Japonska: 11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden jo obiščete

Preden odpotujete, preberite pravila japonskega bontona. Japonska vas bo tako lepše sprejela.

Pravila obnašanja niso enaka povsod po svetu. Zato je dobro, da se, preden odpotujemo v novo državo, malce poučimo o pravilih tamkajšnjega bontona. S kakšno navado, ki je pri nas znak odlične olike, lahko na drugem koncu sveta pošteno pihnete mimo. Japonska pa velja za še posebej specifično, kar zadeva oliko.

Preberite si, katera pravila je dobro upoštevati, ko potujete na Japonsko.

1. Bodite pozorni na palčke

Japonci bodo prijetno presenečeni, če bodo videli, da se dobro znajdete s palčkami v rokah. A obstaja pravilo, ki ga pri jedi z njimi nikar ne smete zagrešiti. Palčk nikakor ne smete zapičiti v hrano ter jih tam pustiti. Ta obred se namreč izvaja le na pogrebih, zato, ko prenehate jesti ali pa si želite premora, paličice vedno odložite na stojalo zanje. To se nahaja ob krožniku ali skodelici. Vedeti morate tudi, da je Japonska precej drugačna od Kitajske.

2. Sezujte se

Japonska je tu podobna našim navadam. A čeprav je takšna navada tudi pri nas, vseeno opozarjamo, da Japonci po svojih stanovanjih ne hodijo v čevljih (kar sicer počne marsikateri drugi narod). Te si sezujte takoj, ko prestopite prag ter si obujte natikače, ki vam jih bodo gostitelji – vljudni kot so – gotovo že pripravili.

Pravilo sezuvanja čevljev pa na Japonskem velja tudi v nekaterih tradicionalnih hotelih (ryoken), templjih, šolah, bolnicah ter restavracijah, kjer gostje sedijo na tleh. V posebne copatke pa se preobujte tudi, ko vstopate v toaletne prostore. Na kratko – povsod, kjer pred vrati zagledate čevlje, zložene v vrsti, se sezujte tudi vi.

3. Ne prerivajte se

Japonci so nadvse vljuden in uglajen narod, ki je navajen mirnega čakanja v vrsti. Vrsto upoštevajo tako za vstop na avtobus kot v dvigalo. Ko čakajo na vlak, se potniki postavijo v dve vzporedni vrsti, da tisti, ki želijo zapustiti vlak, lahko mirno izstopijo. Prvi seveda.

4. Ne jejte med potjo

Če so Američani narod, ki vse naredijo med hojo ali vožnjo, so Japonci pravo nasprotje. Naj vas tamkajšnja pogostost avtomatov s hrano in pijačo ne zavede. Namenjeni so namreč takojšnji konzumaciji kupljenih prigrizkov. Naročite kar želite, popijte in pojejte na mestu, zavrzite embalažo v bližnji smetnjak ter nadaljujte svojo pot. Izjema je le prehranjevanje na dolgih vožnjah, če pa boste jedli medtem, ko se boste prepeljali tri kratke postaje, vas bodo imeli za nevljudne. Japonska hrano namreč zelo spoštuje.

5. Preden se okopate, se stuširajte

V japonskih domovih veljajo podobna pravila kot v tukajšnjih SPA centrih. Preden se potopite v bazen, se obvezno oprhajte. Le da na Japonskem namesto bazena mislimo kopalno kad, ki je nekoliko drugačna kot pri nas. Tamkajšnja je velikokrat lesena, ponavadi pa že napolnjena z vročo vodo. Preden zlezete vanjo, se oprhajte, če pa pod tušem opazite tudi strgalce za kožo, naredite še nežni piling.

6. V javnosti ne kašljajte in si ne brišite nosu

Seveda to ne pomeni, da se zaradi vljudnosti zadušite, a vedeti morate, da je širjenje bacilov na Japonskem smatrano za neolikano. Japonci namreč nosijo maske ne, da se ne bi nalezli, temveč, da ne širijo bolezni drugim. Če ste torej bolni, se raje izognite veliki gneči, nos pa si upihnite na stranišču in nikakor med ljudmi.

7. Ne puščajte napitnine

Če so napitnine drugod po svetu nadvse zaželene ter ponekod celo obvezne, na Japonskem to ne drži. Puščanje napitnine je za Japonce namreč naravnost nesramno in nespoštljivo. Znesek za strežbo in podobne storitve je namreč že vštet v znesek na računu. Če boste na mizi pustili nekaj kovancev, ki so vam ostali, bo natakar pritekel za vami, saj bo mislil, da ste jih pozabili!

8. Ne kažite s prstom

Čeprav kazanje s prstom ni ravno zaželeno niti pri nas, se mu na Japonskem še posebej izogibajte. Japonci namesto prsta za kazanje raje uporabljajo nežno kretnjo v smer tistega, kar želijo pokazati, kadar pa govorijo o sebi se dotaknejo svojega nosu. Še slabše pa je, če na stvari kažete z jedilnimi paličicami v rokah.

9. Ne zlivajte sojine omake na riž

Sojina omaka je namenjena pomakanju ne prelivanju. Zato si je nikar ne zlivajte čez vaše jedi temveč jo nakapljajte v posodico, ki je namenjena pomakanju.

10. Stvari sprejemajte z obema rokama

Čeprav v Evropi morda nismo vajeni takšnih podrobnosti, Japonci sprejemanje preostalega drobiža, hrane na stojnicah ali drugih stvari z le eno roko, smatrajo za nevljudnost. Potrudite se, da boste za sprejem vedno imeli prosti obe roki.

11. Ne natakajte si pijače

Med druženjem s poslovnimi partnerji, prijatelji ali znanci si pijače nikakor ne natočite sami. Lahko jo postrežete vsem ostalim, ki sedijo za mizo, če pa jo boste postregli sebi, se jim boste zdeli nevljudni. Ko boste postregli drugim, bodo enako naredili tudi za vas. Pa še to – kadar natakate pijačo, jo morate veno držati z obema rokama in nikakor z eno, kot je običajno pri nas.

Skratka, bodite vljudni, prijazni in potrpežljivi, o vsem ostalem, vas bodo poučili domačini.

Preberite še:

Naše navade, ki se Američanom zdijo najbolj čudne

10 največjih napak, ki jih po mnenju lokalcev zagrešijo turisti v Rimu

Foto: Unsplash, Pixabay
Vir: Thisisinsider.com

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.