trčenje s šampanjcem s pogledom na Eifflov stolp. In zakaj ne bi prav ta konec decembra odpotoval v čarobni Pariz.

pariss

Če greš v Pariz prvič, je silvestrovanje v tem mestu odlična priložnost, da si poleg božičnih sejmov ogledaš tudi pariške znamenitosti

Kot vsaka kultura imajo tudi Francozi na Silvestrovo nekatere običaje, ki prinašajo srečo, za druge pa vraževerno verjamejo, da lahko pomenijo slabo novo leto. Da se bo tvoj obisk Pariza obrestoval tudi v letu 2017, pa si preberi, kaj po francoskih prepričanjih prinaša srečo v novem letu.

#1 Francozi, ki na predvečer novega leta priredijo zabavo, so nadvse pozorni na število povabljencev. Za mizo namreč nikoli ne sme sedeti 13 gostov, saj to po francoskem ljudskem izročilu prinaša izdaje, ločitve in druge nesrečne dogodke v novem letu.

MEGABON priporoča // Silvestrovanje v Parizu po ugodni ceni!

#2 Da bi bilo prihajajoče leto zapolnjeno z veseljem in dobro voljo, morajo ženske na Silvestrovo nositi obleke s pikčastim vzorcem. Če decembra torej potuješ v Pariz, ne pozabi v kovček spakirati nekaj pikčastega.

#3 Ob obisku Pariza moraš nujno obiskati Sacre Coeur ter v njej za srečo prižgati svečo. A previdno, vedno jo moraš prižgati z vžigalnikom ali vžigalico – nikoli z že prižgano svečo, saj se tako želja izniči.

paris

#4 Od vseh evropskih narodov, so Francozi najbolj zapriseženi strastni kadilci. Pregovor pravi, da si z isto vžigalico nikdar ne smejo cigarete prižgati trije ljudje, saj to prinaša nesrečo.

#5 Cigarete se nikoli ne sme prižgati s svečo, saj Francozi verjamejo, da vsakič, ko na sveči zagori cigareta, na morju umre en mornar.

parisss

#6 Mornarji na predvečer novega leta po francoskem izročilu prinašajo srečo. Če torej srečate katerega izmed njih, jih morate prijeti za baretko in v novem letu se vam bo uresničila želja.

#7 Na Silvestrovo morajo biti v hiši odprta vsa vrata, da bo staro leto lahko zapustilo prebivališče, sicer se bodo v novem letu ponavljale stare napake.

#8 Na novo leto, moraš pregovorno odgnati zle duhove, to pa storiš tako, da zganjaš velik trušč. Ognjemet, žvižganje in veselo petje bodo tako zagotovo prinesli srečo v novem letu.

parisssss

Malo za šalo, malo za res, vsem vražam ti ni treba verjeti, prepričani pa smo, da boš zelo užival ob preizkušanju dišečih slaščic na božičnih sejmih v praznično okrašenem Parizu ter da si boš silvestrovanje po francosko zapomnil za vse življenje.

Čarobni Pariz lahko v decembru obiščeš že za 219 evrov z vštetim prevozom in nočitvami.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.