Pet razlogov, zakaj morate v prihajajočem letu obiskati Neapelj

Ko govorimo o potovanjih, ne moremo skriti navdušenja, a ko beseda teče o Italiji, se popolnoma raznežimo.

Slednjemu se seveda ne gre čuditi, saj govorimo o eni izmed najbolj turistično priljubljenih držav na svetu, ki navdušuje z neskončno obalo in žuborečimi mesti, kjer ne boste nikoli ostali brez neverjetno avtentične domače kulinarike, navdušujoče kulture in avtentične arhitekture.

Skupaj smo že dodobra raziskali Rim, pa tudi romantične Cinque Terre, tokrat pa se bomo ustavili v Neaplju, ki marsikdaj po krivem ostane nekoliko spregledano. Neverjetno in zgodovinsko zelo pomembno mesto se ponaša z mnogimi atributi in spodaj nizamo sedem razlogov, zakaj se ga v prihajajočem letu izplača obiskati.

1. V Neaplju boste začutili pravo Italijo

Čeprav so Milano, Firence in Benetke naravnost čudovita mesta, boste pravo Italijo začutili šele, ko obiščete Jug Škornja. Življenje tam teče počasneje, trume turistov se uspejo porazgubiti po tlakovanih ulicah in italijanski hedonizem boste tako doživeli bolj pristno.

2. Zapuščina Pompejev

Misterij življenja v mestu, ki ga je v kamen pred malo manj kot dva tisoč leti v kamen za vedno ujela lava, ki je nepričakovano izbruhnila iz bližnjega vulkana Vezuv, boste občutili šele, ko si boste kraj ogledali od blizu. Neapelj je odlična izhodišča točka za izlet do tega ganljivega kraja, kjer boste lahko na lastne oči doživeli, kako visoko razvito civilizacijo je nekoč premagala narava, prezenco mogočnega vulkana pa je moč čutiti še danes.

3. Mediteranska klima

Zaradi svoje lege je Neapelj nadvse gostoljuben skozi vse leto. Temperature se namreč skoraj nikoli ne spustijo pod ledišče – januarske povprečne temperature se namreč gibljejo okoli desetih stopinj Celzija. Poleti seveda nastopi vročina, katero pa boste brez težav premagali s skokom v morje ali pa si privoščili ohladitev z okusnim gelatom, ki ga v Neaplju seveda ne manjka.

4. Sprehod pod zemljo in UNESCO dediščina

Čeprav se v Neaplju ne boste mogli prevažati s podzemeljskim metrojem, se lahko sprehodite pod mestom. Med pohodom po Napoli Sotteranea si boste lahko ogledali nedotaknjeno zapuščino mesta ter si natančno predstavljali, kako je življenje tam potekalo nekoč. Staro mestno jedro je pod zaščito UNESCA, priporočamo pa tudi obisk tamkajšnjega muzeja moderne umetnosti, ki se imenuje Madre.

Preberite še: Najlepša italijanska mesta

5. Prava neapeljska pica

Hrano v Italiji lahko brez težav uvrstimo med njene znamenitosti, pred kratkim pa je visoko priznanje prejela tudi neapeljska pica, ki je v resnici edina prava na svetu. Med svojo dediščino jo je uvrstil UNESCO in ko boste ugriznili slasten kos te dovršene jedi, kateri lokalci posvečajo kar največ pozornosti, vam bo jasno zakaj.

P.S. Nikar se ne pozabite posladkati tudi z lokalno priljubljeno sladico iz krhkega testa in rikote. Imenuje se sfogliatella in je naravnost božanska!

Foto: Pexles, Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.